Ära, berömmelse och medaljer står på spel när två rivaler ska göra upp om OS-guldet. 

Efter en intensiv period med många matcher återstår det bara en kamp i OS-hockeyn, men det är inte vilken match som helst. Efter att ha gjort två fina insatser i sina respektive semifinaler blir det Finland och det ryska laget som gör upp om OS-guldet och det blir ett möte mellan två lag med en rik historik som är sammanflätad.

Det är ingen hemlighet att Sverige och Finland är rivaler men det finns även en hel del känslor i luften när Finland ska ta sig an Ryssland, det är trots allt ett grannland som rent historiskt varit en motståndare både inom sport och politik. Något som gör nattens final extra intressant.

Finlands väg till finalen

Inför turneringen räknades Finland som en möjlig outsider och redan i gruppspelet visade spelarna i laget sin potential. Efter att ha besegrat Slovakien med hela 6-2 i premiären blev det även vinst mot Lettland innan Tre Kronor stod för motståndet i gruppavslutningen. Det blev den dittills största utmaningen men de finska spelarna visade prov på fin sisu genom att vända 0-3 till 3-3 innan Harri Pesonen sköt hem segern i förlängningen.

I kvartsfinalen stod Schweiz för en fin insats och alplandet vann faktiskt skotten med 34-23 men Harri Säteri storspelade i det finska målet och i offensiven var man väldigt effektiva. Det blev tillslut seger med 5-1 efter en stark avslutning på matchen och i den efterföljande semifinalen mot Slovakien fortsatte laget på den inslagna vägen, Säteri stod på nytt för en bra insats och i slutminuten kunde nyss nämnda Pesonen säkra finalplatsen med sitt 2-0 mål i tom bur. Finland är därmed i sin första OS-final sedan Turin 2006.

Rysslands väg till finalen

Med tanke på att det ryska laget gick in i OS som regerande mästare var kraven och förväntningarna väldigt höga och under gruppspelet väcktes en del frågetecken till liv. För fyra år sedan briljerade stjärnorna i offensiven men den här gången har det sett annorlunda ut, fysiken har stått i centrum och förutom matchen mot Tjeckien (där det blev förlust med 5-6) har laget spelat ganska målsnåla matcher.

I slutspelet har de ryska spelarna höjt sig ett snäpp och efter en relativt stabil seger mot Danmark i kvartsfinalen klev de ut på ett väldigt bra sätt i den efterföljande semifinalen mot Sverige. Tre Kronors hopp tändes med en kvittering i tredje perioden och under förlängningen skakade den ryska björnen, men i straffläggningen stod man åter starka och genom Arseni Gritsyuk fina avslut var finalbiljetten säkrad. En stor del i framgången kan även tillskrivas målvakten Ivan Fedotov som varit väldigt bra under hela turneringen. Matchen i matchen mot Säteri kan mycket väl bli avgörande för hur OS-finalen ska sluta.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 
Gjorda mål
Finland – 20
Ryssland (ROC) – 13
Insläppta mål
Finland – 7
Ryssland (ROC) – 8
Flest poäng 
Finland – Sakari Manninen och Teemu Hartikainen, 7 poäng (4+3,2+5)
Ryssland (ROC) – Nikita Gusev, 5 poäng (0+5)
Bästa målvakten 
Finland – Harri Säteri, 96.5%
Ryssland (ROC) – Ivan Fedotov, 94.4%
Powerplay
Finland – 30,77%
Ryssland (ROC) – 12,50%
Boxplay 
Finland – 66.67%
Ryssland (ROC) – 66.67%

OS-finalen inleds 05:10 och sänds på Kanal5 samt Discovery+.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här