Tre Kronors VM har börjat riktigt bra. Det börjar nu närma sig slutet på gruppspelet, och kvartsfinalerna kommer allt närmare. Här är Viaplays expert Valentina Lizanas tankar om Tre Kronors turnering hittills, och det som väntar.

Sverige har startat hockey-VM på ett väldigt bra sätt, och laget ser riktigt stark ut. Valentina Lizana är expert på Viaplay och en del av deras studio under årets VM. Här är hennes tankar om Tre Kronors turnering än så länge, och hur det ser ut inför kommande slutspel.

Vilka har varit de största överraskningarna i Tre Kronor?
– Den som jag tycker har varit bäst hittills, sett till sin förmåga, är André Burakovsky. Han har haft en sisådär säsong med skadebekymmer i Seattle Kraken, men här har han verkligen varit en viktig pusselbit i det svenska laget. Jag gillar hela den andra formationen med honom, Pontus Holmberg och Marcus Johansson som verkligen bidrar med mycket fart och finess. I det stora hela är han den som jag är mest förvånad över att han kan leverera på den nivån.

Har Burakovsky nu förbättrat sina chanser att komma med i fyrnationsturneringen nästa år?
– Det tror jag absolut. Speciellt när han haft säsonger i NHL som inte har varit klockrena, så är ju det här ett viktigt steg för honom. Och jag tror att det är många av spelarna här som är med just bara på grund av den turneringen. Sen kommer det ett OS också, och det är bra att visa för förbundet, svenska folket och sig själv också. 

Vilka har stuckit ut i det svenska laget?
– Jag måste säga målvakterna. Både Filip Gustavsson och Samuel Ersson ger verkligen ett lugn till laget och spelar sitt spel. Det är inget mål som man har känt att den där borde han ha tagit. Utan det har varit väldigt tryggt, stabilt och de har gjort det där lilla extra också i varje match. Men det är också mycket tack vare vår stjärnuppsättning på backsidan, med Erik Karlsson som jag tycker har varit otroligt bra. Kanske bäst tillsammans med Burakovsky. Karlsson har bestämt sig, det ser man. Han och Victor Hedman där i första backparet, det är en fröjd att få uppleva det. Sen kom Rasmus Dahlin igång också. Han var kanske lite, inte osynlig, men om man ser till vad han gör i NHL så hade man kanske ännu högre förväntningar. Man hade stora förväntningar på Adrian Kempe, Lucas Raymond och den formationen. I förstakedjan där så tycker jag att Joel Eriksson Ek har, inte överraskat eftersom vi följer honom i NHL, men stuckit ut. Det är kul att han får visa sig för svenska folket.

Hur går tankarna i ledarstaben kring förstemålvakt, tror du? Vem tycker du ska vara förstemålvakt?
– Jag är inte avundsjuk på Sam Hallam och deras uppgift här att välja vilken målvakt de ska gå med. Jag tror att de kommer hålla igång båda som de har gjort. Men ett tecken på att de kommer gå med Gustavsson är att han fick börja första matchen mot USA, som är topplaget i gruppen, och sen att han fick fortsätta också. Ofta kanske man tar en match var i början, sen får man se vem som spelat bäst. Men nu kändes det som att de satsade på honom från början. Sen är det bra att få in en andra-keeper ganska så fort i matchtempo. Jag tror att de kommer gå med Gustavsson. Men vilken målvakt de än väljer, till och med Jesper Wallstedt har haft en bra säsong, så skulle jag känna mig väldigt trygg faktiskt.

Vad har du för förväntningar på fortsättningen av turneringen och hur stora tror du Sveriges guldchanser är?
– Jag har jättehöga förväntningar, utifrån det jag sett nu i alla lagen och spelmässigt av Tre Kronor. Och spelarmässigt är Sverige det bästa laget. Förutsättningarna finns, de leder gruppen och har fyra lag som är rankade väldigt mycket lägre kvar. Att vinna gruppen är fokus nummer ett och det tror jag att de kommer göra. Men det är den där jäkla kvartsfinalen, som i varje VM, det är där det blir vinna eller försvinna på riktigt. Och om man ser till den andra gruppen, med Kanada, Schweiz, Finland och Tjeckien. Alltså du vill inte möta något av dessa lagen i en kvartsfinal, när det bara är en match. Så det kommer bli en nagelbitare, men om man ser på pappret så har Sverige det bästa laget. Spelar de som de gjorde mot Tyskland, att alla spelare bidrar och det är olika målskyttar, så ska Sverige vinna, vilka de än får i kvarten.

Någon svaghet eller något som Tre Kronor behöver förbättra?
– Det är lite svårt att se här i Tyskland- och Polen-matcherna, där Sverige ägde pucken. Till och med USA-matchen tycker jag att Sverige ägde pucken en stor del. De har inte riktigt satts på prov än i det defensiva, och ja det skulle kunna vara en nackdel när de har gått igenom ett sånt här gruppspel och bara haft pucken. Helt plötsligt är det kvartsfinal, och då måste du börja tänka på spelet utan puck och i egen zon och så vidare. Men jag tror att Hallam och staben är väldigt medvetna om det, och då brukar man träna lite extra på det under de få träningarna man har under ett VM. För att få ihop det defensiva tänket också, för det kan komma som en överraskning annars sen mot slutspelet.

MER OM VM: Tre Kronor tog revansch mot Lettland

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Christoffer är 25 år gammal och älskar hockey, med extra fokus på NHL och landslagsturneringar. Tidigare har han skrivit för Hockeysverige.se under sin praktik där. Han går just nu sista terminen på journalistutbildningen och på fritiden spelar han hockey.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här