Jukka Jalonen står inför en tuff sista utmaning som Finlands förbundskapten. 

Det finns många skickliga förbundskaptener runtomkring i Europa men det är bara Jukka Jalonen som kan stoltsera med att han har vunnit tre stycken VM-guld på 2010-talet. Inför säsongen gick 61-åringen ut med att hans sista år som förbundskapten väntade och nu står den framgångsrike tränaren inför en sista – väldigt tuff – utmaning.

Stjärnfallet

Samtidigt som de finska journalisterna konstaterat att flertalet tunga namn kommer att förstärka grannen i väst till VM har man bistert fått erfara att årets finska VM-trupp inte kommer vara lika stjärnspäckad. När Jalonen presenterade sin trupp efter gårdagens seger mot Tre Kronor i Euro Hockey Tour stod det klart att endast fyra NHL-spelare ansluter till den trupp som gör sig redo för premiären mot Tjeckien som spelar på fredag. Det beror till viss del på att några spelare tackat nej, men mestadels på att många av de största stjärnorna fortfarande spelar med sina respektive klubbar i NHL-slutspelet.

Frälsaren

Att spelare från Nordamerika tackat nej är tunga nyheter för det finska landslaget vilket gör att man ställer sina förhoppningar till en stjärna som tidigare frälst lejonen vid ett flertal tillfällen. Efter att San Jose missat slutspelet aviserade Mikael Granlund tidigt att han ville förstärka Finland till VM och nu kommer 32-åringen dra ett tungt lass, både på och utanför isen. Stjärnforwarden är utan tvekan landslagets mest rutinerade spelare och på meritlistan finns bland annat dubbla VM-guld samt ett olympiskt brons från 2014, då han dessutom blev uttagen i turneringens Allstar team. Ska Finland vara med och spela om medaljerna gäller det att Granlund är på topp, annars står man inför en övermäktig utmaning.

Tre andra nyckelspelare i Finlands VM-trupp

  1. Harri Säteri (målvakt)
    Trots saknaden av stjärnor åker Finland till VM med tre bra målvakter i truppen och på förhand känns det som en ganska öppen kamp där dock Säteri är det mest rutinerade kortet. 34-åringen har ett VM-guld från 2022 på meritlistan och var tidigare under året fullständigt briljant när det även blev ett olympiskt guld.
  2. Olli Määttä (back)
    Samtidigt som Granlund drar ett tungt lass i offensiven får Määttä en liknande roll i egen zon, för 29-åringen är den enda backen som förstärker från NHL och ska det bli ett lyckat VM kommer en hel del hänga på hans prestation. Har vunnit Stanley Cup två gånger med Pittsburgh och är nu på jakt efter sitt första VM-guld.
  3. Konsta Helenius (forward)
    Rent meritmässigt finns det tyngre pjäser i Finlands trupp men ser man till utvecklingen så kan faktiskt Helenius bli viktig i VM. 17-åringen har haft en stark säsong hemma i Jukurit och har även imponerat när han fått chansen i A-landslaget. Är landets största talang och var den stora stjärnan i det lag som nyligen åkte ut ur U18-VM på hemmaplan, för att bara ett par dagar senare vända tillbaka till landslaget för att sätta en straff när Tre Kronor besegrades. Här finns potential så det räcker och blir över och mängder av NHL-scouter kommer följa Helenius under VM.

HÄR ÄR FINLANDS VM-TRUPP

Målvakter

29 Harri Säteri – EHC Biel
30 Lassi Lehtinen – Modo
32 Emil Larmi – Växjö

Backar

2 Rasmus Rissanen – Örebro
3 Olli Määttä – Detroit Red Wings
4 Mikko Lehtonen – Zürich
7 Oliwer Kaski – HV71
18 Vili Saarijärvi – SCL Tigers
33 Veli-Matti Vittasmäki – Tappara
50 Juuso Riikola – SCL Tigers
82 Jesper Mattila – KalPa

Forwards

12 Jere Innala – Frölunda
15 Juha Jääskä – HIFK Helsingfors
19 Konsta Helenius – Jukurit
21 Patrik Puistola – Jukurit
24 Hannes Björninen – Örebro
25 Pekka Jormakka – Jukurit
39 Jesse Puljujärvi – Pittsburgh Penguins
48 Valtteri Puustinen – Pittsburgh Penguins
57 Arttu Hyry – Kärpät
64 Mikael Granlund – San Jose Sharks
71 Ahti Oksanen – Oskarshamn
79 Oliver Kapanen – KalPa
80 Saku Mäenalanen – SCL Tigers
81 Iiro Pakarinen – HIFK Helsingfors

MER INFÖR VM: Här är Kanadas VM-trupp

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här