Nu står det klart vilka Sverige får möta i VM-finalen.

Lite drygt en timme efter det att Sverige gjort en bragdartad insats mot USA var det dags att ta reda på vilket mer lag som skulle få spela i morgondagens final. Kampen stod mellan Kanada och Finland där lönnlöven var minst lika stora favoriter som USA varit tidigare under dagen, man gick trots allt in i mästerskapet som regerande mästare och man krossade som bekant Finland med hela 8-0 i gruppspelet.

Matchen för några dagar sedan skulle dock inte visa sig bli försmak av kvällens möte, för den här gången bjöd Finland upp till dans på ett helt annat sätt. Kanada tog visserligen ledningen redan halvvägs in i första perioden genom Abby Stonehouse men Finland visade prov på moral och – ja, sisu – genom att kvittera och i början av tredje perioden tog man även ledningen genom Pauliina Salonen, assisterad av Sanni Vanhanen som gjorde det första målet.

Kanada var därmed pressat och låg riktigt illa till men med ungefär sju minuter kvar att spela kunde Alexandra Law bryta in och sätta den viktiga kvitteringspucken bakom Kerttu Kuja-Halkola som i övrigt gjorde en väldigt bra match. Det kanadensiska målet tvingade fram en förlängning där båda lagen hade några bra chanser men tillslut var det nordamerikanskorna som drog det längsta strået när Alexandra Law på nytt höll sig framme. Målet säkrade biljetten till final där Sverige väntar, medan Finland får ta sig an USA i kampen om bronset.

Kanada – Finland: 3-2 (1-0,0-1,1-1,1-0)
1-0, Abby Stonehouse (Pais)
1-1, Sanni Vanhanen (Schalin)
1-2, Pauliina Salonen (Vanhanen)
2-2, Alexandra Law (Pais)
3-2, Alexandra Law
Skott: 41-26 (12-6,9-12,14-4,6-4)
Utvisningsminuter: 18-2