En av landets mest lovande 18-åringar gör sig redo för en flytt västerut. 

Den här tiden på året gör sig många svenskar redo för att ta steget över till andra sidan Atlanten där nya äventyr inom hockeyn väntar. För många är det spel i NHL som står på schemat men på senare år har det även blivit allt mer vanligt att lämna Sverige för spel i någon av de olika juniorligorna som finns och förra veckan stod det klart att forwardstalangen Vilmer Alriksson är klar för spel i den kanadensiska ligan OHL. VMishockey.se tog ett snack med 18-åringen för att se hur tankarna går inför flytten.

I dagarna har OHL-klubben Guelph Storm gått ut med att du kommer spela med dem den kommande säsongen, hur känns det nu när det är officiellt?
– Det känns jättebra, är bara extremt taggad för säsongen och tror det kommer bli väldigt kul och lärorikt.

Hur pass bra koll skulle du säga att du har på den kanadensiska juniorligan?
– Hyfsad koll ändå, vet att många svenskar har lirat där och att spelet är annorlunda jämfört med Sverige. Man spelar mycket matcher och spelet är mer fysiskt.

Du kommer senast från ett år där du etablerade dig i Djurgårdens J20-lag, hur skulle du summera säsongen som varit?
– Överlag en riktigt rolig säsong där vi tog oss till Final Four, vi var en väldigt tight grupp och tävlingskulturen var alltid extremt hög. Vi tränade väldigt hårt och pushade alltid varandra till att bli bättre.

“En obeskrivlig känsla”

De senaste åren har Djurgården lyft fram många talanger, vad är det i deras sätt att jobba som har hjälpt er unga spelare?
– Skulle säga kulturen i Djurgården där tävlingsnivån alltid är på högsta nivå varje träning och match.

Nu väntar alltså en flytt till andra sidan jordklotet, hur förbereder du dig för hela den omställningen?
– Försöker ta vara på tiden med familj och vänner då man inte kommer träffa dem på länge. Lägger också stort fokus på fysen då man vill vara i toppform när man kommer dit så man kan prestera och hålla sig skadefri hela säsongen.

Flytten till OHL är naturligtvis stor men du har redan varit med om andra stora händelser i sommar, hur kändes det att bli vald av Vancouver i NHL-draften?
– Var en obeskrivlig känsla att bli draftad, ett delmål man haft hela livet och något man alltid jobbat för. Extra glad att det blev just Vancouver då de är väldigt bra på att utveckla sina spelare.

Strax efter draften fick du även vara med på Vancouvers development camp, kan du ta oss igenom dagarna där?
– Riktigt kul och lärorik camp, kul att få träffa alla development coacher och alla andra prospects. Allt var riktigt proffsigt och man märker hur mycket fokus de lägger på att utveckla sina draftade spelare. Vancouver som stad är enormt vacker med alla berg och precis vid vattnet. Folket var väldigt trevliga och engagerade så överlag en sjukt bra upplevelse.

“Hade varit en stor ära”

Fanns det tankar på att fortsätta spela i Sverige, exempelvis Hockeyallsvenskan, eller har du tidigt ställt in siktet på en flytt västerut?
– Självklart fanns de tankarna men kände att det kommer vara bättre för min utveckling att lära mig spelet på liten rink och få en större roll än man kanske hade haft i ett A-lag.

Hur stor skillnad tror du det kommer bli att spela hockey på en mindre rink?
– Kommer vara en omställning men har spelat på liten rink förut och gillar det. Spelet går fortare och är mer fysiskt vilket gör att man behöver fatta beslut snabbare.

För många unga spelare är Junior-VM ett mål, hur ser du på dina chanser att vara med i vinter när mästerskapet spelas på hemmaplan?
– Hade såklart varit en stor ära att få spela JVM och något man självklart vill. Det finns många bra spelare i Sverige, kommer man med så skulle det vara jättekul.

Avslutningsvis, om vi skulle göra om den här intervjun om tre år, var hoppas du att du skulle vara i din karriär då?
– NHL.

FAKTA: Vilmer Alriksson
Ålder: 18 år
Längd/Vikt: 197cm/97kg
Position: forward
Moderklubb: SDE HF
Statistik den gångna säsongen: 11 matcher, 11 poäng, 33 utvisningsminuter (Djurgården J18)
48 matcher, 23 poäng, 22 utvisningsminuter (Djurgården J20)
Meriter: J18 SM-Guld, J18 SM-Silver, Seger i TV-Pucken, 6 juniorlandskamper.

FLER INTERVJUER: Målvaktstalangen inför flytten till USA
Emma Söderberg om succén i VM
Backen om att få göra debut i VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här