Giganten i väst kommer till VM som en av de största förhandsfavoriterna. 

Efter ett misslyckat OS där man åkte ut redan i kvartsfinalen mot Tre Kronor åker Kanada till ishockey-VM 2022 med siktet inställt på revansch. Samtidigt gör man det även som regerande mästare eftersom det blev guld i Lettland för ungefär ett år sedan. Precis som den gången kommer man till Europa med en stark trupp som är fylld till bredden med spelare som har framträdande positioner i sina respektive klubbar.

En kraftfull skyttekung

Egentligen är alla värda lite extra uppmärksamhet i den kanadensiska truppen men det finns några som sticker ut lite extra, inte minst en powerforward med hög potential. Den gångna säsongen har varit en av Pierre-Luc Dubois bästa hittills i karriären och nu åker den fysiskt skickliga forwarden till VM som en av Kanadas nyckelspelare. 23-åringen stod för 28 fullträffar i grundserien med Columbus men samlade även ihop drygt hundra utvisningsminuter, vilket viskar om att det här är en spelare som inte lägger fingrarna emellan.

Förutom att vara en minst sagt god målskytt är Dubois även, trots sin ålder, väldigt rutinerad. Årets VM blir forwardens tredje och på de två tidigare har han snittat sju poäng – något som talar för att även den här upplagan kommer bli lyckad.

Djävulstrion

Trots ganska höga förhoppningar blev säsongen inte som New Jersey Devils hade hoppats, laget missade slutspel vilket gjorde många duktiga spelare aktuella för VM. Tre av dessa har tackat ja till att representera Kanada och det är en minst sagt stark trio som ska försöka hjälpa landet att försvara sitt guld. Bland dessa hittar vi den offensivt skickliga backen Damon Severson som samlade ihop hela 46 poäng på 80 matcher i grundserien och 27-åringen förväntas bli ett offensivt hot och en viktig pjäs i Kanadas powerplay under VM.

En hel del talar för att Severson kommer bilda backpar med lagkamraten Ryan Graves som också är med i VM, den storväxta 26-åringen har gjort en fin säsong där det bland annat blev 28 poäng vilket innebar nytt personligt rekord. I laget hittar vi även talangen Dawson Mercer som gjort ett stundtals strålande debutsäsong i världens bästa liga. 20-åringen stod bland annat för 17 mål och med sina totalt 42 poäng visade han direkt att New Jersey gjorde rätt som draftade honom sommaren 2020.

Lagets största stjärna

Kanada åker till VM med många stjärnor i truppen men frågan är om inte Mathew Barzal är den största. 24-åringen ansågs vara en av världens största talanger för några år sedan och tog hem priset som NHL:s främsta rookie säsongen 17/18, efter att ha gjort imponerande 85 poäng i grundserien. Sedan dess har utvecklingen stannat av en aning men forwarden är fortfarande väldigt skicklig och har redan hunnit göra drygt 300 poäng i världens bästa liga. I vintras blev det “bara” 59 poäng på 73 matcher men det är inget snack om att Barzal har mycket hockey i sig, och i ett bättre lag skulle han säkert kunna snitta upp emot en poäng per match. Till VM åker han därför som en av Kanadas viktigaste spelare, samt en av turneringens största stjärnor.

KANADAS VM-TRUPP
Målvakter
Chris Drieger (Seattle Kraken)
Logan Thompson (Vegas Golden Knights)
Matt Tomkins (Frölunda)
Backar
Damon Severson (New Jersey Devils)
Thomas Chabot (Ottawa Senators)
Travis Sanheim (Philadelphia Flyers)
Dysin Mayo (Arizona Coyotes)
Ryan Graves (New Jersey Devils)
Zach Whitecloud (Vegas Golden Knights)
Nick Holden (Ottawa Senators)
Forwards
Pierre-Luc Dubois (Winnipeg)
Mathew Barzal (New York Islanders)
Drake Batherson (Ottawa Senators)
Dawson Mercer (New Jersey Devils)
Kent Johnson (Columbus Blue Jackets)
Dylan Cozens (Buffalo Sabres)
Nicolas Roy (Vegas Golden Knights)
Josh Anderson (Montréal Canadiens)
Noah Gregor (San Jose Sharks)
Eric O’Dell (Dynamo Moskva)
Cole Sillinger (Columbus Blue Jackets)
Adam Lowry (Winnipeg Jets)
Morgan Geekie (Seattle Kraken)
Maxime Comtois (Anaheim Ducks)

Tror du Kanada lyckas försvara VM-guldet?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här