Ett nytt högintressant mästerskap står för dörren. 

Med några veckor kvar till VM i Tjeckien har allt mer uppmärksamhet riktats mot mästerskapet men innan det är dags för Tre Kronor att spela om medaljerna ska Småkronorna försöka göra samma sak i U18-VM, som inleds i Finland nu på Torsdag. Det svenska laget åker över Östersjön med en silvermedalj från förra året färsk i minnet och 2022 lyckades man som bekant med bedriften att vinna guld efter att ha besegrat USA i finalen.

Precis som vid JVM kommer turneringen att krylla av lovande spelare med väldigt höga förväntningar på sig och nedan lyfter vi fram tio löften som kan bli lite extra intressanta att följa.

10 talanger att följa i U18-VM

Konsta Helenius – Finland 

Vi börjar med ett av de mest självklara valen. Helenius är vida känd som en av världens största talanger och det har han verkligen visat den här säsongen, i vintras tog han plats i JVM-truppen och så sent som förra veckan spelade han sina första A-landskamper. Lagom till U18-VM på hemmaplan har 17-åringen lämnar Lejonen för att försöka hjälpa juniorlandslaget till medalj, men då kommer det krävas att Helenius levererar. Rankas av många som en av de tio främsta inför sommarens NHL-draft.

Gavin Mckenna – Kanada 

Kanada flyger till Finland med ett högintressant lag där många bör ha chansen att få väldigt fina karriärer och McKenna är en av talangerna det pratats mest om. Detta tack vare en lysande säsong i WHL där han noterats för hela 103 poäng vilket är imponerande med tanke på att han fyllde sexton år så sent som i december. Är en god målskytt och stod för 34 fullträffar i grundserien men har nästan spelsinnet som en ännu större styrka. Kan bli en riktig joker i årets U18-VM.

Linus Eriksson – Sverige

Småkronorna har en talangfull årgång som kanske inte har någon utpräglad stjärna men bredden imponerar och i Eriksson finns en möjlig nyckelspelare. 18-åringen hade inte så höga förväntningar på sig inför säsongen men har gjort bra ifrån sig i Djurgårdens olika juniorlag vilket resulterat i en hel del chanser även i Hockeyallsvenskan, där han stundtals imponerat. Har dessutom gjort bra ifrån sig i Småkronorna under vintern och kan bli ett möjligt kap i sommarens draft.

Cole Eiserman – USA 

När det kommer till JVM är det oftast Kanada som får gälla som favoriter men i U18-VM brukar USA lyckas bäst och en hel del talar för att man blir att räkna med även den här gången. I truppen som begett sig till Europa finns många lovande spelare och känslan är att Cole Eiserman sticker ut lite extra, 17-åringen fick en hel del uppmärksamhet redan förra året och många var förvånade att supertalangen inte fick chansen i vinterns Junior-VM. På den här nivån känns han som en självklar nyckelspelare, för ett år sedan stod han för nio mål på sju matcher och vi ska inte bli förvånade om det blir något liknande den här gången.

Petr Sikora – Tjeckien

För Tjeckiens del handlar en hel del om hur man ska klara sig utan Adam Jiricek som skadade sig i JVM vilket gjorde att supertalangen missar resten av säsongen, och man åker faktiskt till Finland utan några större förväntningar på sig. Trots det finns det naturligtvis lovande spelare i truppen och i Petr Sikora har man en talangfull forward som övertygat i ungdomslandslaget den här säsongen och som mycket väl kan väljas bland de 50 främsta i sommarens draft.

Mikael Dehli – Norge 

Förväntningarna är inte enorma på Norge men de senaste åren har man tagit steg i rätt riktning när det kommer till sin talangutveckling och i Dehli finns det potential. 18-åringen har imponerat i ungdomslandslaget den här säsongen och har tack vare fina insatser i den norska ligan även fått chansen att göra sin första A-landskamp. Är inte riktigt på samma nivå som supertalangen Brandsegg-Nygård men kan ändå bli värd att hålla ögonen på under turneringens gång.

Emil Hemming – Finland

Här har vi en spelare som precis likt Helenius har stor chans att göra avtryck i årets U18-VM. Den lovande forwarden har stundtals imponerat i den finska högstaligan den här säsongen och tog för några månader sedan plats i JVM-truppen, vilket säger en del om potentialen. Är bara 17 år men har stor potential och var en av de främsta spelarna i Hlinka Gretzky Cup, där han stod för nio poäng varav fyra mål.

James Hagens – USA 

USA kliver in i turneringen som regerande mästare och bland spelarna som var med när guldet bärgades finns den här lovande forwarden, som stod för fem poäng på sju matcher. Ett år senare har utvecklingen gått i helt rätt riktning och efter sommaren bär det av till Boston College. Har en hög potential och kommer förmodligen väljas tidigt i nästa års draft.

Liam Greentree – Kanada 

Efter två raka missade finaler har Kanada siktet inställt på att få upprättelse och man har åkt till Finland med ett lag som vill visa att man kan spela om den ädlaste av medaljer. På grund av ett par oturliga skador saknas det en riktig fixstjärna men bredden ser ändå relativt bra ut och i Liam Greentree har man en spelare med hög potential som gjort imponerande 90 poäng i juniorligan OHL den här säsongen. Har en bra fysik för sin ålder och ett fint U18-VM kan leda till en plats bland de tio främsta i sommarens draft.

Lucas Pettersson – Sverige 

Vi avslutar med en lovande svensk spelare som kommer till U18-VM med en fin säsong i ryggen där han bland annat stod för 57 poäng i Modos J20-lag. Dessutom blev det en handfull inhopp i SHL med A-laget och nu kommer han till den här turneringen som en av Småkronornas förväntade nyckelspelare i offensiven. Har gjort bra ifrån sig i ungdomslandslaget tidigare under säsongen och kommer ha en hel del scouters intresse under den kommande matcherna.

 

MER INFÖR U18-VM: Här är Småkronornas trupp till U18-VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.