Börje Salming fick ta emot publikens hyllningar när tidernas främsta spelare skulle prisas. 

Under torsdagskvällen var det dags att fira att svensk hockey fyller hundra år och galan, som ägde rum i Avicii arena, bjöd på flera känslomässigt starka stunder – inte minst kopplade till Börje Salming. Den svenska storbacken har som bekant drabbats av nervsjukdomaren ALS vilket väckt mycket uppmärksamhet, i förra veckan hyllades han i Toronto och igår fick han återigen ta emot publikens jubel. Den här gången bestod publiken av allt från tidigare lagkamrater och spelare som haft Salming som förebild, till familj och vänner.

En av tidernas bästa – dubbelt prisad

Galans riktiga kung var backen Nicklas Lidström som tog hem hela tre priser och dessutom var med i “tidernas landslag”, men även för Salming blev det här en kväll som resulterade i mer än bara applåder. Ovationerna av Börje under Canada Cup 1976 blev utsedd till “tidernas ögonblick” i svensk hockey och tillsammans med Lidström, Henrik Lundqvist, Håkan Loob, Mats Sundin och Peter Forsberg tog Börje plats i “tidernas allstar lag”. Storebror Stig tog emot priset men kort därefter skulle publiken även få se Börje uppe på scenen, han fick nämligen även ett hederspris från NHL – ligan han spelade i mellan 1973-1990.

– På uppdrag av NHL är jag hedrad över att vara här ikväll på detta mycket speciella tillfälle bland mycket speciella hockeymänniskor. i vår 105-åriga historia har det bara funnits ungefär 8000 spelare som har varit skickliga nog att spela i en eller flera NHL-matcher, och ännu färre som har lyckats ändra spelet. Kvällens pristagare är en av dessa spelare. Nyligen utvald som en av ligans hundra bästa spelare genom tidigare, öppnade inte han bara dörren för framtida svenska spelare, utan för proffs från hela Europa som ville göra karriär i NHL, sa NHL-kommissionären Bill Daly när han delade ut priset.

Förutom de tre priserna hade Salming stor del i att Brynäs IF fick ta emot priset som tidernas klubb på herrsidan. Eran som lyftes fram var 1966-72 då klubben vann hela sex SM-guld, bland annat två med Börje i laget.

LÄS MER: Samtliga pristagare på “Tidernas Hockeygala” 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här