Ikväll fortsätter Juniorkronornas VM-äventyr. 

Efter att ha vunnit onsdagens premiär mot Schweiz är det ikväll dags för Juniorkronorna att fortsätta sitt äventyr i VM. Den här gången står Österrike för motståndet vilket på pappret tycks kunna bli en överkomlig utmaning för det svenska laget.

Kritik – trots segern

En hel del av snacket kring Juniorkronornas premiär mot Schweiz handlade om att insatsen inte var tillräckligt bra. Det blev visserligen seger med uddamålet (3-2) men många verkade tycka att premiären var en besvikelse rent spelmässigt, man pekar inte minst mot första perioden då Schweiz var laget som tog kommando om matchen.

– Det är den första matchen i turneringen, vi var kanske lite nervösa – jag vet inte. Men en seger är en seger och det är bara att gå vidare till nästa match, säger backen Emil Andrae till IIHF.com

Något som däremot var positivt med insatsen i premiären var att målvakten Jesper Wallstedt stod för en fin insats, med några viktiga räddningar i slutminuterna hade han stor del i segern. Dessutom klev Daniel Torgersson fram på ett bra sätt, forwarden stod för två mål och visade att han trivs på en mindre rink. Något som syntes redan i vintras då han under en kort sejour i Kanada stod för tre poäng på fyra matcher i Winnipeg Jets farmarlag, Manitoba Moose.

Motståndarkollen

Österrike är inte direkt känd som någon hockeynation och man är ett av de lägst rankade lagen i årets Junior-VM. 2020 tog laget steget upp till den högsta divisionen men första året med den verkliga eliten gick tungt och man missade att ta sig vidare från gruppspelet. Förväntningarna är därför relativt låga på Österrike och man inledde VM med att förlora öppningsmatchen mot Tyskland med 2-4.

I premiären stod laget stundtals för en bra insats och man tog faktiskt ledningen redan efter knappt tre minuters spel genom Senna Peeters, men en svagare andra period gjorde att handlingen gick över i tysk favör. Mycket tack vare Alexander Blank som lyckades med bedriften att göra tre mål på mindre än tio minuter, vilket släckte hoppet om en lyckad premiär för Österrike.

Truppen som tagit sig till Edmonton kryllar inte direkt av potentiella NHL-stjärnor men det finns några intressanta namn som kan skapa problem för det svenska laget. Noterbart är även att man har två spelare som håller till i svenska klubbar, Ian Scherzer i Rögles juniorlag och Leon Wallner som noterades för sex poäng på 32 matcher i Södertälje den gångna säsongen.

Ska man hålla ögonen på ytterligare en spelare känns David Reinbacher som ett bra val, den lovande backen är bara sjutton år gammal men har redan slagit sig in i storklubben Kloten där han noterades för elva poäng på 41 matcher. En minst sagt imponerande bedrift med tanke på att klubben har en stor budget med många rutinerade spelare på just backpositionen. Reinbacher är utan tvekan en spelare som NHL-scouterna kommer hålla koll på under mästerskapet.

Kvällens match startar klockan 20:00 och kan ses på SVT1, samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.