Inför Sverige – Danmark i Hockey-VM

Efter en händelserik fredag är det idag dags för Tre Kronor att kliva in i Hockey-VM. Först ut står rivalen Danmark, en motståndare som är nederlagstippad men som faktiskt vann lagens senaste möte. En hel del av snacket inför turneringen har handlat om hur många spelare som ansluter från NHL och hittills har fem svenskar tackat ja, men för Danmark har det inte gått lika bra. Faktum är att truppen just nu saknar NHL-spelare helt och hållet.

Det närmaste Danmark kommer en NHL-spelare är Alexander True som visserligen gjort sju matcher i San Jose den här säsongen, men som mestadels fått spendera tid i klubbens farmarlag. Väl där har 23-åringen gjort bra ifrån sig och han räknas utan tvekan som en av lagets viktigaste spelare, både i dagens match och turneringen i stort.

För svensk del blir det mycket fokus på duon Rickard Rakell och Adrian Kempe, två rutinerade NHL-spelare som förväntas få mycket speltid – inte minst i powerplay. Båda spelarna var med och tog VM-guld 2018 och den gången blev Rakell dessutom uttagen i turneringens Allstar team.

TV-kanal & tid

Dagens match sänds på SVT1 med start 11:15, studion startar redan 10:30 och matchen går av stapeln i Elektrum olympic centre i Riga.

Förväntningar på Sverige

Förväntningarna är höga på Sverige, insatserna under Nations cup i Malmö imponerade inte men i Carlsson Hockey Games bjöd man på bättre spel så formkurvan ser ut att vara uppåtgående. Dessutom har man fått förstärkning av en handfull spelare från NHL sedan den turneringen spelades, något som talar för blågul seger.

En del av förhandssnacket har handlat om Viktor Fasths status, den rutinerade målvakten missade stora delar av SM-slutspelet men till SVT sport säger 38-åringen sig vara redo för spel.

– Det är ingenting som hindrar mig. Efter att vi vann fick jag en vecka till att återhämta mig på och det har känts jättebra denna veckan när jag varit på is så det ska inte vara något problem alls, säger målvakten.

Odds inför matchen

De flesta oddssättarna är överens om att Tre Kronor är stora favoriter i den här matchen, för att ta ett exempel så sätter snabbare.com 1.20 till att det ska bli svensk seger – jämfört med 10.25 för dansk vinst. Allt annat än en blågul seger skulle ses som en skräll, både av experterna och de olika spelbolagen.

Tidigare möten mellan lagen

Senast lagen möttes var så sent som den 29:e april, den gången blev det dansk seger med 3-2 efter en väldigt stark insats men dagen innan hade man fått se sig besegrade med 4-2. Rent statistiskt är det stor fördel för Tre Kronor, faktum är att segern senast var Danmarks första på mer än tjugo år.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.