Sverige skriver historia i U18-VM.

Sverige gick in i semifinalen som underdog och under de inledande minuterna kunde man se varför, USA spelade bra och satte direkt Felicia Frank på prov men den svenska målvakten skulle komma göra en väldigt bra insats. Gång på gång visade den talangfulla keepern sin klass men med tre minuter kvar av perioden kunde USA ta ledningen genom Lucia Digirolamo som även gjorde mål i lagens tidigare möte.

Trots läget på resultattavlan gjorde Sverige en relativt bra period där man skapade fler lägen ju längre tiden gick, men man visade kanske lite för mycket respekt för sin motståndare.

Ena skridskon i final

Efter en lovande start av USA inledde man den andra perioden på ett övertygande och intensivt sätt, men svenskorna lyckades hantera den inledande pressen. Ett par minuter in i perioden drog USA på sig en dubbelutvisning vilket gav Sverige ett gyllene läge att ta sig in i matchen. Väl där kunde Mira Jungåker kvittera med ett fint dragskott, vilket höjde stämningen i Östersund arena till en ny nivå. Efter målet fick Sverige direkt en ny chans att spela i powerplay vilket ledde till att Astrid Lindeberg kunde lägga in pucken för styrning, men ingen var på den vilket överrumplade Bergmann i det amerikanska målet. Plötsligt ledde Sverige matchen vilket skapade både press och stress i amerikanska båset där förbundskaptenen Katie Lachapelle såg märkbart frustrerad ut.

Ett par minuter efter det svenska ledningsmålet fick USA en efterlängtad chans att spela powerplay och där skapade man press men Sverige försvarade sig på ett bra sätt, även om det stundtals såg oroligt ut i egen zon. Kort efter det svenska spelet i boxplay fick man chansen att spela ett nytt powerplay och där hade man flera fina lägen, men det där sista saknades för att kunna utöka ledningen.

Inför andra perioden fanns det en del tveksamheter med tanke på att just andra perioden brukar vara problematisk ur en svensk synvinkel, men istället blev det lagets hittills bästa i turneringen. En stark insats som gjorde att det fortsatt var svensk ledning inför den tredje perioden.

Rafflande avslutning – Sverige till final

Inledningen av den tredje perioden präglades av en amerikansk press där man vid ett flertal tillfällen skapade oro kring det svenska målet. Läget på resultattavlan skulle kunna ge ett lugn i det svenska lägret men istället såg man stundtals stressade ut, vilket gav USA ett spelmässigt övertag.

Efter lite drygt tio minuters spel fick USA chansen att spela powerplay efter en högst tveksam utvisning på Stella Lindell och väl där fick man jubla, men efter lite granskning visade sig att pucken tog i ribban vilket gjorde att jakten på en kvittering fick fortsätt. Med sju minuter kvar att spela fick Sverige ett dubbelläge att utöka sin ledning men den gången hade man inte marginalerna på sin sida och sedan inledde USA en ordentlig press mot det svenska målet.

Med två minuter kvar valde USA att plocka ut målvakten i hopp om att skapa en tillräckligt stark offensiv för att även få till en kvittering, men i en kontring placerade Emilia Hallbeck in pucken i det tomma amerikanska målet – men domaren dömde bort det på grund av offside. Spänningen levde därmed vidare men Sverige lyckades försvara sig hela vägen till slutsignalen ljöd, en signal som skapade ett jubel på läktaren och en stor blågul hög framför det svenska målet.

– Vilken laginsats, vilken tävling genom alla sextio minuter. Man gör sakerna hela tiden tillsammans och offrar sig för varandra, och det har man gjort varje dag. Jäkla härlig glöd i laget, det är helt underbart. Vi gör många bra saker som gör att vi vinner, säger förbundskaptenen Andreas Karlsson till SVT sport efter slutsignalen.

Publik: 2122 (Östersund arena)

Segern gör att Sverige är vidare till sin första final sedan 2018 och man skapar även historia, man är nämligen först någonsin att slå ut USA i ett U18-VM på damsidan. Klockan 20:00 spelas den andra semifinalen där motståndet i final ska avgöras.