Den slovakiska hockeypubliken jublar efter stjärnans besked.

Med knappt två veckor kvar till starten av ishockey-VM börjar de olika ländernas trupper att ta form. De senaste dagarna har flera svenska spelare från NHL tackat ja till att vara med i mästerskapet och nu står det även klart att Slovakien får med en av sina största stjärnor. Det är ingen mindre än Tomas Tatar, till vardags i New Jersey, som låter meddela att han följer med till Finland för att försöka hjälpa sitt land att ta en efterlängtad medalj.

– Jag vill meddela att jag går med i det slovakiska hockeylandslaget. Jag är väldigt glad över att ha på mig den slovakiska hockeytröjan igen. Vi ses, säger forwarden i en video på sina sociala medier.

En lojal stjärna

Att Tatar väljer att förlänga säsongen med ett par veckor tillsammans med landslaget är minst sagt goda besked till Slovakien, landet har några tunga år bakom sig och behöver ha sina bästa spelare för att kunna utmana de främsta nationerna. 31-åringen från Ilava är en av landets mest rutinerade spelare och har sedan debuten 2010 hunnit spela totalt 701 matcher i NHL, vilket resulterat i drygt fyra hundra poäng.

Inför säsongen flyttade Tatar från Montréal till den amerikanska östkusten där han snabbt blev en nyckelspelare i New Jersey, i grundserien noterades forwarden för femton mål och vilket räckte till en delad sjätteplats i den interna skytteligan. Med sina 30 poäng är han Slovakiens främsta poänggörare den här säsongen, vilket säger en del om hur viktig hans förstärkning till VM-laget faktiskt är.

Förutom att vara en av landets största stjärnor är Tatar även en lojal spelare som ofta ställer upp för landslaget, sedan VM-debuten 2010 har forwarden varit med i fyra världsmästerskap och 2014 var han även en viktig del i det slovakiska OS-laget. Dessutom tog Tatar plats i Team Europe under World Cup två år senare, där han noterades för tre mål på sex matcher.

FAKTA: Tomas Tatar
Ålder: 31 år
Längd/Vikt: 179cm/86kg
Position: forward (wing)
Statistik den här säsongen: 76 matcher, 30 poäng (15+15), 22 utvisningsminuter
Meriter: 701 matcher i NHL, VM-silver, AHL-mästare

MER INFÖR VM: Guldhjältarna förstärker Tre Kronor
NHL-spelarna ansluter till Tre Kronor 
Stjärnan klar för VM-spel

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här