Tjeckiens trupp Hockey-VM 2024

Ta del av Tjeckiens trupp till Hockey-VM 2024 hos oss! En lång och händelserik säsong närmar sig sitt slut men finns fortfarande tid att skapa nya härliga minnen. Snart är det dags för Hockey-VM att gå av stapeln och idag har vi tagit en extra titt på Tjeckien, som är värdnation för mästerskapet. Allt om Tjeckiens trupp i Hockey-VM hittar du hos oss!

 1. ComeOn

  VM-BONUS: 100% upp till 500 kr
  • Höga odds på Sverige
  • Omsättningskrav: 12x
  • Minsta odds: 1.8
  Regler och villkor gäller.
  VM-BONUS: 100% upp till 500 kr
  • Höga odds på Sverige
  • Omsättningskrav: 12x
  • Minsta odds: 1.8
  Licensierat i SE
  Minsta insättning 10

Tjeckiens Hockey-VM trupp

Namn Position Nummer Klubb Född
Petr Mrázek Målvakt x Chicago Blackhawks 1992
Lukas Dostal Målvakt x Anaheim Ducks 2000
Karel Vejmelka Målvakt x Arizona Coyotes 1996
Jan Rutta Back x San Jose Sharks 1990
Radko Gudas Back x Anaheim Ducks 1990
Michael Kempný Back x HC Sparta Prag 1990
Jakub Krejcik Back x HC Sparta Prag 1991
David Spacek Back x Iowa Wild 2003
Tomas Kundratek Back x HC Ocelari Trinec 1989
Jan Scotka Back x HC Kometa Brno 1996
Libor Hájek Back x HC Dynamo Pardubice 1998
Dominik Kubalík Forward x Ottawa Senators 1995
Filip Zadina Forward x San Jose Sharks 1999
Ondrej Palat Forward x New Jersey Devils 1991
Radim Zohorna Forward x Pittsburgh Penguins 1996
Tomas Nosek Forward x New Jersey Devils 1995
Roman Cervenka Forward x Rapperswil 1985
Ondrej Beránek Forward x HC Energie Karlovy Vary 1995
Jakub Flek Forward x HC Kometa Brno 1992
David Tomasek Forward x Färjestad BK 1996
David Kämpf Forward x Toronto Maple Leafs 1995
Pavel Kousal Forward x HC Sparta Prag 1998
Lukas Sedlak  Forward x HC Dynamo Pardubice 1993
Daniel Vozenilek Forward x HC Ocelari Trinec 1996
Matej Stránský Forward x HC Davos 1993
Michal Kovarcik Forward x Jukurit 1996
Radan Lenc Forward x HV71 1991

Spelbolag med odds på Tjeckien

 1. ComeOn

  VM-BONUS: 100% upp till 500 kr
  • Höga odds på Sverige
  • Omsättningskrav: 12x
  • Minsta odds: 1.8
  Regler och villkor gäller.
  VM-BONUS: 100% upp till 500 kr
  • Höga odds på Sverige
  • Omsättningskrav: 12x
  • Minsta odds: 1.8
  Licensierat i SE
  Minsta insättning 10

 1. Quick

  BONUS: 1500 kr gratisspel
  • Minsta insättning: 100 kr
  • Omsättningskrav: 1x
  • Minsta odds: 1.80
  Regler och villkor gäller.
  BONUS: 1500 kr gratisspel
  • Minsta insättning: 100 kr
  • Omsättningskrav: 1x
  • Minsta odds: 1.80
  Licensierat i SE

 1. Betinia

  BONUS: 1500 kr gratisspel
  • Minsta insättning: 100 kr
  • Omsättningskrav: 1x
  • Minsta odds: 1.80
  Besök Betinia Regler & Villkor gäller
  18+ | Stödlinjen.se | Spelpaus.se
  Regler & Villkor gäller
  18+ | Stödlinjen.se | Spelpaus.se
  BONUS: 1500 kr gratisspel
  • Minsta insättning: 100 kr
  • Omsättningskrav: 1x
  • Minsta odds: 1.80
  Licensierat i SE
  Live chatt
  Insättning Trustly

Tjeckiens trupp i Hockey-VM 2024

Hur är läget i Tjeckiens trupp Hockey-VM egentligen? Inför Ishockey-VM 2024 har det snackats ganska lite om just Tjeckien, landet är inne i en generationsväxling där flertalet tunga profiler tackat för sig och i samma stund lämnat ett stort tomrum efter sig. Man har dock haft en del problem med att fylla just det tomrummet, vilket gör att mycket talar för att Tjeckiens Hockey-VM trupp består av ett ganska ålderstiget gäng som sätter sig på flyget till Lettland.

I offensiven finns det en hel del förhoppningar om att en spelare som Jakub Vrána ska vara i gott slag inför turneringen, den spelskickliga forwarden kommer från en väldigt bra säsong i NHL och var en av grundseriens mest formstarka spelare under de avslutande omgångarna. Man hoppas även mycket på lagkamraten Filip Zadina som har en väldigt hög potential och som med tiden kan bli en spelare av högsta klass. Det är även värt att hålla ögonen på Jan Kovar, som vunnit KHL två gånger och som varit dominant i den Schweiziska ligan den här säsongen. Tjeckien brukar bjuda på fin offensiv hockey och med dessa spelare kommer man nog kunna göra det även den här gången.

Tjeckiens Hockey VM trupp 2024:

 • Michael Špaček, Frölunda
 • Lukas Dostal, Anaheim Ducks
 • Jakub Vrána, Detroit Red Wings
 • Hynek Zohorna, Oskarshamn
 • Radim Šimek, San José Sharks
 • Jiří Smejkal, Pelicans Lahti
 • David Sklenička, Kärpät
 • Filip Hronek, Detroit Red Wings

Nyheter om Tjeckiens Hockey-VM trupp 2024

Alla nyheter om Tjeckiens laguppställning och Tjeckiens Hockey-VM trupp hittar du hos oss, inför turneringen men även under turneringens gång. Precis som för de andra länderna i Hockey-VM beror en hel del på vad som sker borta i NHL, med lite tur kan skickliga spelare från NHL spetsa till Tjeckiens Hockey-VM trupp 2024, men då gäller det att “rätt” lag missar slutspel.

Ett av dessa lagen skulle gärna få vara Philadelphia, där stjärnan Jakub Voracek håller till. 31-åringen har tidigare vunnit VM-guld och är i sina bästa stunder en spelare av högsta klass, och givetvis ett välkommet tillskott i Tjeckiens trupp. Något han inte minst visade våren 2019 då han som lagkapten blev uttagen i VM:s Allstar-Team. Vill ni hålla koll på de senaste nyheterna kring truppen och Tjeckiens laguppställning så tipsar vi er om att fortsätta att besöka oss här på VMishockey.se. Givetvis punktmarkerar vi även Tjeckiens spelare Hockey-VM.

Tjeckien slår ur underläge i Hockey-VM 2024

Det finns några lag som åker till Hockey-VM 2024 med höga förväntningar på sig – Tjeckien är inte ett av dessa. Det råder en hel del frågor kring Tjeckiens laguppställning, och Tjeckiens trupp Hockey-VM håller dessvärre inte tillräckligt hög kvalité. I senaste VM:et nådde man visserligen semifinal men då var Tjeckiens trupp förstärkt med flera spelare från NHL. Det krävs att man har liknande flyt för att lyckas den här gången. Som vi var inne på tidigare så hänger en hel del på NHL, resultaten där lär onekligen sätta sin prägel på Tjeckiens Hockey-VM trupp. Här slår man definitivt ur underläge, men mycket hänger givetvis på Tjeckiens laguppställning.

Tjeckiens historik i Hockey-VM

Rent historiskt är Tjeckien delvis en stormakt, och anledningen att vi säger delvis är eftersom man under många år tävlade under gemensamt flagg med Slovakien. Som Tjeckoslovakien blev det bland annat VM-guld på hemmaplan 1947 och två år senare lyckades man göra om bedriften, den gången med Sverige som värdnation. Några år senare klev Sovjetunionen in i handlingen och sakta men säkert tappade Tjeckoslovakien i slagstyrka, trots det lyckades man ta hela fyra VM-silver under 60-talet.

1976-77 lyckades Tjeckoslovakien vinna två VM-guld på raken och det var extra imponerande med tanke på att Sovjet hade ett väldigt starkt lag med flertalet legender i truppen. Samtidigt hade Tjeckoslovakien också sina stjärnor, inte minst i form av Peter Stastny (född i Slovakien) som var med och vann både VM-guld och Canada cup, för att senare göra närmare tusen matcher i NHL. 1992 tog nationen sin sista medalj innan Tjeckien och Slovakien delade på sig, men man skulle visa sig klara sig bra även på egen hand.

1996 vann Tjeckien sitt första “egna” VM-guld efter att ha segrat mot Kanada i finalen och de kommande åren skulle bli minst sagt framgångsrika, mellan 1999-2001 vann landet tre raka guld men sedan dess har man “bara” lyckats fullt ut ytterligare två gånger. Det senaste guldet kom 2010, med spelare som Roman Cervenka, Ondrej Pavelec och inte minst Jaromir Jagr i Tjeckiens trupp.

Kända spelare i Tjeckiens landslagshockey

Jämför man Tjeckien med exempelvis Kanada så väger den lilla nationen i centraleuropa ganska lätt men trots det finns det flera klassiska spelare som betytt mycket för landet. Vi inleder med att titta närmare på en målvakt som enligt många är tidernas främsta – Dominik Hasek. 56-åringen är något av en levande legend, dels på hemmaplan men även borta i NHL där han har flera rekord. Målvakten debuterade i NHL 1990 och visade direkt att han hade det som krävdes, han var trots allt redan ganska rutinerad med flera VM och ett OS på meritlistan. Under resterande del av 90-talet, och en bra bit in på 00-talet skulle Hasek räknas som en av ligans bästa – faktum är att det finns bara en målvakt som lyckats få utmärkelsen som NHL:s främsta fler gånger. Mellan 1994-2001 fick han ta emot priset hela sex gånger och två gånger (97,98) blev Hasek dessutom utsedd till ligans mest värdefulla spelare – något som är väldigt ovanligt för målvakter.

Lägg därtill två Stanley cup-vinster med Detroit, fyra medaljer från VM och ett historiskt OS-guld från 1998 där han dessutom blev utsedd till den bästa målvakten så är det inget snack om att Hasek betytt massor för sporten ishockey. Inte bara på hemmaplan.

Vi skulle kunna snacka om Haseks fantastiska karriär hur länge som helst men fortsätter till en annan spelare som har mängder av meriter och framgångar. Robert Lang var med på tiden då Tjeckien och Slovakien tävlade tillsammans och stod bland annat för tretton poäng i OS 1992 men de största framgångarna skulle komma längre fram i karriären. Inte minst borta i NHL där han stod för imponerande 703 poäng på 989 matcher mellan 1992-2010. Ska vi plocka fram några godbitar från tiden i världens bästa liga så får det bli säsongen 00/01 då han stod för 80 poäng i grundserien med Pittsburgh och ett par år senare blev det fina 74 poäng på 63 matcher i Washington Capitals. Det blev aldrig någon seger i Stanley cup för Lang men i det Tjeckiska landslaget nådde han hela vägen vid flera tillfällen, det blev VM-guld 1996 och två år senare var han även med när landet lyckades vinna OS-guld efter att ha besegrat Ryssland i finalen.

Den stora debatten i Tjeckien är vem som egentligen är landets bästa hockeyspelare genom tiderna, är det Dominik Hasek eller Jaromir Jagr. Båda spelarna har hållit en hög nivå under väldigt många år vilket gör deras bedrifter ännu mer imponerande, och det faktum att Jagr fortfarande spelar på en relativt hög nivå vid 49 års ålder visar att han är något utöver det vanliga. Sommaren 1990 draftades forwarden som nummer fem av Pittsburgh och det får ses som ett av tidernas bästa val, redan under sin rookiesäsong hjälpte han klubben att vinna Stanley cup och året efter gjorde man om bedriften – den här gången efter att Jagr gjort 24 poäng i slutspelet.

Under de kommande tjugo åren skulle Jaromir fortsätta att visa sin klass, vid hela fem tillfällen (95,98,99,00,01) tog han hem NHL:s poängliga och under slutet av 90- och början av 00-talet var det inget snack om att han var världens bästa spelare. 2008 tog Jagr beslutet att flytta hem till Tjeckien igen och karriären tycktes rundas av i samma stund, men tre år senare återvände han till NHL för att spela i Philadelphia och fram till 2017 skulle han hinna representera ytterligare fem klubbar i ligan innan det åter var dags att flytta hem till Tjeckien där han numera håller till i andraligan med Rytiri Klado. Bland meriterna med det Tjeckiska landslaget vinna dubbla VM-guld (2005,10) och OS-guldet från 1998 där han var assisterande lagkapten. Med sina 1921 poäng på 1733 matcher ligger han tvåa i NHL:s poängliga genom alla tider, endast slagen av Wayne Gretzky. Det säger en hel del om hur bra Jagr varit, och delvis fortfarande, är.