Ikväll har Juniorkronorna chansen att bli världsmästare på hemmaplan. 

Efter knappt två veckor fyllda med publikfester, spänning och dramatik står det fortfarande bara två lag kvar i kampen om JVM-guldet. Sverige och USA. Juniorkronorna har tagit sig till finalen tack vare ett väldigt bra gruppspel där man höll nollan i tre raka matcher och där segern mot Kanada blev grädden på moset. I kvartfinalen pressades man av Schweiz men i semifinalen mot Tjeckien visade man sin klass och med en stark avslutning säkrades finalplatsen, mycket tack vare de tidigare lagkamraterna Jonathan Lekkerimäki och Noah Östlund som briljerade i den tredje perioden.

SVERIGES VÄG TILL FINALEN

Sverige – Lettland: 6-0
Tyskland – Sverige: 0-5
Kanada – Sverige: 0-2
Sverige – Finland: 3-4 (straffar)
Sverige – Schweiz: 3-2 (förlängning)
Sverige – Tjeckien: 5-2

Under turneringens gång har de förväntade nyckelspelarna levererat man vi har även fått se en del andra spelare kliva fram, på backsidan har Elias Pettersson gjort ett stort jobb i det tysta och under slutspelet har Axel Sandin-Pellikka höjt sig flera nivåer. Nu kan man se att Detroit gjorde ett riktigt kap när de valde honom i sommarens förstarunda. Dessutom har Elias Salomonsson revanscherat sig efter matchstraffet i gruppspelet och i semifinalen visade Tom Willander sin potential.

Bland lagets forwards finns flera spelare som briljerat men det finns även ett ruggigt sparkapital i form av Fabian Bystedt som blixtrat till vid ett par tillfällen men som mycket väl kan ha sin bästa match framför sig.

Samtidigt som Sverige går in i finalen med ett gott självförtroende gör man det mot en motståndare som på flera sätt får ses som favorit. USA var uppsnackade redan inför premiären mot Norge men visade direkt att man skulle bli att räkna med och under gruppspelet var det egentligen bara i matchen mot Tjeckien som man sattes under press. I stort har turneringen varit väldigt lyckad och inför finalen är man fortsatt obesegrade och USA är dessutom det lag som gjort flest mål av alla – mycket tack vare att man även skjutit överlägset flest skott, 233 jämfört med Juniorkronornas 197.

I USA finns det många spelare som förtjänar att lyftas fram, inte minst Cutter Gauthier som ser ut att bli turneringens poängkung och inför finalen har hela fem amerikanska spelare en realistisk chans att lämna JVM som den främsta målskytten. På forwardssidan finns en uppsjö av riktigt duktiga spelare och bland backarna räknas Lane Hutson som en av hela turneringens främsta, samtidigt som Seamus Casey lite i skymundan gjort succé.

USA:S VÄG TILL FINALEN

USA – Norge: 4-1
Schweiz – USA: 3-11
Tjeckien – USA: 3-4 (straffar)
USA – Slovakien: 10-2
USA – Lettland: 7-2
USA – Finland: 3-2

Kvällens final blir även en match där det finns flera spelare som går interna kamper. Resultatet kan mycket väl avgöra vem av Hugo Hävelid och Trey Augustine som blir turneringens främsta målvakt och inför matchen står Jonathan Lekkerimäki och Gavin Brindley som delad etta i skytteligan efter att ha gjort sex mål vardera. Dessutom har Theo Lindstein chansen att vinna backarnas poängliga men Brynästalangen jagas av flera spelare, inte minst två amerikaner som ligger två poäng efter. Noterbart är att om Lindstein gör ett mål i finalen så kan han vinna både skytte- och poängligan för backarna i JVM vilket vore en fin bedrift eftersom han faktiskt inte skulle varit med i mästerskapet, men sedan kallades in sent på grund av en skada.

STATISTIK INFÖR FINALEN

Gjorda mål
Sverige – 23
USA – 39
Insläppta mål
Sverige – 8
USA – 13
Powerplay
Sverige – 45.00%
USA – 38.10%
Boxplay
Sverige – 81.82%
USA – 85.71%
Räddningsprocent
Sverige – 93.02%
USA – 91.67%

Finalen startar 19:30 och sänds på SVT2, SVT play samt radiosporten.  

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.