Finland ser ut att kunna bygga ett intressant lag till vårens VM på hemmaplan. 

Det återstår fortfarande många veckor innan NHL:s grundserie är färdigspelad men det är ingen hemlighet att de olika landslagen redan sonderar terrängen inför VM. Det gäller inte minst Finland som för andra året i rad står som värd för mästerskapet, den här gången tillsammans med Lettland. Förra året stod lejonen för en stark insats där segrar mot Slovakien och USA ledde fram till en högdramatisk final mot Kanada där Sakari Manninen blev stor matchvinnare i förlängningen. Glädjen var enorm och en hockeyfest på hemmaplan är något som Finland gärna upplever igen.

Precis som för Tre Kronor kommer flertalet spelare i VM-truppen vara förmågor från ligorna i Europa men blicken är vänd mot Nordamerika, det är där Finland har sina allra bästa spelare och största stjärnor. Spelschemat gör dock att man främst får hoppas på att “rätt” lag missar slutspel vilket kan öppna dörren till VM, och på förhand ser det ut som att Finland skulle kunna bygga ihop ett relativt intressant lag med mål att försvara guldet. Nedan kommer fem spelare som – just nu – ser ut att missa slutspelet.

Patrik Laine, Columbus

Ålder: 24 år Position: forward Statistik 22/23: 42 matcher, 35 poäng (16+19)
Kommentar: Sommaren 2016 spåddes Patrik Laine bli Finland nästa stora stjärna, han kom från en fin säsong i Tappara och gjorde succé i VM där det förutom en silvermedalj även blev ett pris som turneringens främsta forward. Förväntningarna var därmed väldigt höga inför NHL-draften och äventyret i NHL som inleddes med fyra säsonger i Winnipeg, innan flytten till Columbus. Nuförtiden snackas det inte riktigt lika mycket om Laine men han är fortsatt en väldigt bra spelare och finns det ett intresse hos honom lär Finland ta med honom i VM-truppen. Något som vore efterlängtat eftersom 24-åringen inte representerat sitt land sedan World Cup 2016.

Matias Maccelli, Arizona

Ålder: 22 år Position: forward Statistik 22/23: 39 matcher, 28 poäng (3+25)
Kommentar: Arizona går (precis som vanligt) väldigt tungt men Maccelli har varit ett av ganska få glädjeämnen den här säsongen, förra vintern blev det bara drygt tjugo matcher i NHL men nu har han fått sitt riktiga genombrott i ligan. Ses inte som en av Finlands största stjärnor men har potential att bli väldigt bra och skulle nog kunna göra en hel del nytta i VM.

Olli Määttä, Detroit

Ålder: 28 år Position: back Statistik 22/23: 52 matcher, 18 poäng (5+13)
Kommentar: Är, trots sin rutin, något av en doldis men har fått ett stort lyft i och med flytten från Los Angeles till Detroit och backen går mot sin bästa säsong sedan tiden i Pittsburgh. I nuläget ser Detroit ut att missa slutspelet vilket skulle öppna dörren på glänt inför VM och håller den goda formen i sig borde 28-åringen vara aktuell för att göra sitt fjärde mästerskap.

Joonas Korpisalo, Columbus

Ålder: 28 år Position: målvakt Statistik 22/23: 26 matcher, 91.3%
Kommentar: Finland har ett flertal duktiga målvakter i NHL och Korpisalo är en av de som kanske inte riktigt fått den uppmärksamhet han förtjänar. 28-åringen draftades av Columbus redan 2012 och är klubben trogen än idag, något som är en bedrift i dessa tider då spelare flyttar hit och dit under en karriär. Det går dessvärre minst sagt tungt för Columbus men Joonas gör bra ifrån sig i målet och som läget ser ut nu borde han vara högaktuell inför VM, ett mästerskap han inte varit med i sedan 2017.

Henri Jokiharju, Buffalo

Ålder: 23 år Position: back Statistik 22/23: 33 matcher, 9 poäng (1+8)
Kommentar: Här har vi en spelare som trots en ganska tung säsong mycket väl skulle kunna vara ett namn för VM-truppen. Det har varken gått bra för Jokiharju personligen eller för Buffalo som lag men 23-åringen är fortsatt en spelare som Finland hoppas väldigt mycket på och han har redan hunnit med att vinna många saker i sin karriär. Som junior blev det guld U18-VM innan succén 2019 då han först vann JVM-guld och sedan avslutade säsongen med att även vinna VM-guldet med A-landslaget. Har inte riktigt lyckats leva upp till hypen men är i grunden en duktig spelare som skulle kunna förstärka en VM-trupp.

Tur i oturen

De fem spelarna ovan är utan tvekan duktiga och skulle kunna göra Finlands VM-trupp till väldigt bra men det skulle samtidigt kunna se ut på ett helt annat sätt. Ur svensk synvinkel ser NHL ut att gå relativt bra vilket innebär att många stjärnor kan bli aktuella för VM men för Finland ser det annorlunda ut. Det är naturligtvis roligt att spelare håller till i bra lag, men det gör samtidigt att namn som Mikko Rantanen (Colorado), Aleksander Barkov (Florida) och Miro Heiskanen (Dallas) ser ut att gå mot långa säsonger. Då är det tur i oturen att man klarade sig bra i VM förra våren, trots att många av de största stjärnorna inte var med. Man kan komma rätt långt med sisu och rätt attityd. Sedan vore det naturligtvis en dröm om Nashville skulle missa slutspelet vilket öppnar dörren för fem finska spelare, däribland Mikael Granlund som stod för elva poäng när VM-guldet bärgades.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här