I natt hyllades en av tidernas största ishockeyspelare. 

Den som följer Pittsburgh Penguins på sociala medier lär ha märkt att man skiftat fokus de senaste dagarna – från inslag om diverse matcher eller till att endast fokusera på en enskild spelare – Jaromir Jágr. För ett par dagar sedan anlände den tjeckiske storspelaren till staden för att delta i en träning och syftet med besöket var att han under natten till måndagen skulle få sin tröja och nummer 68 pensionerad i klubbens hemmarena, PPG Paints Arena. Att se Jágr tillbaka på isen i Pittsburghs tröja på träningen var något som gladde många av de nuvarande spelarna i laget.

– Jag tror att vi bara försöker njuta av det och försöka göra det till den bästa upplevelsen för honom, det är välförtjänt. Han har gjort så mycket för laget, staden, organisationen. Så vi hoppas bara att det blir det bästa firandet för honom, sa Sidney Crosby till klubbens hemsida.

En känslosam hyllning

Natten till måndagen var det så dags, när Pittsburgh tog emot Los Angeles Kings passade man på att hylla sin tidigare stjärna och redan under uppvärmningen syntes det att det här skulle bli en speciell match – många av spelarna valde att äntra i en klassisk lång svart peruk för att efterlikna Jágrs frisyr på 90-talet och den tjeckiske stjärnan fanns också med på isen under uppvärmningen. Något som naturligtvis gladde publiken.

Inför nedsläpp hölls ceremonin där Jágr tillsammans med sin flickvän och mamma fick se hans nummer och tröja hissas upp i taket, vilket betyder att ingen annan spelare i klubben kommer få använda nummer 68. Med under ceremonin fanns även tidigare lagkamrater och storspelare i klubben, bland annat stjärnan Mario Lemieux som ofta var kedjekamrat med tjecken.

– Jag blev draftad av Pittsburgh Penguins, tack vare Craig Patrick och Scotty Bowman, och alla scouterna. De sätter ihop ett fantastiskt team, alla superstjärnor, alla legender. Vi spelade så bra hockey, och i slutet av året vann vi back-to-back Stanley Cup-mästerskap. Det var nog det största som hänt mig. Hela 11 år jag har varit här, det var fantastiskt. Jag ska nog säga att det förmodligen var de bästa åren i mitt liv. Så tack för det. Tack vare dig är jag stolt och glad över att kunna säga att Pittsburgh Penguins är mitt andra hem. Tack, sa Jágr under sitt tacktal.

1990 kom Jágr till Pittsburgh och efter flera fina säsonger hemma i Tjeckoslovakien visade forwarden direkt att han även kunde prestera på den högsta nivån, i NHL. Under sin debutsäsong noterades tjecken för 70 poäng på 104 och det skulle visa sig bli en fingervisning om hur de kommande åren skulle se ut. Under sina elva säsonger i klubben etablerades Pittsburgh som ett av ligans främsta lag och Jágr rankades som en av världens främsta spelare. Han hade stor del i ligatitlarna som kom redan under hans två första säsonger i klubben och med honom i laget hade Pittsburgh alltid en chans att vinna.

Förutom de två Stanley cup-segrarna skördade Jágr även framgångar individuellt, 1995 vann han poängligan och det skulle bli första av totalt fem gånger som han lyckades med den bedriften. Dessutom blev han utsedd till ligans främsta spelare av de övriga aktiva vid hela tre tillfällen och säsongen 98/99 fick han ta emot priset som ligans MVP – Hart Trophy. Med sina 1226 poäng är tjecken fyra i klubbens historiska poängliga men han är den enda i toppen av poängligan som spelat mindre än tusen matcher, vilket gör bedriften än mer imponerande.

Efter åren i Pittsburgh värvades Jágr till Washington där karriären fortsatte och sedan blev det spel i ytterligare åtta NHL-klubbar innan han flyttade hem till Tjeckien och Rytiri Kladno där 52-åringen fortfarande spelar i högstaligan. Något som bara befäster hans position som en av tidernas största spelare. Förutom framgångarna med Pittsburgh har Jágr även vunnit titlar med det tjeckiska landslaget, 1998 var han med när man överraskade alla och vann det olympiska guldet i Nagano. En framgång som blev starten på några väldigt framgångsrika år för Tjeckien, och med Jágr i laget vann man sedan VM-guld 2005 samt 2010. Totalt spelade tjecken tio världsmästerskap, två World Cup och hela fem olympiska spel med sitt landslag mellan 1990-2015.

 

VIDEO – HELA JAROMIR JÀGRS CEREMONI 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här