I mitten av november går Damkronorna in i OS-kvalet där en biljett till Peking ligger i potten. Nu har förbundskaptenen tagit ut truppen dit. 

November blir en av årets mest händelserika månader för svensk hockey, tidigare har vi rapporterat om att både Juniorkronorna och Småkronorna ska ha läger och under samma period ska även Damkronorna ge sig in i OS-kvalet i Luleå med siktet på att säkra en biljett till Peking.

Talangerna i fokus

Det var få överraskningar i förbundskaptenen Ulf Lundbergs trupp men det anmärkningsvärda är att allt fler unga spelare fått bärande roller. Backen Maja Nylén-Persson, född 2000, var med i OS redan för 2018 och har sedan dess utvecklats till en av landets främsta spelare. Med sig till kvalet får 20-åringen hela fyra lagkamrater, bland annat talangen Josefin Bouveng som inlett säsongen med att göra åtta mål på elva matcher i SDHL.

Truppens yngsta spelare är talangen Thea Johansson som, endast 18 år gammal, ska få göra debut i A-landslaget. Forwarden har imponerat i HV71 under hösten och tillsammans med Linnea Johansson (som också följer med till kvalet) är hon en av landets mest lovande spelare. Bland spelarna som ska försöka ta Damkronorna till OS hittar vi även betydligt mer rutinerade namn såsom Johanna Fällman och målvakten Sara Grahn, som gjorde sitt första VM redan 2007.

Damkronorna inleder kvalet mot Frankrike den 11:e november men samlas redan en dryg vecka innan för att slipa på de sista detaljerna innan årets hittills viktigaste matcher står på agendan.

HELA DAMKRONORNAS TRUPP TILL OS-KVALET 
Målvakter
Sara Grahn (Luleå)
Emma Söderberg (University of Minnesota-Duluth)
Ida Boman (Djurgården)

Backar
Anna Kjellbin (Luleå)
Linnéa Andersson (HV71)
Johanna Fällman (Luleå)
Linnea Hedin (AIK)
Ebba Berglund (HV71)
Jessica Adolfsson (Linköping)
Mina Waxin (Brynäs)
Maja Nylén-Persson (Brynäs)

Forwards
Josefin Bouveng (Brynäs)
Emma Murén (Brynäs)
Lisa Johansson (AIK)
Linnea Johansson (Linköping)
Sofie Lundin (Djurgården)
Sara Hjalmarsson (Providence College)
Jenny Antonsson (Brynäs)
Thea Johansson (HV71)
Felizia Wikner-Zienkiewicz (HV71)
Hanna Olsson (HV71)
Emma Nordin (Kunlun Red Star)
Lina Ljungblom (Modo)
Michelle Löwenhielm (SDE HF)
Olivia Carlsson (Modo)

DAMKRONORNAS SCHEMA I NOVEMBER

 •  2-9:e november 
  Läger (ort ej klar)
 • 11:e november
  Slovakien – Sverige (Luleå)
 • 13:e november 
  Sverige – Sydkorea (Luleå)
 • 14:e november
  Sverige – Frankrike (Luleå)
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här