Damkronorna har fått en smakstart på Ishockey-VM. 

Precis som i premiären mot Danmark klev Damkronorna in som stora favoriter inför fredagens möte med Kina och under inledningen av matchen parkerade man i offensiv zon, vid ett flertal tillfällen testade man den kinesiska målvakten Jiahui Zhan som tidigt fick chansen att visa upp sig. Efter knappt sju minuters spel skulle Sverige få en spelomvändning där Hilda Svensson på ett självsäkert sätt kunde ta sig in den kinesiska zonen och placera in ledningspucken med sitt första mål i turneringen.

Strax efter målet fick Sverige chansen att spela matchens första powerplay och väl där dröjde det bara en knapp minut innan Hilda Svensson kunde utöka ledningen med sitt andra mål för kvällen, den här gången assisterad av Maja Nylén-Persson som fick mycket speltid i matchen. Målet kom som en tung smäll för Kina och inte blev det bättre kort senare när Lina Ljungblom kunde sätta sitt första mål i matchen och andra i turneringen.

Innan den första perioden var över skulle Damkronorna lyckas utöka sin ledning ytterligare när Felizia Wikner-Zienkiewicz kunde styra in pucken på ett elegant vis vilket gjorde att de svenska spelarna kunde gå till pausvila med ett väldigt fint utgångsläge inför fortsättningen av matchen.

En blågul målfest

Efter en inledning på matchen där de svenska spelarna lyckades med det mesta skulle det bara dröja 50 sekunder in på den andra perioden innan det återigen var dags för ett mål, den här gången genom Sofie Lundin som med ett välriktat slagskott kunde utöka ledningen till 5-0. Målet blev starten på en väldigt lyckad period där Sverige skulle spendera mycket tid i offensiv zon och mindre än en minut efter Lundins fullträff spelade hon fram till Josefin Bouveng som kunde sätta sitt andra mål i turneringen.

Under de kommande minuterna skulle Hanna Olsson utöka den svenska ledningen till 7-0, assisterad av Paula Bergström som tidigare varit delaktig i två av de svenska målen men sedan kunde Kina få in en reducering när Minghui Kong lyckades överlista Ida Boman som i övrigt inte hade mycket att göra i den här matchen.

Målet till trots tillhörde den här perioden Damkronorna och efter knappt sju minuters spel skulle Sara Hjalmarsson utöka till 8-1 med sitt första mål i turneringen.

Efter Hjalmarssons mål kunde Damkronorna bevaka sin stora ledning och under den tredje perioden sänkte man tempot en aning vilket gav de kinesiska spelarna några lägen att skapa anfall, men trots det var det aldrig nära en vändning rent resultatmässigt. Sverige vinner därmed matchen med hela 8-1 vilket gör att man inlett gruppspelet med två raka segrar. Nästa match för svensk del spelas på söndag då Japan står för motståndet.

Sverige – Kina: 8-1 (4-0,4-1,0-0)
1-0 Hilda Svensson
2-0 Hilda Svensson (Nylén-Persson)
3-0 Lina Ljungblom (Andersson, Bergström)
4-0 Felizia Wikner-Zienkiewicz (Bergström, Hallin)
5-0 Sofie Lundin (Karlsson)
6-0 Josefin Bouveng (Lundin)
7-0 Hanna Olsson (Bergström, Svensson)
7-1 Minghui Kong (Du)
8-1 Sara Hjalmarsson (Ljungblom)
Skott: 56-6 (20-0,14-4,22-2)
Utvisningsminuter: 4-2
Publik: 2041 (Adirondack Bank Center)

KVÄLLEN & NATTENS MATCHER

Schweiz – Kanada (21:00)
Tjeckien – USA (01:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här