Juniorkronorna gjorde det som krävdes i den sista gruppspelsmatchen. 

Efter att ha förlorat mötet mot USA fanns det en hel del press på det svenska laget inför nattens avslutande gruppspelsmatch mot Tyskland. Förlust skulle innebära en tuff kvartsfinal mot antingen Kanada eller Finland, så siktet var inställt på vinst vilket skulle kunna ge en betydligt mer gynnsam lottning in i slutspelet.

Ljungmans dubbel säkrade segern

Sverige fick något av en mardrömsstart på matchen, redan efter fyra minuters spel kunde Tyskland ta ledningen genom Bennet Rossmy som lyckades hitta en lucka mellan Calle Klang och den ena stolpen. Kvitteringen skulle dock komma snabbt genom Oskar Olausson och sedan skulle Juniorkronorna hinna ta ledningen med både ett och två mål innan första perioden var över.

Efter en mållös andra period kunde Daniel Ljungman utöka ledningen till 4-1 och med sitt andra mål för kvällen (eller snarare natten) säkrade forwarden segern vilket gör att Sverige nu står inför ett kvartsfinalmöte mot Lettland. Att Tyskland kunde få in en sen reducering hjälpte föga.

– Vi är väl förberedda för det, så det är bara att återhämta kroppen och komma så väl förberedda vi kan för den matchen, säger lagkaptenen Emil Andrae till SVT.

MATCHFAKTA

Sverige – Tyskland: 4-2 (3-1,0-0,1-1)
0-1, Bennet Rossmy (Dziambor, Schweiger)
1-1, Oskar Olausson (Andrae, Lekkerimäki)
2-1, Daniel Ljungman (Olsson, Olausson)
3-1, Oskar Magnusson (Andrae, Grans)
4-1, Daniel Ljungman (Niederbach, Lekkerimäki)
4-2, Luca Munzenberger (Leonhardt)
Skott: 30-22
Utvisningsminuter: 8-4
Publik: Ingen uppgift

Nattens seger gör att Sverige slipper både Kanada och Finland i kvartsfinal, istället väntar ett möte mot Lettland som lyckades komma trea i Grupp A. Den matchen spelas imorgon kväll med start 21:30. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.