VMishockey har haft en pratstund med en av Damkronornas främsta spelare under årets VM. 

Efter några tunga år har Damkronorna så sakteliga hittat tillbaka till en högre nivå, för andra året i rad tog man sig till kvartsfinal men den här gången lyckades man utmana favoriten Kanada och vara snubblande nära en semifinal. Sedan blev det seger i placeringsmatchen mot Japan innan Finland blev en för svår motståndare i mästerskapets sista match, vilket gjorde att Damkronorna slutade sexa.

I samband med finalen gick det internationella ishockeyförbundet ut med vilka spelare som utmärkt sig lite extra och för första gången sedan 2005 lyckades en svensk spelare ta plats i turneringens Allstar Team. Då var det Maria Rooth och den här gången var det målvakten Emma Söderbergs tur att prisas. VMishockey har haft en pratstund med 25-åringen från Örnsköldsvik för att se hur hon ser tillbaka på VM, hur tiden på College varit och vad som kan vänta i framtiden.

“Ett steg i rätt riktning”

Nu är några dagar sedan VM var över för din del, hur ser du tillbaka på den senaste veckan rent personligt?
– För mig personligen var turneringen lite blandad, jag hade inte en så bra start i de första två matcherna, men från och med Kanada matchen så kände jag att jag kom in i ett bra flow och att jag spelade bra därefter. Såklart finns det situationer här och där som jag fortfarande hade kunnat göra bättre ifrån mig, men överlag så är jag nöjd med hur jag spelade på slutet.

Rent placeringsmässigt har ni tagit ett steg framåt jämfört med förra året, känns det så även spelmässigt?
– Jag tycker det! Det var såklart lite up and downs under turneringen, men jag tycker att när vi kom upp i vår högre nivå att vi kunde spela en väldigt bra hockey mot väldigt bra motstånd. Nu blev det bara en placering bättre än förra året, men det är ett steg i rätt riktning och snart kan vi förhoppningsvis vara med och tävla om medaljerna så som vi vill göra.

Vad saknas för att kunna ta det sista klivet och utmana om medaljerna på allvar?
– Jag tror att vi som lag bara måste få till fler 60-minuters prestationer och inte bara visa vad vi stundtals kan. Det är svårt att säga exakt vad som kan göra det, men jag tycker att vi sett vilken nivå vi kan komma upp i och att vi bara måste göra mer av det.

“Jättehärlig känsla när vi lyckades kvittera”

Med lite distans ser många er insats mot Kanada som en höjdpunkt på mästerskapet, hur kändes det att vara så pass nära att slå ut en stor guldfavorit?
– Jag tycker att matchen mot Kanada var riktigt rolig att spela, vi kom ut väldigt hårt och lyckades sätta hård press på dem under hela matchen så att de inte fick så mycket tid. Det var en jättehärlig känsla när vi lyckades kvittera med bara nio sekunder kvar, men i slutändan så förlorade vi fortfarande matchen och det är svårt att vara nöjd då.

I den matchen stod du för en imponerande insats med mer än femtio räddningar – hur trött är man efter en sån typ av match?
– Det är såklart det blir en hög belastning i en sådan match, men jag tycker att matchen mot Kanada i VM förra året var betydligt jobbigare. Den här gången tyckte jag att vi kunde komma ut ur zonen mer än vad vi gjorde sist, vilket är något som lättar på belastningen för min del.

Du är den första svenska spelaren som blivit uttagen i VM:s all star team sedan 2005 – hur känns det att få ett sånt erkännande?
– Det var såklart jättekul, men jag hade inte förväntat mig det med tanke på starten jag hade i turneringen. Tycker det visar att vi som lag var starka i defensiven.

Sett till ålder och potential har Hilda Svensson varit ett av VM:s utropstecken, vad tycker du det är som gör henne så bra?
– Jag tycker att Hilda har en sån cool personlighet och väldigt lugn aura. Det känns som att hon inte blir stressad eller nervös och bara kan ta sig an vilket situation som helst. Det var första gången jag spelade med henne och jag är väldigt imponerad, det blir spännande att se vad hon kan göra i framtiden.

Inför VM fanns det en diskussion kring om det skulle bli ett problem att det är tillåtet med tacklingar i SDHL men inte internationellt, hur tycker du att nivån på vad som är tillåtet var under turneringen?
– Det var lite blandat med vad domarna tillät från match till match, jag tycker att vi tilläts spela tuffare mot Kanada än vad vi fick till exempel mot Ungern. Så det är svårt att säga om tacklingarna var ett problem eller om det var något annat.

“Vill vara öppen till allt”

Nu är du i slutskedet av din tid på College, hur skulle du sammanfatta dina fem år i USA?
– Oj, det är svårt att sammanfatta fem år på bara några ord, men jag är så tacksam och glad över mina fem år här. De två första åren var det lite tufft i och med att jag knappt fick någon speltid, men jag är fortfarande väldigt glad att jag tog klivet och åkte över för att jag känner att jag inte kunde ha haft den utveckling som jag haft om jag inte gjort det.

Många pratar om att det kan gynna en spelare att vara på College men hur har ditt liv utanför isen ändrats av att bo i ett annat land flera år?
– Utanför isen så har college hjälpt mig att få den bästa kombinationen mellan hockey och skola, efter fem år här borta kan jag få komma hem med två separata kandidatexamens. Jag tycker även att jag fått en väldigt bra chans att växa som person i och med att jag har fått vara ifrån familj och vänner under den här tiden och hamna i situationer som är utanför min comfort-zone.

Er lagkapten i Minnesota, Gabrielle Hughes, var med och vann guldet med USA – hur överraskad är du över att de lyckades besegra Kanada?
– Överraskad kan jag väl inte säga att jag var, under året så har Kanada och USA spelat 4-3 i matcher till Kanadas fördel, så jag tycker inte att jag kan säga att jag blev överraskad. Även under turneringen slutade matchen på straffar så det verkar som att de är väldigt jämna.

Med ett starkt VM och flera fina år på College bakom dig borde det finnas ett intresse kring dig, har du hunnit fundera något på vad som kan bli nästa steg i din karriär?
– Nu eftersom säsongen precis har tagit slut så har jag inte hunnit lägga så mycket tid på vad jag tänker inför framtiden. Jag vill vara öppen till allt för att se vad jag tycker skulle passa mig bäst hockeymässigt, men även som person. Får vänta och se vilket lag som uttrycker ett intresse, och sen får jag ta det därifrån.

FAKTA – Emma Söderberg
Ålder: 25 år
Position: målvakt
Moderklubb: Järveds IF
Nuvarande klubb: University of Minnesota-Duluth
Statistik den här säsongen: 33 matcher, 93.8%
Landskamper: 11
Meriter: U18-VM brons, uttagen i U18-VM:s Allstar Team, uttagen i VM:s Allstar team

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.