Årets upplaga av den klassiska ishockeyturneringen bjöd på både skrällar och positiva svenska besked inför säsongsstarten. 

Den gångna veckan har Småkronorna vässat formen inför säsongen genom att spela den klassiska sommarcupen Hlinka Gretzky Cup och man begav sig till Tjeckien med relativt höga förväntningar på sig efter att ha tagit sig hela vägen till final förra året.

Den svenska insatsen

Småkronorna fick något av en drömstart på turneringen för i premiären mötte man ett Tyskland som inte riktigt lyckades hålla jämna steg, i mitten av första perioden hade det svenska laget en lyckad period där man inom loppet av 19 sekunder skulle göra två mål som faktiskt visade sig bli helt avgörande. I andra perioden skapade Tyskland lite nerv genom en reducering till 3-1 men känslan var att Småkronorna hade bra kontroll på läget och i tredje perioden hade man stor lekstuga med hela sex mål som facit, vilket gjorde att det stod 11-1 på resultattavlan när domaren blåste av matchen.

I matchen mot USA gick det betydligt tyngre, det stod visserligen 1-1 när andra perioden närmade sig men sedan fick man inte utdelning på sina chanser samtidigt som de amerikanska spelarna stod för en väldigt bra insats. Trots Alexander Zetterbergs mål blev det tillslut förlust med hela 1-6 vilket satte press på de svenska axlarna inför gruppavslutningen mot Tjeckien.

Väl i den sista gruppspelsmatchen stod Småkronorna för en väldigt bra insats och när Alfons Freij satte 4-0 en bit in i tredje perioden var segern klar. Tjeckerna stod sedan för två sena reduceringar men de svenska spelarna kunde sedan bevaka sin ledning på ett bra sätt, mycket tack vare ett fint målvaktsspel av Herman Liv. Trots segern räckte det bara till en tredjeplats i grupp A vilket gjorde att Småkronorna missade semifinal. Istället fick man ta sig an Schweiz i en match om femteplatsen och där kunde Linus Eriksson säkra segern med ett fint mål, men det krävdes förlängning för att få fram ett avgörande.

Summa summarum lämnar det svenska laget turneringen med en femteplats men rent spelmässigt finns det flera positiva saker att ta med sig in i säsongen. Bland guldkornen i den svenska truppen finns forwarden Melvin Fernström som stod för tre mål vilket visar att 17-åringen kan prestera även mot internationellt motstånd. Det stora utropstecknet är dock Herman Liv som stundtals storspelade och som lämnar Tjeckien som turneringens främsta målvakt, vilket naturligtvis lovar gott inför säsongen och som stärker hans aktier inför U18-VM.

Mästaren

Inför turneringen var det precis som vanligt de nordamerikanska lagen som hade högst förväntningar på sig och tillslut blev det Kanada som lyckades bäst. Redan i semifinalen fick man möta rivalen USA och där visade man klass genom att vinna med hela 7-2 efter att ha gjort fyra mål i powerplay. Detta trots att faktiskt USA ledde matchen med 1-2 efter den inledande perioden. I finalen bjöd Tjeckien på bra motstånd men lönnlöven var strået vassare och i förlängningen kunde Malcolm Spence skjuta hem segern vilket innebar att Kanada lyckas försvara titeln från förra året.

Att Kanada vinner turneringen är långt ifrån någon skräll, truppen var fylld till bredden med lovande spelare och det känns som att man är värdiga vinnare. Bland spelarna som stack ut finns Maxim Massé som stod för fem mål varav två i semifinalen och på backsidan visade Henry Mews varför han med största sannolikhet kommer bli vald bland de tio främsta i nästa års NHL-draft. Det stora utropstecknet är utan tvekan supertalangen Berkly Catton som gick in i turneringen med höga förväntningar på sig, och som lämnar den som delad segrare av poängligan samt överlägsen segrare i skytteligan. 17-åringen stod för hela åtta mål vilket gör honom till en av de främsta målskyttarna i turneringens historia.

Hlinka Gretzkys historiska skytteliga

  1. Sergei Krivokrasov (Ryssland) – 9 mål (1991/92)
    Jeff Friesen (Kanada) – 9 mål (1993/94)
    Sergei Samsonov (Ryssland) – 9 mål (1995/96)
  2. Berkly Catton (Kanada) – 8 mål (2023/24)
    Matvei Michkov (Ryssland) – 8 mål (2021/22)
    Cole Perfetti (Kanada) – 8 mål (2019/20)
    Dalibor Dvorsky (Slovakien) – 8 mål (2021/22)
    Vasili Podkolzin (Ryssland) – 8 mål (2018/19)
  3. Alexander Ovechkin (Ryssland) – 7 mål (2002/03)
    Alexander Pashin (Ryssland) – 7 mål (2019/20)

    Fotnot: Sju svenska spelare har gjort fem mål i turneringen – Otto Stenberg, Lucas Raymond, Joachim Nermark, Pontus Åberg, Viktor Arvidsson, Samuel Fagemo och Jonathan Lekkerimäki. 

Besvikelsen

Det är svårt att prata om besvikelser när det handlar om en ungdomsturnering där alla spelare är väldigt lovande, men det finns utan tvekan några lag som inte riktigt lyckades leverera. Att USA föll så pass tungt i semifinalen mot Kanada får naturligtvis ses som något av ett misslyckande. Det vi dock ska minnas är att man även förlorade med stora siffror (2-7) i gruppspelet mot Tjeckien, men där segern mot Småkronorna tillslut tog laget vidare till slutspelet. Trots att det tillslut blev seger i bronsmatchen mot Finland har det amerikanska laget en hel del att fundera på inför fortsättningen av säsongen.

Samtidigt som USA har saker att slipa på inför U18-VM som blir vinterns höjdpunkt kan även Slovakien se en del förbättringspotential i sitt lag. De senaste åren har man lyckats relativt väl i turneringen och man har skeppat flera supertalanger till NHL men i år gick det ganska tungt. Eller rättare sagt – det gick väldigt tungt. Man slutade nämligen sist i grupp B och föll sedan även i placeringsmatchen mot Tyskland vilket gör att Slovakien lämnar Hlinka Gretzky Cup som det lägst rankade laget efter att ha förlorat samtliga matcher.

Så slutar Hlinka Gretzky Cup 2023

  1. Kanada
  2. Tjeckien
  3. USA
  4. Finland
  5. Sverige
  6. Schweiz
  7. Tyskland
  8. Slovakien

Poängligan

  1. Berkly Catton (Kanada) – 10 poäng (8+2)
    Trevor Connelly (USA) – 10 poäng (5+5)
  2. Tuomas Suoniemi (Finland) – 9 poäng (4+5)
    Emil Hemming (Finland) – 9 poäng (4+5)
    Ryder Ritchie (Kanada) 9 poäng (3+6)
    Adam Benák (Tjeckien) – 9 poäng (2+7)
  3. Adam Titlbach (Tjeckien) – 8 poäng (5+3)
    Michael Fasa (Kanada) – 8 poäng (2+6)

Målvaktsligan (med minst tre matcher spelade)

  1. Herman Liv (Sverige) – 93.7% (4 matcher)
  2. Jakub Milota (Tjeckien) – 89.9% (3 matcher)
  3. Carter George (Kanada) – 88.9% (5 matcher)
  4. Phileas Lachat (Schweiz) – 88.2% (4 matcher)
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här