Ikväll är det dags för en minst sagt ovanlig final i U18-VM. 

Efter lite drygt en vecka fylld till bredden av matcher är det bara några få matcher kvar, bland annat en svensk placeringsmatch för Sverige, att spela och den allra sista är även den där mest ligger i potten. Det är dags för final. Rent historiskt brukar det vara en uppgörelse mellan två amerikanska rivaler men 2024 skulle visa sig bli ett speciellt år för U18-VM och det här blir faktiskt första gången sedan 2018 som USA möter ett lag från Europa i finalen. Den gången var det Sverige, nu står Tjeckien för motståndet.

För att göra kvällens final lite extra speciell är det bara andra gången som vi inte ser Kanada spela om guldet och det är eftersom Tjeckien stod för en stor skräll under gårdagen då man lyckades vinna med 4-2 efter två mål av Anezka Cabelova.

– Jag har aldrig haft chansen att spela mot Kanada förrän den här turneringen, och att ha en chans att vinna mot dem? Åh herregud, jag hade inte ens kunnat drömma om det, sa Cabelova till IIHF.com efter slutsignalen.

Att Tjeckien spelar final är historiskt eftersom man aldrig gjort det tidigare men det är även en stor överraskning, inte minst för personer som följt hela turneringen. Under de inledande dagarna åkte laget nämligen på två förluster vilket sänkte självförtroendet men sedan dess har man vunnit tre raka matcher där gårdagens seger blev kronan på verket. Trots ett stort spelövertag från Kanada kunde Tjeckien försvara sig på ett väldigt bra sätt samtidigt som man var effektiva i offensiv, man visade dessutom att Kanada inte är ett omöjligt lag att besegra och det kan ge andra landslag ökad tro på sig själva inför framtiden.

Tre nyckelspelare i Tjeckien inför finalen

 1. Adela Sapovalivova (forward)
  Visst, Cabelova gjorde två mål och är en duktig spelare men det är inget snack om att Sapovalivova är den stora stjärnan. 17-åringen ses som en av världens största talanger och i den här turneringen har hon visat sin klass, inför finalen är forwarden i delad ledning av skytteligan och med sina tio poäng är hon dessutom tvåa i den totala poängligan. Bli inte överraskade om vi får se Sapovalivova i turneringens Allstar team.
 2. Aneta Senkova (målvakt)
  Att Tjeckien spelar final beror mycket på Senkova som stod för en på många sätt perfekt insats i semifinalen mot Kanada, där hon bland annat noterades för hela 45 räddningar. USA är favoriter att spela hem guldet men om Senkova gör en lika bra insats ikväll finns chansen till en ny skräll.
 3. Tereza Plosova (forward)
  Semifinalen var inte Plosovas bästa match i turneringen men överlag har 17-åringen gjort väldigt bra ifrån sig och hon är därför given som en av de viktigaste spelarna i finalen. Har en hög högstanivå och besitter redan ett spelsinne som håller internationell klass på seniornivå.

 

Precis som som Tjeckien kan USA gå in i finalen med ett stort självförtroendet och en seger i ryggen, insatsen i semin mot Finland var på inget sätt perfekt men man vann tillslut med 4-2 efter två mål av Josie St Martin och ett effektivt spel i powerplay vilket fällde avgörandet. Rent spelmässigt hade man ett lika stort övertag som rivalen Kanada men ett tidigt mål redan efter knappt fem minuters spel gjorde att man inte hamnade i samma stressade situation som grannen. Det ska dock nämnas att Finland gjorde så gott man kunde och dubbla mål i powerplay gjorde att det bara stod 3-2 till USA inför den avslutande perioden.

Segern mot Finland gör att USA är ett steg närmare den totala revanschen efter att ha missat finalen förra året och nu har man stor chans att åter sätta sig på hockeytronen, som Kanada lagt beslag på de senaste två åren. Senast USA spelade final var 2022 då just Kanada stod för motståndet men nu ska man alltså möta Tjeckien för första gången både i U18-VM och i en final.

– Det är häftigt att Tjeckien är på väg uppåt. Det är riktigt bra för damhockeyn. Men återigen, vi kommer inte att ändra något i vårt spel, säger Josie St Martin till IIHF.com

Tre nyckelspelare i USA inför finalen

 1. Maggie Scannell (forward)
  Tjeckien har Sapovalivova och USA har Scannell. Två stora talanger mest väldigt stora möjligheter att bli toppspelare även på seniornivå. Var lagets främsta spelare redan förra året och är, som lagkapten, minst lika bra den här gången. Blir väldigt viktig i finalen.
 2. Josie St Martin (forward)
  Scannell är som sagt var den stora stjärnan men under slutspelet är det faktiskt St Martin som varit den bästa spelaren, vilket inte minst blev tydligt i gårdagens match där hon noterades för två mål. Leder sin kedja på ett imponerande vis och är utan tvekan en spelare som det tjeckiska försvaret måste hålla ett extra öga på.
 3. Layla Hemp (målvakt)
  Ska man vinna en final är målvakten allt som oftast en nyckelspelare och så även i det här fallet. USA har ibland gått in i turneringen med just målvaktsspelet som en svaghet men inte den här gången, Layla Hemp har hållit hög klass och det mesta talar för att hon står för en ny fin insats i finalen.

 

Finalen börjar 19:00 och sänds på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här