Sveriges Hockey-VM trupp 2021

I maj spelar Sveriges Hockey-VM trupp Ishockey-VM 2021 i Lettland och det tippas bli något utöver det vanliga. Vi presenterar Tre Kronors trupp och går grundligt igenom hela Sveriges Hockey-VM 2021 trupp inför mästerskapet. Det råder enormt höga förväntningar på Sveriges trupp Hockey-VM 2021, och det med all rätt.

Sveriges trupp i Ishockey-VM

Namn Position Nummer Klubb Född
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar
Uttagning ej klar

Sveriges Hockey VM trupp 2021 i Lettland 

Att förutspå Sveriges trupp Hockey-VM 2021 och Tre Kronor laguppställning är alltid väldigt svårt, mycket beror på hur det går i NHL där merparten av landets främsta spelare håller till. Något som dock är klart är att Tre Kronors trupp åker till VM med ett lag som är redo att slåss om medaljer, det är alltid målsättningen. Tidigare under säsongen har vi fått se bland annat Max Friberg (Frölunda) göra bra ifrån sig och med en god fortsättning på SHL så ökar chansen ytterligare att forwarden tar plats i Sveriges Hockey-VM trupp 2021. Samma sak gäller den unge målvakten Samuel Ersson som debuterade i Tre Kronor redan när han spelade i Hockeyallsvenskan med Västerås och som imponerade när han fick chansen tidigare under säsongen. Sverige Hockey-VM trupp 2021 presenteras av förbundskaptenen under maj månad i vanlig ordning, och nog råder det svåra förväntningar på Sveriges trupp till Hockey-VM 2021.

Sveriges trupp i Hockey-VM 2021:

 • Simon Ryfors. Debut i Hockey-VM.
 • Daniel Marmenlind. Ny i Sveriges trupp.
 • Jesper Pettersson. Djurgården.
 • Jonathan Pudas. Jokerit.
 • Emil Sylvegård. Malmö.
 • Jacob Petersson. Färjestad BK.
 • Max Friberg. Meriter från VM.
 • Niklas Rubin. Frölunda HC.

Tre Kronor laguppställning idag

Hur kommer Tre Kronor laguppställning att se ut under Ishockey-VM 2021? Fram till mästerskapet så återstår det fortfarande en hel del planering för förbundskaptenen Johan Garpenlöv som för första gången ska leda landslaget i en turnering där medaljer står på spel. Tidigare under säsongen har han fått chansen att testa flera olika laguppställningar där en hel del bekanta ansikten tagit plats. Bland dem återfinns forwarden Lias Andersson som inledde säsongen i HV71 men som sedan tog steget över till Los Angeles Kings, där han hoppas det slutgiltiga genombrottet i NHL ska ske. En fortsatt fin säsong lär öka 22-åringens chanser att ta plats i truppen till Hockey-VM 2021. Samma sak gäller Jonathan Dahlén, som gör succé med sitt Timrå i Hockeyallsvenskan men som enligt många skulle kunna spela i både SHL och NHL.

När det gäller Tre Kronors laguppställning under mästerskapet så brukar denna variera något från dag till dag då förbundskaptenen brukar testa olika formationer. Därför är det bra att hålla koll på vår hemsida för att se vilken Hockey-VM trupp som Sverige ställer upp med idag. Tre Kronor laguppställning under Hockey-VM kommer att ha många blickar riktade till sig, och med tanke på den kvalité som finns i Sveriges trupp Hockey VM 2021 så är förväntningarna väldigt höga – och det med all rätt.

Tre Kronor trupp till Hockey-VM 2021:

 • Simon Ryfors. Debut i Tre Kronor.
 • Daniel Marmenlind. Gör sitt första VM.
 • Jesper Pettersson. Djurgården.
 • Michael Lindqvist. Färjestad.
 • Magnus Nygren. Davos.
 • Daniel Viksten. Ny i laguppställningen.
 • Max Friberg. Meriter från VM.
 • Markus Ljungh. Linköping.

En topplacering för Sverige i Hockey-VM 2021

Det är ingen hemlighet att Sverige är ett klassiskt land när det kommer till hockey och att förväntningarna därmed är höga, förra året ställdes som bekant VM in och 2019 fick Tre Kronor nöja sig med en femteplats. Trots det ska förväntningarna vara höga, VM brukar passa Sverige bra och både 2018 & 2017 slutade turneringen med guld – för fyra år sedan efter final mot Kanada och året efter besegrades Schweiz. Den svenska truppen har bevisat sig gång på gång de senaste åren, och föga förvånande är förväntningarna skyhöga på Sveriges trupp till Hockey-VM 2021. Många blickar lär riktas mot Tre Kronors laguppställning under mästerskapet.

Tre Kronors historik i Hockey-VM 

Pressen är enorm på Sveriges trupp Hockey-VM 2021, och det av förståeliga skäl. Rent historiskt är Sverige och Tre Kronor en av giganterna inom hockeyn, redan 1947 tog laget sin första VM-medalj då det blev silver efter att ha förlorat finalen mot värdnationen Tjeckoslovakien. Efter att ha tagit ytterligare två medaljer (51 & 52) lyckades Tre Kronor tillslut säkra guldet efter finalvinst mot Västtyskland. Året efter fick man äran att stå som värd för VM men den gången fick den svenska truppen nöja sig med brons efter att Sovjetunionen tagit sitt första VM-guld. Därefter har Sverige vuxit som hockeyland och idag är Tre Kronor alltid att räkna med som en av guldkandidaterna. Har den svenska truppen vad som krävs för att återigen leverera ett guld? Det återstår att se.

Flertalet guld har inkasserats

Tre Kronor har haft flera riktiga storhetstider där den första var just under 50-talet, sedan dröjde nästa till 90-talet då det blev hela tre VM-guld (91,92,98) där spelare som Mats Sundin och Peter Forsberg slog igenom. Under samma årtionde tog man ytterligare sex VM-medaljer av andra valörer och ett OS-guld som grädden på moset.

Den tredje och senaste storhetstiden kom under 2010-talet, det blev visserligen bara brons första året men tre år senare lyckades man vinna VM-guld på hemmaplan där Henrik och Daniel Sedin kom in och satte stjärnglans på ett redan starkt lag. Både 2015 och 2016 missade Tre Kronor att ta medalj men sedan kom succén – 2017 blev det guld i Tyskland/Frankrike och året efter vann man åter guldet, den gången i Danmark.

Kända spelare i Tre Kronor

Förväntningarna är enorma på Sveriges spelare i Hockey-VM 2021. Sverige har haft en hel rad klassiska VM-spelare genom åren, allt ifrån fixstjärnan Sven “Tumba” Johansson på 50-talet till Nicklas Bäckström som var med och vann guld redan 2006 – trots att han bara var 18 år gammal. Sedan dess har forwarden vunnit ytterligare ett guld (2017). Under 80-talet bidrog Kent Nilsson med bländande teknik och flera klassiska mål, för att sedan följas av Mats Sundin som gjorde sju mål när VM-guldet bärgades 1991. Det blev sedan guld även året efter och han var lagkapten när det tredje guldet säkrades, 1998. Under 90-talet gjorde även ett flertal målvakter succé i VM, inte minst Tommy Salo som var rena väggen just 1998 då han snittade smått obegripliga 0.77 insläppta mål per match. 1997-1999 blev Salo även uttagen i VM:s All-star team tre år i rad.