Nu har Kanada presenterat sin preliminära trupp till VM. 

Under gårdagen tog vi en titt på hur USA formerar styrkorna inför VM och i dagarna har även Kanada presenterat sin trupp till mästerskapet. Precis som rivalen i syd har Kanada en blandning av unga och mer erfarna spelare men det finns fortfarande ett par lediga platser lediga, i hopp om ytterligare förstärkningar. I den preliminära truppen finns hela arton spelare som varit ordinarie i NHL den här säsongen och man väljer därmed att gå en annorlunda väg jämfört med USA som hade en hel rad collegespelare i sin trupp. Noterbart är att Kanada åker till VM med hela 18 stycken VM-debutanter vilket gör att många, trots annan rutin, står inför en helt ny uppgift.

En ärrad debutant

En av alla debutanter hittar vi i forwarden Milan Lucic debuterade i NHL redan 2007 och har sedan dess hunnit representera fyra olika klubbar, bland annat Boston som han vann Stanley Cup med 2011. Genom åren har den storväxte 34-åringen samlat ihop drygt 1200 utvisningsminuter och närmare mer än tusen matcher i världens bästa liga, men det här blir faktiskt hans första mästerskap med Kanada. Eftersom den rutinerade forwarden sitter på ett utgående kontrakt med Calgary kan VM bli ett bra skyltfönster i jakt på en ny klubb.

Tre andra intressanta spelare i den kanadensiska truppen

  1. Samuel Montembeault. I nuläget finns det som sagt var några lediga platser innan truppen är komplett, men i den första uttagningen känns Montembeault som en given etta i målet. Den 26-årige keepern kommer från sin bästa säsong hittills i NHL där han stod 40 matcher i grundserien med sitt Montréal och han bör hålla bra klass även i ett VM. Sedan sitter nog den kanadensiska landslagsledningen och hoppas på ett ännu vassare kort på positionen.
  2. Tyler Toffoli. Ska Kanada kunna skapa en offensiv som blir fruktad av de andra lagen så gäller det att Toffoli är på sitt bästa spelhumör. 31-åringen stod för flest poäng (73) i NHL av spelarna i truppen den här säsongen och med sina 34 fullträffar är han även den bästa målskytten. Håller i sina bästa stunder väldigt hög klass och ställer nu in siktet på att ta sitt andra VM-guld, det första kom redan för åtta år sedan.
  3. Adam Fantilli. Det finns en hel del rutin i truppen men även flera lovande spelare och Fantilli är utan tvekan en av dem med högst potential. 18-åringen har öst in poäng i collegeligan den här säsongen och rankas som nummer två inför sommarens draft, vilket gör att många klubbar kommer hålla ett extra öga på honom. Oavsett hur det går lär han dock inte kunna peta ner Connor Bedard från förstaplatsen, men VM kan bli en fin fjäder i hatten för den lovande forwarden.

HÄR ÄR KANADAS VM-TRUPP

Målvakter

Devon Levi (Buffalo)
Sam Montembeault (Montréal)

Backar

Pierre-Oliver Joseph (Pittsburgh)
Justin Barron (Montréal)
Mackenzie Weegar (Calgary)
Tyler Myers (Vancouver)
Jake Walman (Detroit)
Ethan Bear (Vancouver)

Forwards

Milan Lucic (Calgary)
Jack Quinn (Buffalo)
Jake Neighbours (St Louis)
Lawson Crouse (Arizona)
Tyler Toffoli (Calgary)
Joe Veleno (Detroit)
Peyton Krebs (Buffalo)
Scott Laughton (Philadelphia)
Cody Glass (Nashville)
Jack McBain (Arizona)
Adam Fantilli (University of Michigan)

Tränarkollen

Det finns en hel del rutin i spelartruppen och det gör det även i ledarstaben som Kanada valt ut till mästerskapet. Efter två år som assisterande tränare kliver André Tourigny, till vardags i Arizona, in som förbundskapten och vid sin sida har han flertalet rutinerade namn. Kanada har hela tre assisterande tränare och där finns bland annat Alex Tanguay, som till vardags är assisterande tränare i Detroit men som är mest känd för att ha spelat mer än tusen NHL-matcher där Stanley cup-titeln med Colorado 2001 är främsta meriten.

Även på andra positioner i ledarstaben finns det mängder av rutin, Doug Armstrong är general manager såväl i landslaget som St Louis och han gjorde sina första uppdrag i NHL redan säsongen 1992/93. Som assistenter har han en minst sagt erfaren duo i Shane Doan, som vunnit två VM-guld och spelat drygt 1500 NHL-matcher, samt den levande legendaren Steve Yzerman som vunnit tre Stanley cup-titlar, ett OS-guld och som stod för hela 1755 poäng mellan 1983-2006. Mellan 2010-18 var han general manager i Tampa Bay och sedan 2019 har han samma roll i Detroit. Yzerman har dessutom haft samma roll i landslaget vid flera tillfällen, bland annat OS 2010 samt 2014.

Kanada inleder VM med mötet mot Lettland fredagen den 12:e maj och den matchen kommer sändas på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.