Finland beger sig till Göteborg med många nya ansikten i sin JVM-trupp. 

Junior-VM i Göteborg närmar sig med stormsteg och alltfler länder har presenterat sina trupper till mästerskapet. I förra veckan gick Finland ut med vilket lag man skickar till västkusten men i rapporteringen från andra sidan Atlanten handlade det mer om vilka som inte följer med på resan.

Stjärnan saknas – profilen stoppas

Finland åker till Göteborg med ett ungt och väldigt lovande lag men man får klara sig utan några av de tyngsta namnen. Det står klart att man inte lyckats komma överens med Nashville om att kunna ta ut Joakim Kemell, som stod för fyra poäng i JVM förra säsongen och som även deltagit i två U18-VM. 19-åringen har gjort väldigt bra ifrån sig i Nashvilles farmarlag och därför anser NHL-klubben att man inte kan släppa iväg den lovande forwarden till JVM.

Inte heller Brad Lambert som gör succé i Winnipegs farmarlag men där handlar handlar det om att inte ha marginalerna på sin sida, den lovande forwarden som varit med i tre JVM fyller nämligen 20 år några dagar innan mästerskapet börjar. Finland åker även till Göteborg utan Topi Rönni som är draftad av Calgary och som varit med i både JVM och U18-VM, men som står åtalad för våldtäkt vilket gjort att det finländska ishockeyförbundet valt att inte ta ut 19-åringen i truppen.

Tre intressanta namn i JVM-truppen

  1. Jani Nyman (forward)
    Lovande spelare som draftades i andrarundan 2022 och som nu sitter på ett kontrakt med Seattle, men som spenderar säsongen som utlånad till Ilves där han imponerat under hösten. Stod för tre poäng i JVM senast och är en spelare som förmodligen kommer få en nyckelroll i årets mästerskap.
  2. Kasper Halttunen (forward)
    I Kemells frånvaro får andra kliva fram och Finland hoppas mycket på Halttunen som var lagkapten i U18-VM förra säsongen. Den lovande forwarden har gjort succé i OHL under inledningen av den här säsongen och är en spelare som har väldigt hög kapacitet, vilket gjort att San Jose redan skrivit kontrakt med honom.
  3. Konsta Helenius (forward)
    Det är alltid svårt att veta hur bra en spelare kommer bli i framtiden men det är inget snack om att Helenius har potential att bli en framtida stjärna. 17-åringen spelade drygt trettio matcher i den finska högstaligan redan förra säsongen och snittade dessutom mer än en poäng per match under U18-VM. Det bidrar till att han just nu spås bli vald bland de tio första i nästa sommars NHL-draft. Därför kommer många blickar vara riktade mot den här talangen under de kommande veckorna.

 

HÄR ÄR FINLANDS TRUPP TILL JUNIOR-VM

Målvakter 

Eemil Vinni – HIFK Helsingfors
Niklas Kokko – Kärpät
Noa Vali – TPS Åbo

Backar

Veeti Väisänen – KooKoo
Otto Salin – HIFK Helsingfors
Arttu Kärki – Soo Greyhounds
Kasper Kulonummi – Tappara
Emil Pieniniemi – Kärpät
Joona Väisänen – Dupuque
Kalle Kangas – Jokerit
Jesse Pulkkinen – JYP

Forwards

Rasmus Kumpulainen – Oshawa Generals
Konsta Helenius – Jukurit
Jani Nyman – Ilves
Oiva Keskinen – Tappara
Samu Bau – Ilves
Kasper Halttunen – London Knights
Jesse Kiiskinen – Pelicans
Aleksanteri Kaskimäki, HIFK Helsingfors
Max Koskipirtti – Michigan Tech
Jere Lassila – JYP
Lenni Hämeenaho – Ässät
Emil Hemming – TPS Åbo
Tommi Männistö – Michigan State University
Janne Naukkarinen – SaiPa

Innan JVM startar kommer förbundskaptenen Lauri Mikkola meddela att en back och en forward som försvinner i den sista gallringen inför premiären som spelas på annandagen mot Kanada.

MER INFÖR JUNIOR-VM: Här är Kanadas trupp till JVM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.