Vi blickar tillbaka på en händelserik natt i Junior-VM.

Natten till måndagen inleddes Junior-VM i Edmonton/Red Deer och det bjöds direkt på flera intressanta och underhållande matcher. Den riktiga höjdaren ur svensk synvinkel var naturligtvis juniorkronornas målrika möte med Ryssland och mer om den matchen finner ni HÄR.

Favoritens uppvisning

Kanada är av flera skäl den största förhandsfavoriten till att vinna JVM och det är ingenting som ändrats efter nattens premiär där Tjeckien stod för motståndet. Rent målmässigt hängde Tjeckien med relativt bra och efter en underhållande första period stod det 3-3 på resultattavlan. Efter pausvilan slarvade man dock en aning och det utnyttjade Kanadas storstjärna Owen Power, först satte han viktiga 3-4 och senare även 3-5 vilket fullbordade talangens hattrick.

I tredje perioden skapade Tjeckien några chanser men i stort sett hade Kanada koll på läget och Olen Zellweger kunde spika slutresultatet till 3-6 i en match där värdlandet övertygade. Att Tjeckien hängde med målmässigt beror till stor del på att målvakten Jakub Malek stod för flertalet fina räddningar, det blev totalt 30 stycken för den lovande keepern.

Mästarens problem

Mötet mellan USA och Slovakien tycktes avgjort när Landon Slaggert utökade de regerande mästarnas ledning till 3-0 en bit in i andra perioden, men precis som i Sveriges match visade sig en ledning med tre mål vara svår att försvara. I slutet av perioden drog nordamerikanerna på sig en utvisning och i det efterföljande powerplayspelet kunde Slovakien reducera genom Martin Chromiak.

Efter målet skapade USA en del press vilket genererade målchanser men man lyckades inte vara tillräckligt effektiva i offensiven, istället skapade Slovakien spänning genom ytterligare en reducering – även den här gången med Chromiak sist på pucken. Närmare än så kom man dock inte utan USA kan inleda mästerskapet med en seger, trots att insatsen var långt ifrån perfekt.