Sverige är klara för JVM-final på hemmaplan.

Under de inledande minuterna av semifinalen pendlade spelet mellan de båda lagen men efter hand började Tjeckien etablera längre anfall och knappt sju minuter in i den första perioden kunde Matyas Melovsky sätta ledningspucken efter en elegant framspelning från Sebastian Redlich som till vardags spelar i Hockeyallsvenskan med Södertälje.

Målet blev en tändvätska för de svenska spelarna och bara några minuter efter tjeckernas ledningsmål kunde Theo Lindstein ordna kvitteringen med sitt andra mål i turneringen. Rent spelmässigt var inledningen av matchen väldigt jämn och därför var ställningen 1-1 efter den första perioden både rättvis och logisk.

Den andra perioden var på många sätt lik inledningen av matchen men den här gången var det Sverige som gjorde det första målet när Axel Sandin-Pellikka kunde sätta ledningspucken och precis som för Lindstein var det här backens andra mål i turneringen. Målet gav Juniorkronorna mer energi och man spelade stundtals väldigt bra men knappt sex minuter in i perioden fick tjeckerna chansen att spela powerplay och väl där kunde Tomas Cibulka ordna den viktiga kvitteringen som gjorde att det stod 2-2 inför den tredje perioden.

Stark avslutning – Sverige till final

Knappt fem minuter in i tredje perioden fick Sverige för första gången chansen att spela med en man mer på isen och väl där tog det bara sjutton sekunder innan Jonathan Lekkerimäki sätta 3-2 med ett hårt och välplacerat slagskott. Ett par minuterna såg tjeckerna ut att få till ett bra anfall men den svenska defensiven var tät och i en snabb spelomvändning kunde Noah Östlund elegant placera in 4-2 med sitt tredje mål i turneringen.

Trots målet valde Juniorkronorna att inte dra ner på tempot och bara en dryg minut efter Östlunds mål kunde han passa fram till Jonathan Lekkerimäki som utökade till 5-2 med ett fint skott från slottet. Efter målet kunde Sverige bevaka sin ledning på ett tryggt sätt och när slutsignalen ljöd stod det klart att Juniorkronorna får spela om guldet i finalen som äger rum imorgon kväll.