Kanada är tillbaka på hockeytronen.

På förhand var Kanada en gigantisk favorit i finalen mot Tyskland men man fick en tung start på matchen, redan efter knappt åtta minuters spel kunde J.J Peterka ge tyskarna ledningen vilket fick dem att börja drömma om en ny skräll. Kanada skulle dock ordna en relativt snabb kvittering via Samuel Blais men en bit in i andra perioden kunde Tyskland återta ledningen genom Daniel Fischbuch. Precis som tidigare i matchen kom Kanada tillbaka med en snabb kvittering, den här gången genom Lawson Crouse i powerplay, vilket gjorde att det var helt öppet inför den tredje perioden.

Väl efter periodpausen visade Kanada sin klass, man tog tidigt ledningen när Blais hittade rätt för andra gången och halvvägs in i perioden kunde lagkaptenen Tyler Toffoli utöka till 4-2. Tyskland försökte få till en snabb reducering och plockade i slutet ut målvakten men då kunde Scott Laughton spika slutresultatet till 5-2 vilket gör att Kanada vinner årets VM-guld i ishockey.

Ser man till spelet så vinner Kanada guldet välförtjänt, man gör en av sina bästa matcher i turneringen och även om ett av målen blev omdiskuterat på grund av att man hade för många spelare på isen är det inte där matchen avgörs. Segern gör att Kanada går förbi Ryssland/Sovjetunionen som den mest framgångsrika nationen någonsin, guldet är landets 28:e genom tiderna och det fjärde sedan 2015.