Snart inleder Damkronorna sin uppladdning inför säsongens höjdpunkt. 

Efter en lång höst och vinter där den svenska damhockeyligan nyligen avslutats börjar det bli dags att summera säsongen men först är det dags för den stora höjdpunkten – VM. I år är det USA som står värd för mästerskapet och Damkronorna flyger västerut med siktet inställt på att försöka förbättra förra årets insats då man åkte ut efter en rafflande kvartsfinal mot Kanada där det krävdes förlängning för att få fram en vinnare. Den gången var Ida Boman inte men i truppen men nu är den lovande målvakten redo för sitt andra världsmästerskap och VMishockey.se har därför tagit ett snack med 20-åringen.

I dagarna har Damkronorna presenterat sin trupp till VM i USA – hur känns det att få göra ett nytt mästerskap? 
– Det känns såklart jättekul! Det är ju något som man ser fram emot under säsongen också. Att få avsluta säsongen med Sverige i ett mästerskap är fantastiskt roligt!

“Vi har varit en otroligt bra grupp”

Ser man till ditt spel den här säsongen så känns det som du tagit ett kliv framåt, hur ser du själv på ditt spel i vinter?
– Jag är jätteglad över min utveckling den här säsongen. Jag har känt att jag har utvecklats mycket och tagit kliv i mitt målvaktsspel vilket även har fått upp mitt eget självförtroende mer!

Tillsammans med Djurgården blev det en femteplats i grundserien följt av förlust i kvartsfinalen mot Frölunda, är det en insats ni känner er nöjda med? 
– Vi hade ju såklart velat spela vidare i slutspelet. Speciellt när matcherna var så tighta så kändes det lite extra surt att inte få spela semifinal! Men med lite distans till det så är vi nöjda med säsongen. Vi var ju tippade långt ner, av alla egentligen så vi ville väll också bevisa för alla vilket otroligt bra lag vi är!

I en intervju under hösten lyfte du fram Wilma Georgny som ett möjligt stjärnskott den här säsongen, vad säger du om hennes första år i SHL?
– Hon har varit fantastisk! Hon spelar på ett moget sätt och visar upp en bra attityd! Jag har känt mig trygg med henne framför mig! Hon har, vad jag märkt, också utvecklats som person!

Du gjorde din debut i Djurgården redan säsongen 18/19, hur känns det att vara en av lagets mest erfarna spelare redan vid tjugo års ålder?
– Det är väldigt roligt! Vi har varit en otroligt bra grupp i år med en bra mix av många unga spelare och några mer erfarna också! Jag trivs i den miljö vi haft, att få vara i en sådan grupp vi haft har varit otroligt! Att också fått ha chansen att ha två yngre målvaktskollegor med mig har varit väldigt spännande! Dom båda är väldigt duktiga och vi har tävlat mycket under säsongen vilket har gynnat oss alla!

“Vill vara med och slåss om medaljer”

Tittar man på konkurrensen på målvaktssidan så var det flera meriterade spelare som inte blev uttagna i VM-truppen, hur såg du på förhand på dina egna chanser att få åka med till USA?
– Konkurrensen bland oss svenska målvakter är väldigt hård och det är många som hade kunnat vara med! Jag har bara försökt att spela mitt eget spel och sen se vart det tagit mig! Och nu är det såklart jättekul att få åka med denna gång till VM!

Trots din ålder har du redan hunnit vara med i ett olympiskt spel, hur minns du tillbaka på hela den upplevelsen i Kina?
– Jag minns tillbaka på OS som en grym erfarenhet och såklart även en fantastisk upplevelse! Det var något jag inte trodde innan den säsongen startade så det var verkligen helt otroligt att få vara med där!

Den nya proffsligan PWHL har väckt en hel del uppmärksamhet den här säsongen, har du märkt ett ökat intresse hos er spelare kring den ligans framfart?
– Ja men det har det! Att damer nu kan vara riktiga proffs och möta dom allra bästa är ju en dröm för många skulle jag säga! Jag tror att många spelare i SDHL är sugna på att spela där borta någon dag!

Senast du var med i VM blev det uttåg efter en heroisk insats i kvartsfinalen mot Kanada, hur ser du på era chanser att kunna ta ytterligare kliv närmare toppen i år?
– Vi vill ju vara med och slåss om medaljer och med det laget som vi har tror jag att vi har goda chanser till det! Vi är redo att ta kampen oavsett vilket lag vi möter och det kommer bli roliga och säkert väldigt tighta matcher!

Din storebror Simon är något av en trotjänare hemma i Sollentuna, var han en faktor till att du också började spela ishockey eller kom du till sporten på ett annat sätt?
– Ja men det var han absolut! Han var den som ställde mig i mål när vi var yngre för att ha någon att skjuta på. Jag var nog runt två när han ställde mig i mål för första gången haha! Han är ju den jag ser upp till mest och jag skulle inte vara där jag är utan honom! Nu är det extra kul att jag fick se han och hans lag spela upp sig till Hockeyettan igen innan vi åker iväg!

I många år har det varit USA och Kanada som dominerat hockeyn på damsidan, vad tror du krävs för att även andra nationer ska kunna utmana på allvar?
– Jag tror vi har sett att andra länder har börjat komma ikapp! Jag tycker att det har blivit mycket bättre hos många länder bara på de tre senaste åren! Sen är ju både USA och Kanada länder med andra förutsättningar än dom flesta.

IDA BOMAN
Ålder: 20 år
Position: målvakt
Moderklubb: Sollentuna HC
Nuvarande klubb: Djurgårdens IF
Statistik den här säsongen: 27 matcher, 93.0% (grundserien, SDHL)
5 matcher, 92.3% (slutspelet, SDHL)
Landskamper: 9 A-landskamper
Tidigare mästerskap: 1 OS (2022), 1 VM (2022)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.