VMishockey blickar tillbaka på en händelserik vecka i Nordamerika. 

Väntan var minst sagt lång inför det att stjärnorna i NHL äntligen skulle kunna få chansen att möta varandra – och i många fall spela med varandra – då den nya turneringen 4 Nations skulle äga rum i Montreal och Boston. Inom loppet av bara några dagar fick hockeyvärlden se vad det kan innebära att spela med sina respektive landslag och de som trodde turneringen skulle bli ett jippo ändrade förmodligen uppfattning omgående.

Redan i premiären mellan Tre Kronor och Kanada syntes det att spelarna verkligen var inspirerade och sedan följde flertalet intensiva matcher där gruppmötet mellan Kanada och USA blev något alldeles extra.

Den svenska insatsen

Tre Kronor kom till Montreal med relativt höga förväntningar på sig men även med en del frågetecken i sin trupp. Hur skulle man egentligen göra på målvaktssidan efter att Jacob Markström tvingats kasta in handduken, och hur stor det till med formen hos Elias Pettersson som vanligtvis är en av landets främsta spelare och en riktig stjärna i NHL?

I premiären mot Kanada fick Filip Gustavsson förtroendet att vakta målet och han stod för en stabil insats vilket bidrog till att 26-åringen fick chansen även mot Finland, men där gick det tyngre och Linus Ullmark kastades in. Efter två förlängningsförluster klev truppens tredje målvakt in i laguppställningen mot USA, men trots att Samuel Ersson storspelade och Tre Kronor vann, var chansen till final redan borta. Sverige lämnade därmed turneringen med fem poäng och en tredjeplats i bagaget.

– Alla klev in med rätt inställning och spelade på rätt sätt. Det gjorde vi mot Kanada, men inte mot Finland. Vi spelade bra i två av tre matcher i turneringen. Det tar vi med oss. Vi förlorade inte en enda match över 60 minuter, vilket gör det tufft att vi inte får spela final, sa Adrian Kempe till NHL.com/sv efter matchen mot USA.

Tittar man rent poängmässigt var Sverige väldigt nära att ta sig vidare, detta eftersom man hade lika många poäng som Kanada och deras möte gick till förlängning. Inför mötet med USA fanns det en del kritiska rubriker om att Tre Kronor inte presterat och visst var insatsen mot Finland inte perfekt, men man lämnar ändå turneringen som det enda laget att inte förlora en match efter full tid.

Rent spelmässigt fanns det dock en del mer att önska, de största stjärnorna lyckades inte riktigt kliva fram och spela på en förväntad nivå – däribland nyss nämnda Elias Pettersson som lämnade turneringen utan vare sig mål eller assist på sitt konto. Något som naturligtvis hade behövts, skulle Tre Kronor kunna gå hela vägen behövde stjärnorna leverera. Det gick även tungt för William Nylander som endast lyckades blixtra till vid ett fåtal tillfällen och en spelare som Filip Forsberg hade också svårt att få spelat att stämma.

SÅ BRA VAR DE SVENSKA SPELARNA I 4 NATIONS 

Landslaget hoppades på förhand att 4 Nations skulle bli ett utropstecken och ett bevis på att man kommer bli att räkna med i vårens VM, men det blev nog främst ett tecken på att det kommer krävas en bra mycket bättre insats om det ska kunna bli guld på hemmaplan – och att det finns mycket att slipa på inför OS som är nästa säsongs stora höjdpunkt.

Mästarkampen

På förhand trodde de flesta att USA och Kanada skulle göra upp om titeln och precis så blev det, även om lagens väg till finalen blev långt ifrån enkel. Kanada behövde förlängning för att vinna premiären mot Tre Kronor och man pressades även på slutet i mötet med Finland. För USA:s del inleddes turneringen på ett övertygande sätt då Finland besegrades med stora siffror (6-1) och sedan imponerade man stort i rivalmötet mot Kanada där det blev seger med 3-1 i vad som enligt många var turneringens bästa match.

Finalen mellan de båda giganterna blev också både underhållande och spännande, där Kanada stundtals hade problem men där man ändå lyckades hålla liv i matchen som tillslut behövde förlängning för att kora en vinnare. Väl där klev stjärnan Connor McDavid fram som stor matchhjälte för Kanada och det påminde på många sätt om när Sidney Crosby avgjorde OS-finalen för femton år sedan. Just Crosby kom till turneringen med ett stort frågetecken kring sig men 37-åringen imponerade och lämnade 4 Nations som en av de främsta spelarna. Det blev även ett fint formbesked som visar att den kanadensiska stjärnan mycket väl även kan bli att räkna med i OS om knappt ett år.

3 spelare som satte färg på turneringen

  1. Nathan MacKinnon – Kanada (forward)
    Stjärnan kom till 4 Nations som NHL:s poängkung och hade därför höga förväntningar på sig – något han lyckades hantera på ett bra sätt. Lämnar turneringen som segrare och vann dessutom skytteligan samt blev utsedd till den mest värdefulla spelaren. MacKinnon är verkligen inne i en period av karriären där han lyckas med det mesta.
  2. Zach Werenski – USA (back)
    Amerikanen ses fortfarande inte som en stor stjärna i NHL men den här säsongen har han tagit stora kliv framåt och mycket talar för att 27-åringen kan bli utsedd till ligans bästa back. I 4 Nations visade han varför. Backen lyckades med bedriften att vinna poängligan och här har USA en spelare att kunna bygga sitt OS-lag runt.
  3. Sidney Crosby – Kanada (forward)
    På grund av en skada fanns det en del frågetecken kring hur Crosby skulle kunna prestera i turneringen men redan i premiären gav han svar på tal. 37-åringen håller fortfarande hög klass och visade varför han fortfarande ses som en av världens främsta spelare.

 

STATISTIK FRÅN 4 NATIONS

Poängligan 

  1. Zach Werenski (USA) – 6 poäng
  2. Connor McDavid (Kanada) – 5 poäng
    Sidney Crosby (Kanada) – 5 poäng
  3. Nathan MacKinnon (Kanada) – 4 poäng
    Mikael Granlund (Finland) – 4 poäng
    Jack Eichel (USA) – 4 poäng
    Jake Guentzel (USA) – 4 poäng
    Sam Reinhart (Kanada) – 4 poäng

Skytteligan

  1. Nathan MacKinnon (Kanada) – 4 mål
  2. Mikael Granlund (Finland) – 3 mål
    Connor McDavid (Kanada) – 3 mål
    Brady Tkachuk (USA) – 3 mål
    Jake Guentzel (USA) – 3 mål
  3. Matthew Tkachuk (USA) – 2 mål

Målvaktsligan (minst två spelade matcher)

  1. Connor Hellebuyck (USA) – 3 matcher, 93.2%
  2. Jordan Binnington (Kanada) – 4 matcher, 90.7%
  3. Juuse Saros (Finland) – 2 matcher, 87.0%
  4. Filip Gustavsson (Sverige) – 2 matcher, 81.3%

 

MER OM 4 NATIONS: Kanada mästare när Connor McDavid klev fram 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.