Kanada åker till Ishockey-VM med en stark trupp. 

Hockey är nationalsporten i Kanada och när landslaget är med i mästerskap räknas dem alltid som favoriter, men ibland har det varit svårt att locka stjärnorna till Ishockey-VM vilket gjort att resultaten inte varit de bästa. De senaste åren har man dock tagit stora steg i rätt riktning, flertalet tunga namn var med och förra våren vann man guld efter att flertalet tunga namn tackat ja till att vara med. Snart är det dags att försöka försvara titeln och under fredagskvällen presenterade Kanada sin VM-trupp.

Den nya superduon?

Kanada åker till Tjeckien med en stark trupp där det finns gott om rutin men mycket handlar om den nya generationen av spelare som redan hunnit bli stjärnor i NHL. Den på förhand mest omtalade spelaren i årets trupp är utan tvekan supertalangen Connor Bedard som varit NHL:s främste rookie den här säsongen och mycket talar för att 18-åringen kommer få en nyckelroll under turneringen. På meritlistan finns sedan tidigare tre VM-guld på juniornivå och nu är siktet inställt på att även vinna en tung titel med A-landslaget.

I truppen finns även den spelaren som många tror blir nästa säsongs motsvarighet till Bedard – Macklin Celebrini. 17-åringen rankas högst av alla inför sommarens draft och nu ska supertalangen få chansen att göra sina första matcher på den högsta nivån. Tidigare under säsongen har forwarden gjort succé i collegeligan och han stod även för åtta poäng när Kanada överraskande missade medalj vid Junior-VM i Göteborg. Med de här spelarna i truppen spås Kanada ha en ny superduo på gång.

Tre andra talanger i Kanadas VM-trupp

  1. Adam Fantilli (forward)
    20-åringen valdes som nummer tre i förra årets draft och etablerade sig direkt i Columbus lag, under sin första säsong i NHL snittade han en halv poäng per match och mycket talar för att Fantilli är en kommande stjärna. Var med och spelade hem ett VM-guld redan förra året.
  2. Olen Zellweger (back)
    En av Kanadas mest talangfulla spelare de senaste åren som vunnit tre VM-guld på juniorsidan och som den här säsongen fått chansen att debutera i NHL med Anaheim, även om det också blivit en hel del matcher i farmarligan. Har en skyhög potential och kan bli intressant att följa i VM.
  3. Dylan Guenther (forward)
    Här har vi en väldigt intressant spelare som valdes bland de tio första i draften 2021 och som sedan dess haft en lovande utveckling. Har imponerat i Arizona den här säsongen men har – trots 35 poäng på 45 matcher – fått spendera en hel del tid i AHL. Det är överraskande med tanke på insatserna i NHL. Har dubbla juniorguld och stod för sju mål på lika många matcher vid JVM 2023.

Värdefull rutin

Talang och potential i all ära men i ett VM kan det även vara bra med rutin och det finns gott om den varan i Kanadas trupp. På forwardssidan kommer man förmodligen förlita sig mycket på Andrew Mangiapane som nyligen avslutat sin sjunde säsong i Calgary Flames och som fanns med i truppen när det blev VM-guld för tre år sedan. Den här säsongen har forwarden noterats för 40 poäng i grundserien och i sina bästa stunder är Mangiapane en spelare som håller hög klass. På backsidan finns det värdefull rutin i Jamie Oleksiak som inte direkt är en av NHL:s största stjärnor men som alltid gör ett bra jobb och som spelat närmare sexhundra matcher i ligan.

Det mest rutinerade namnet på målvaktssidan är utan tvekan Jordan Binnington som varit en av St Louis främsta spelare de senaste åren och som hade stor del i att man lyckades vinna Stanley Cup våren 2019.

HÄR ÄR KANADAS VM-TRUPP

Målvakter

Jordan Binnington (St Louis Blues)
Nico Daws (New Jersey Devils)
Joel Hofer (St Louis Blues)

Backar

Owen Power (Buffalo Sabres)
Olen Zellweger (Anaheim Ducks)
Bowen Byram (Buffalo Sabres)
Colton Parayko (St Louis Blues)
Jamie Oleksiak (Seattle Kraken)
Damon Severson (Columbus Blue Jackets)
Kaiden Guhle (Montréal Canadiens)

Forwards

Connor Bedard (Chicago Blackhawks)
Andrew Mangiapane (Calgary Flames)
Dylan Cozens (Buffalo Sabres)
Adam Fantilli (Columbus Blue Jackets)
Brandon Tanev (Seattle Kraken)
Macklin Celebrini (Boston University)
Jack McBain (Arizona Coyotes)
Michael Bunting (Pittsburgh Penguins)
Dylan Guenther (Arizona Coyotes)
Dawson Mercer (New Jersey Devils)
Jared McCann (Seattle Kraken)
Ridly Greig (Ottawa Senators)

MER INFÖR VM: Victor Hedman klar för VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här