Ikväll avgörs det om Småkronorna tar steget till final i U18-VM. 

Efter en händelserik och intensiv vecka börjar det hetta till på allvar i U18-VM som den här gången spelas i Finland. Värdnationen får visserligen se resterande del av turneringen från läktaren efter att ha förlorat kvartsfinalen mot Sverige men i övrigt finns det mycket att glädjas åt om man är en hockeyälskare. Under dagen spelas de båda semifinalerna där två finalplatser ligger i potten och efter USA:s möte med Slovakien är det dags för Småkronorna att ta sig an ett favorittippat Kanada.

Inför semifinalen i U18-VM

Lagen möttes i gruppspelet och även om Småkronorna stundtals spelade bra blev det förlust med 3-6 och sedan dess har det varit fler frågetecken än utropstecken kring det svenska laget. Det var först i kvartsfinalen mot Finland då Småkronorna för första gången stod för en helgjuten och bra insats, med målvakten Love Härenstam i hjälterollen tack vare många fina räddningar.

Mycket av matchen mot Finland handlade om defensiven men tidigare under turneringen har man även visat prov på en del offensiva skickligheter och det finns några spelare som blixtrat till lite extra. Det gäller inte minst duon Melvin Fernström och Lucas Pettersson som noterats för sex poäng vardera och under turneringens gång har Valter Lindberg tagit stora steg framåt vilket plötsligt gör honom till en potentiell nyckelspelare i semifinalen. Noterbart är att Alexander Zetterberg missade kvartsfinalen på grund av en smäll han fick i gruppavslutningen mot Schweiz vilket gjorde att Lindberg fick kliva in som center i förstakedjan.

Småkronornas väg till Semifinalen 

Sverige – Kanada: 3-6
Kazakstan – Sverige: 1-7
Sverige – Tjeckien: 2-3 (efter straffar)
Schweiz – Sverige: 2-3 (efter förlängning)
Finland – Sverige: 1-2

Nu väntar en tuff motståndare med mängder av offensivt skickliga spelare så mycket talar för att Härenstam kommer få mycket att göra även i semifinalen. Mycket kring Kanada kretsar kring supertalangen Gavin McKenna som redan är favorit till att väljas först i draften – om två år. 16-åringen som gjort succé den här säsongen och som har noterats för sex mål hittills i turneringen och mycket talar för att han får en framskjuten roll även i morgondagens match. Samma sak gäller lagkaptenen Porter Martone som spelat väldigt bra och det kanadensiska laget har även två bra målvakter som talar till deras fördel inför semifinalen.

Kanadas väg till semifinalen

Sverige – Kanada: 3-6
Kanada – Tjeckien: 6-0
Kanada – Schweiz: 8-1
Kazakstan – Kanada: 3-11
Kanada – Lettland: 4-0

Matchen startar 17:00 och sänds på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här