Schweiz åker till OS med låga förväntningar men med goda chanser att överraska. 

På senare år har Schweiz blivit ett land att räkna med när det kommer till hockey, något som inte minst visades 2018 då laget tog sig hela vägen till VM-final. När det gäller olympiska spel har det dock gått betydligt tyngre och de tre senaste gångerna har man inte lyckats ta sig vidare från gruppspelet. Något som gör att förväntningarna är relativt låga inför avresan till Peking. Trots det finns det flera skäl att följa Schweiz de kommande veckorna.

En saknad stjärna

Jämför man truppen 2018 med hur den ser ut nu så finns det en stor skillnad. Den här gången får Schweiz klara sig utan Jonas Hiller, den rutinerade målvakten har nämligen lagt plocken på hyllan. För fyra år sedan var han ovärderlig tack vare sin rutin (drygt fyra hundra matcher i NHL) och sett till statistiken var Hiller faktiskt turneringens tredje bästa målvakt. I hans frånvaro talar det mesta för att Reto Berra kommer få förtroendet mellan stolparna, 35-åringen har gjort en fin inledning på säsongen och stod dessutom för flera bra insatser i förra vårens VM.

Värdefull rutin

Trots att Hiller saknas i truppen så finns det en hel del rutin som kan visa sig bli värdefull, inte minst på backplats där vi hittar Yannick Weber. 33-åringen gjorde VM-debut redan 2009 och har spelat närmare 500 matcher i NHL. Numera är det dock storklubben Zürich Lions som gäller och Weber är naturligtvis given i OS-truppen. Ett OS som blir backens tredje i ordningen.

När det kommer till rutin kan Schweiz även förlita sig på en riktig trotjänare som betytt mycket för landets framgångar genom åren. Forwarden Andres Ambühl lyckades visserligen aldrig slå sig in i NHL men i hemlandet har han lyckats desto bättre, där har det bland annat blivit hela sex ligaguld. Ambühl har hunnit bli 38 år gammal men är fortfarande en bra spelare, något han inte minst visat i Davos där han är inne på sin nionde säsong.

HELA SCHWEIZ OS-TRUPP 
Målvakter
Joren van Pottelberghe
Reto Berra
Leonardo Genon
Backar
Santeri Alatalo
Yannick Weber
Raphael Diaz
Mirco Müller
Michael Fora
Christian Marti
Romain Loeffel
Ramon Untersander
Forwards
Andres Ambühl
Gregory Hofmann
Dario Simion
Fabrice Herzog
Joel Vermin
Sven Andrighetto
Christoph Bertschy
Gaetan Haas
Killian Mottet
Sven Senteler
Denis Malgin
Denis Hollenstein
Enzo Corvi
Simon Moser

Tror du att Schweiz blir att räkna med i OS-hockeyn? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här