Idag väntar en fullspäckad dag i U18-VM, där mer än bara poäng står på spel. 

Under gårdagen spelades de fyra första matcherna i årets U18-VM och man kan lugnt säga att det bjöds på underhållning direkt. Redan i premiären fick vi bevittna en riktig målfest när Småkronorna krossade Kanada med hela 8-0 efter att Axel Sandin-Pellikka varit inblandad i fem av målen, och man går därför in i kvällens möte mot Slovakien med ett gott självförtroende men vi återkommer till den matchen.

Favoritens stjärnsmäll

Visst, Connor Bedard saknas men Kanada har ett starkt lag även i år, vilket gjorde premiären till ett riktigt misslyckande. Istället för att få ett tidigt formbesked som kan höja självförtroendet ytterligare blev det något av en stjärnsmäll där några av världens mest lovande spelare fick lämna isen utan poäng vare sig för egen eller lagets del. Något som gör eftermiddagens möte mot Tyskland till en viktig match och ett tillfälle att snabbt komma upp på hästen igen. Poäng är viktigt men det gäller även att visa upp en attityd som kan få de övriga lagen att frukta den kanadensiska lagmaskinen. För Tysklands del blir matchen deras premiär så det är svårt att veta hur formen är, men man är klar underdog – den saken är klar.

Något att bygga vidare på

Samtidigt som Kanada fick en katastrofal start på turneringen lyckades Finland lämna sin premiär med hedern i behåll. Mötet mot Schweiz var kanske ingen värdemätare men man tog tre poäng och visade upp ett spel som ändå såg rätt lovande ut. Idag väntar ett  möte med Lettland, som fick en minst sagt tung start på U18-VM i och med premiären mot USA där man föll med 1-7. Något som bidrar till att Finland är stor favorit till att vinna den här matchen.

En riktig drömstart

För Småkronorna blev det som sagt var en på många sätt perfekt start på turneringen, den på förhand tuffa premiären mot Kanada blev en riktig målfest där man ledde med 5-0 redan efter första perioden. Tillslut blev det seger med hela 8-0 efter att Noah Erliden hållit nollan men det var fler spelare som klev fram och visade framfötterna. Inte minst forwardstalangen Otto Stenberg som stod för två mål och lika många framspelningar, vilket visade att hypen kring honom är befogad. Sett till insatsen i premiären borde Småkronorna kunna vinna även dagens match, även om det gäller att inte underskatta ett Slovakien som kan spela helt utan press.

Sveriges interna poängliga efter premiären

  1. Axel Sandin-Pellikka, 5 poäng (1+4)
  2. Otto Stenberg, 4 poäng (2+2)
  3. Zeb Forsfjäll, 3 poäng (1+2)
    Anton Wahlberg, 3 poäng (1+2)
  4. Theo Lindstein, 2 poäng (0+2)
    Felix Unger Sörum, 2 poäng (1+1)

Ikväll väntar ett möte mot Slovakien och det är en motståndare som är ganska okänd för svensk del, eftersom man spenderat de senaste åren i B-divisionen. Det finns dock en del bekanta namn i truppen, inte minst AIK:s Dalibor Dvorský, och han är en spelare som de svenska backarna måste ha koll på. 17-åringen fick visserligen ingen flygande start på turneringen när hans Slovakien lämnade premiären med en straffseger mot Tjeckien där den allsvenska spelaren missade sin straff, men det är inget snack om att han är en av turneringens mest lovande spelare.

DAGENS MATCHER

Kanada – Tyskland (14:30)
Lettland – Finland (16:00)
Slovakien – Sverige (18:30)
Norge – Schweiz (20:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här