Inatt ska det avgöras vilket lag som tar hem guldet i Junior-VM. 

Isen har knappt hunnit bli spolad på nytt efter den dramatiska bronsmatchen mellan Sverige och USA innan Scotiabank Centre bjuder in till en ny hockeyfest när Kanada och Tjeckien ska göra upp om VM-guldet.

Chans till revansch

Kanada var utan tvekan stor förhandsfavorit till att vinna guldet och man är även favorit inför finalen, men man går ändå i matchen med en känsla av att det finns revansch att utkräva. Detta efter att Tjeckien stod för en rejäl skräll när man vann premiären med 5-2 efter att Kanada till synes underskattade motståndet. Det misstaget tänker värdnationen inte göra om.

KANADAS VÄG TILL FINALEN 

Kanada – Tjeckien: 2-5
Kanada – Tyskland: 11-2
Österrike – Kanada: 0-11
Kanada – Sverige: 5-1
Kanada – Slovakien: 4-3 (förlängning)
USA – Kanada: 2-6

Slår blixten ner igen?

Precis som det var ett misslyckande för Kanada att förlora premiären var det en enorm bedrift av Tjeckien, de hade trots allt ganska låga förväntningar på sig inför turneringen. Under gruppspelet visade man prov på ett fint spel överlag och under slutspelet har man höjt sig ytterligare ett snäpp. I semifinalen mot Sverige låg man länge under men visade fin moral och vändningen som senare blev seger efter förlängning visade att det finns något speciellt i årets upplaga. Trots det vore det en skräll om Tjeckien lyckas vinna finalen.

TJECKIENS VÄG TILL FINALEN 

Kanada – Tjeckien: 2-5
Österrike – Tjeckien: 0-9
Sverige – Tjeckien: 3-2 (förlängning)
Tjeckien – Tyskland: 8-2
Tjeckien – Schweiz: 9-1
Tjeckien – Sverige: 2-1 (förlängning)

Dags att kröna konungen?

I en final finns det mycket nerver och även press som kan spela en avgörande roll, men mycket talar för att det blir en enskild spelare som blir tungan på vågen. Under hela turneringen har Connor Bedard varit briljant och supertalangen kommer bli utsedd till den främsta spelaren och förmodligen även den mest värdefulla spelaren. Dessutom kommer 17-åringen vinna poängligan och vinner Kanada även guldet så lämnar Bedard mästerskapet som den mest dominanta spelaren på många år.

TRE SPELARE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ I KANADA 

  1. Connor Bedard. Poängkungen har dominerat under hela turneringen och kommer bli väldigt viktig för hur det ska gå för Kanada i finalen. Det vore en överraskning om han lämnar matchen utan att ha gjort mål.
  2. Joshua Roy. Får sällan de stora rubrikerna men har gjort ett fint JVM och var väldigt bra i semifinalen mot USA. Håller redan hög klass och insatserna i mästerskapet har stärkt hans NHL-aktier inför framtiden.
  3. Thomas Milic. Tjeckien har en stark offensiv vilket gör Milics insats i målet extra viktig. Har blandat och gett men klev fram i semifinalen och har ställt in siktet på att få ta en dubbel (har sedan tidigare ett guld från U18-VM).

Bredden är spetsen

Kanada har visserligen flera riktigt bra spelare men det mesta kretsar kring Bedard. Han ska göra det och i en pressad situation finns risken att lagkamraterna förlitar sig lite för mycket på honom. Det problemet har inte Tjeckien. Istället för en utpräglad stjärna har man flertalet viktiga pusselbitar som gjort det tjeckiska laget till en segermaskin, delvis anförda av Jiri Kulich som avgjorde i semifinalen mot Sverige men doldisen Gabriel Szturc har också klivit fram. Dessutom har man även flera av turneringens främsta backar vilket gör att bredden är imponerande. Lägg därtill en duktig målvakt i Tomas Suchanek som har en chans att bli turneringens bästa på positionen.

TRE SPELARE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ I TJECKIEN

  1. David Jiricek. Offensivt skicklig back som gjorde mål i semifinalen och som visat varför han redan fått debutera i NHL. Har hög potential och får en nyckelroll i nattens final.
  2. Jiri Kulich. Är den största stjärnan på forwardssidan och har ett spel som håller riktigt hög klass. Kan ibland försvinna ur matcherna men blixtrar han till så får Kanada se upp. Snittar ett mål per match i JVM.
  3. Jakub Brabenec. Har, lite i bakgrunden, gjort en fin turnering och kan ses som något av en joker i finalen. Är bara draftad i fjärderunan men har utan tvekan kommit närmare sin dröm att spela i NHL.

Finalen startar 00:30 och kan ses på SVT1 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här