I natt har Juniorkronorna chansen att säkra en finalbiljett. 

Efter att ha vunnit den jämna kvartsfinalen mot Lettland med uddamålet (2-1) är det i natt dags för Sverige att ta sig an nästa utmanare. Finland står för motståndet i semifinalen där det svenska laget har chansen att säkra sin första finalbiljett sedan 2018, då man föll mot Kanada med 1-3.

Skickar över favoritskapet till Finland

På pappret är det här Sveriges mest ovissa match hittills i mästerskapet, tidigare har man antingen varit stor favorit eller outsider men nu verkar båda lagen tävla om att knuffa över favoritskapet.

– Jag tycker att vi är underdogs i den här matchen. Finland-Sverige är en av de roligaste matcherna man kan spela. Jag tror att de kommer vara sjukt laddade och jag vet att vi kommer vara ännu mer laddade. Vi mötte dem i förturneringen. Då tyckte jag det var ganska jämnt och det kändes som att de passar oss. Nu har vi ändå fått spela några matcher och vi har allt att vinna, säger Fabian Lysell till SVT.

Bland de svenska spelarna som förväntas få framskjutna roller i nattens match hittar vi backklippan Emil Andrae som övertygat hittills i turneringen och som hade stor del i att Sverige tog sig vidare till semifinal. Man förlitar sig även mycket på nyss nämnda Lysell som gjort fem poäng på lika många matcher. Supertalangen Jonathan Lekkerimäki har haft många ögon på sig och med tre assist fördelat över fem spelade matcher har 18-åringen visat att han kan prestera även på den här nivån.

Tidigare under turneringen har vissa frågetecken ställts kring målvaktsspelet men i kvarten mot Lettland klev Jesper Wallstedt fram på ett bra sätt, den lovande keepern släppte bara in ett mål och hade därmed stor del i segern. Ska Sverige kunna ta sig hela vägen till final kan hans insats – för mycket talar för att just han får chansen mellan stolparna – bli avgörande.

Motståndarkollen

Precis som Sverige har Finland tagit sig till semifinal med hjälp av ett starkt gruppspel där man bara förlorade en match (mot Kanada), sedan väntade Tyskland i kvartsfinal. Väl där stod det finska laget för en stabil och bra insats där tre mål i första perioden grundlade segern som tillslut blev 5-2. Om den svenska nyckeln till framgång är att få igång offensiven handlar det mer om disciplin för Finland, hittills har man dragit på sig många utvisningar och laget är faktiskt sämst av alla i turneringen när det kommer till spelet i boxplay. Där måste man vara bättre i nattens match, annars kan det gå riktigt illa.

Bland spelarna som klivit fram lite extra hittills i VM finner vi Joakim Kemell som toppar den interna poängligan, dessutom är han hela turneringens främsta när det kommer till framspelningar. Med sina åtta assist har den unge forwarden haft stor del i den finska offensiven och 18-åringen kan säkert få en viktig roll även i nattens match.

Bland nyckelspelarna finns även stjärnan Aatu Räty som draftades i andrarundan förra sommaren men som tagit stora steg sedan dess. Numera rankas 19-åringen som en av Finlands mest lovande spelare och ska det bli VM-guld hänger mycket på att forwarden kan bibehålla sina fina form. Finland har även en av turneringens främsta backar i form av Aleksi Heimosalmi som noterats för sex assist och som var väldigt bra redan i U18-VM förra säsongen. Där har Carolina en möjlig framtida guldklimp, även om han fortfarande har en bit kvar innan han kan slå sig in i världens bästa liga.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 

Gjorda mål
Sverige – 17
Finland – 27

Insläppta mål
Sverige – 8
Finland – 15

Powerplay
Sverige – 53.85 %
Finland – 59.09%

Boxplay 
Sverige – 92.86%
Finland – 45.45%

Poängkungen
Sverige – Emil Andrae, 8 poäng
Finland – Joakim Kemell, 11 poäng

Busen 
Sverige – Theodor Niederbach, 29 utvisningsminuter
Finland – Brad Lambert, Roby Järventie & Ruben Rafkin, 4 utvisningsminuter vardera

Semifinalen mot Finland startar 02:00 och kan ses på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här