Väntan har varit lång men äntligen kan damernas U18-VM gå av stapeln. 

Många saker har påverkats av Coronapandemin, både i och utanför sportens värld. Tanken var att Sverige skulle stå som värd för U18-VM både 2021 och 2022 men förra årets mästerskap ställdes in och i år är det istället USA som bjuder in till en hockeyfest. Om än några månader senare än vanligt. Det är naturligtvis tråkigt för svensk del men ganska passande eftersom det var just USA som vann guld senast det begav sig, 2020, efter att ha besegrat rivalen Kanada i finalen.

En talangfull mästare

På juniornivå hinner mycket hända under två år men precis som 2020 står USA starkt, truppen ser imponerande bra ut och i den hittar vi två spelare som var med när det senaste guldet bärgades. Dels talangen Kirsten Simms som fortfarande bara är 17 år gammal, och Danielle Burgen som fått chansen att vara lagkapten. Forwarden hade en ganska undanskymd roll för två år sedan men har utvecklats på ett fint sätt och har gjort imponerande 52 mål den här säsongen. Ska USA lyckas försvara guldet gäller det att Burgen är på sitt bästa spelhumör.

Många av spelarna som var med för två år sedan har tagit klivet till seniorhockeyn, för poängdrottningen Lacey Eden har det till och med blivit spel i A-landslaget vilket ledde till en silvermedalj förra säsongen. Det visar att om man är en duktig talang som kan slå sig in i USA:s U18-landslag, så talar en hel del för att man även har det som krävs för att lyckas på en ännu högre nivå.

USA:S TRUPP I U18-VM
Målvakter 
Annelies Bergmann
Sedona Blair
Ava McNaughton
Backar
Grace Dwyer
Jenessa Gazdik
Molly Jordan
Sydney Morrow
Emma Peschel
Laney Potter
Ava Svejkovsky
Forwards
Elyssa Biederman
Danielle Burgen
Laila Edwards
Claire Enright
Kelly Grobatenko
Cassie Hall
Tessa Janecke
Madison Kaiser
Ava Lindsey
Finley McCartey
Maggie Scannell
Kirsten Simms
Josie St Martin

Läge för ett rivalmöte

Precis som på herrsidan står sig USA väldigt bra när det kommer till juniorhockey, spelarna skolas i tidig ålder och får lära sig vad som krävs för att lyckas. De senaste sex åren (eller rättare sagt mästerskapen) har USA lyckats vinna guld hela fem gånger och mycket talar för att man kommer vara med långt fram även i årets VM. Det finns även en hel del som talar för att det väntar ett nytt rivalmöte mot Kanada, laget som ofta står som motståndare när det vankas final.

DAGENS MATCHER 
Slovakien – Tjeckien (23:00)
Kanada – Finland (23:00)

MER OM U18-VM: Höga förhoppningar hos Småkronorna 
Så spelas U18-VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här