Det råder sorg i Hockeyvärlden efter nyheten om Börje Salmings bortgång. 

I förra veckan mottog Börje Salming stående ovationer när svenska ishockeyförbundet anordnade “tidernas hockeygala” där flera klassiska spelare lyftes fram lite extra. Salming mottog flera priser, bland annat det för tidernas hockeyögonblick, och var tillsammans med publiken märkbart rörd. Det var det sista Hockeyvärlden fick se av den hårt spelande backen från Salmi by. Under torsdagskvällen kom beskedet – Börje Salming har avlidit i sviterna av ALS, 71 år gammal.

Hockeyvärlden i sorg – “Är djupt bedrövad”

Nyheten om den tidigare storspelarens bortgång färdades sig snabbt över jordklotet och kondoleanserna har öst in, inte minst från Kanada – landet där Salming var verksam under större delen av karriären.

– Börje var en pionjär i spelet och en ikon med en okrossbar anda och obestridd tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina bidrag till samhället. Börje gick med i Maple Leafs för 50 år sedan och kommer för alltid att vara en del av vår hockeyfamilj, säger Torontos president Brendan Shanahan i ett uttalande på klubbens hemsida.

Toronto Maple Leafs är klubben där Börje Salming gjort störst avtryck i Nordamerika men flertalet andra klubbar i NHL har också visat sitt deltagande i sorgen, bland annat Calgary Flames som är en av Torontos största rivaler.

– Flames familjen skickar våra djupaste kondoleanser till Börje Salmings familj, vänner och hela Torontos organisation. Börjes inverkan på vårt spel märks idag, hans välgörenhetsarbete hjälpte så många människor, och hans modiga kamp mot ALS inspirerade oss alla, skriver klubben på sina sociala medier.

Även hemma i Sverige råder det både chock och sorg efter beskedet, inte minst hos Mats Sundin som precis likt Salming spenderade en stor del av karriären i Toronto. Så sent som för ett par veckor sedan var de tillsammans under en ceremoni just i Toronto där publiken fick en sista chans att hylla en av klubbens största genom tiderna.

– Jag är i chock och djupt bedrövad över Börjes hastiga bortgång. Börje var en förebild på och utanför isen. Ödmjuk, inkluderande och samtidigt så modig och stark. Mina kondoleanser går till Börjes familj, skriver Sundin i ett SMS till SVT.

Börje Salming kommer för alltid vara en av svensk hockeys största spelare genom tiderna och vi på VMishockey.se kommer naturligtvis att minnas tillbaka på hans karriär, både hemma i Sverige och i NHL. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.