Den avslutande kvartsfinalen i Junior-VM blev en riktig rysare.

Det var förmodligen en del som tvekade på om det verkligen var värt att sitta uppe hela natten och titta på en kvartsfinal där Kanada skulle möta Slovakien, för det här var väl en match som hemmalaget skulle vinna utan några större problem? De som höll sig vakna fick bevittna turneringens mest underhållande match hittills.

Slovakien inledde piggt och skapade en del bra lägen direkt men sedan vaknade Kanada, man kunde ta ledningen redan efter sex minuter genom Connor Bedard vilket satte direkt satte favoriten i en fin sits.

Efter målet fick Slovakien börja ägna sig mer åt försvarsspel, delvis eftersom man drog på sig flera utvisningar. Som tur var fungerade spelet i boxplay bra vilket gjorde att man fortfarande höll liv i spänningen. Dessvärre inleddes andra perioden med en ny utvisning och i det efterföljande powerplayspelet kunde Kanada utöka ledningen genom Dylan Guenther och nu var semifinalbiljetten närma.

Efter Kanadas andra mål för kvällen såg Slovakien ut som ett slaget lag men kort därefter fick man chansen att spela powerplay och väl där kunde Libor Nemec väcka liv i spänningen med sitt reduceringsmål. En spänning som såg ut att försvinna snabbt i och med att Kanada en stund senare utökade till 3-1 genom Zack Ostapchuk. Slovakien hade dock långt ifrån gett upp och innan andra perioden var över skulle man få in en ny reducering, den här gången med Robert Baco sist på pucken.

Ett sanslöst avgörande

I tredje perioden hade Kanada siktet inställt på att bevaka sin ledning och förhoppningsvis säkra segern med ytterligare ett mål, men det slovakiska laget kämpade hårt för varandra och halvvägs in i perioden kunde man få in kvitteringen när Libor Nemec gjorde sitt andra mål för kvällen. Ett mål som höjde temperaturen i ett fullsatt Scotiabank Centre ytterligare en nivå.

Målet tvingade även fram en förlängning som Slovakien fick inleda med en man mindre efter en utvisning där publiken ville ha en fem-minutare medan det slovakiska lägret tyckte att Connor Bedard ramlade lite väl lätt. Efter en liten titt på skärmen beslöt sig domaren att nöja sig med en tvåminutersutvisning men den skulle Kanada inte lyckas ta tillvara på.

Spänningen fortsatte med ett svängigt spel där Kanada hade dubbla ribbträffar och där även Slovakien skapade en riktigt bra chans att säkra segern, men där Thomas Milic lyckades få upp plockhandsken i sista sekunden. Med lite drygt fem minuter spelat av förlängningen fick Connor Bedard tag i pucken, tog sig förbi en back och sedan ytterligare en innan han kunde runda den slovakiska målvakten och placera in sitt andra mål för kvällen samtidigt som jublet på läktarna exploderade.

Målet var supertalangens åttonde i JVM och det var utan tvekan det vackraste vi fått se hittills i turneringen, en prestation som bevisar att hypen kring 17-åringen är rättfärdigad. De slovakiska spelarna hade svårt att hålla tårarna tillbaka när den kanadensiska nationalsången ljöd, man var så nära en semifinal men får istället lämna turneringen på ett minst sagt bittert sätt. För Kanadas del går resan mot ett guld på hemmaplan vidare. Nästa anhalt – rivalen USA.

Kanada – Slovakien: 4-3 (1-0,2-2,0-1,1-0)
1-0, Connor Bedard (Stankoven)
2-0, Dylan Guenther (Othmann, Bedard)
2-1, Libor Nemec (S.Nemec, Petrovsky)
3-1, Zack Ostapchuk (Dean, Gaucher)
3-2, Robert Baco (Repcik, Natny)
3-3, Libor Nemec (Mesar, Groch)
4-3, Connor Bedard