Ikväll ska det avgöras vilka fyra lag som kommer få göra upp om medaljerna i Junior-VM. 

Efter några dagar med intensiva matcher är det ikväll dags för JVM i Kanada att gå in i nästa fas, där poäng inte längre spelar någon roll. Nu är det bara seger som gäller, förlorar man är det bara att åka hem till sina klubblag igen. Nedan kommer lite matnyttigt inför kvällens fyra kvartsfinaler

Finland – Sverige (17:00)

Förlusten mot Kanada i den avslutande gruppspelsmatchen gör att Sverige fick nöja sig med en tredjeplats i grupp A, vilket i sin tur resulterade i ett kvartsfinalmöte mot rivalen Finland. Lagen möttes senast i semifinalen förra säsongen och då blev det finsk seger med 1-0. Båda lagen har stundtals imponerat i gruppspelet men har även åkt på en del smällar vilket gör kvällens match till en relativt öppen och oviss tillställning. Mer inför den här matchen kommer några timmar innan det att pucken släpps.

Tjeckien – Schweiz (19:30)

Ungefär när vi vet om Sverige tagit sig vidare till semifinal ska Tjeckien och Schweiz göra upp om en biljett till samma slutspelsrunda och i den här matchen ses tjeckerna som klara favoriter. Ser man till insatserna i gruppspelet har laget varit ett av turneringens tre främsta och segern mot Kanada i premiären blev som en fin fjäder i hatten.

Precis som vanligt har Tjeckien ett offensivt starkt lag men det är faktiskt två backar som toppar den interna poängligan, David Spacek och Stanislav Svozil har stundtals varit riktigt bra och nu gäller det att lagets mer offensiva spelare kliver fram. Bland dessa hittar vi Jiri Kulich som har en väldigt hög högstanivå men som samtidigt kan försvinna ur matchbilden ibland. Håll även ögonen på den storväxte backen David Jiricek som fått debutera i NHL under hösten. Schweiz kämpade på bra i gruppspelet och besegrade Finland i premiären men här får man ses som klar underdog.

USA – Tyskland (22:00)

Precis som de flesta räknar med att Tjeckien ska ta sig vidare till semifinal känns det högst troligt att USA också klarar av sin uppgift för dagen. Tyskland stod visserligen för en bra insats i matchen mot Sverige och man besegrade sedan Österrike, men överlag är man på en helt annan nivå än USA.

Amerikanerna blandade och gav under de inledande matcherna men har blivit bättre ju längre turneringen gått, och i matchen mot Finland stod man för en väldigt bra insats. De förväntade nyckelspelarna Luke Hughes och Logan Cooley har fått upp farten och spelar man på en liknande nivå som på nyårsafton så ska USA ta sig vidare till semifinal.

Kanada – Slovakien (00:30)

Om den här matchen hade spelats för något år sedan hade det nog kunnat gå lite hur som helst, men Slovakien anno 2022/23 håller inte riktigt samma nivå. Nu är Kanada stor förhandsfavorit, inte minst eftersom man spelar på hemmaplan. Under gruppspelet förlorade man oväntat premiären mot Tjeckien men efter det bakslaget har man gått på knock.

Segern mot Sverige blev det sista kvittot på att man håller en hög nivå och det är till stor del tack vare supertalangen Connor Bedard som varit fullständigt briljant under första halvan av turneringen. Med sina 18 poäng är han i solklar ledning i poängligan och 17-åringen toppar med sina sex mål även skytteligan. Bland övriga toppar i laget hittar vi Logan Stankoven, Shane Wright och Dylan Guenther vilket gör Kanada till stor favorit inför kvällens match. Det finns ett litet frågetecken kring målvaktspositionen men i nyårsnattens möte mot Sverige stod Thomas Milic för en bra insats. Allt annat än en biljett till semifinal vore ett gigantiskt misslyckande. Slovakien har visserligen ett helt okej lag på pappret och backen Simon Nemec är en av turneringens största talanger, men överlag har man inte ett tillräckligt starkt manskap för att kunna utmana Kanada.

SÅ SÄNDS KVÄLLENS MATCHER

Sverige – Finland, 17:00 (TV6/Viaplay)
Tjeckien – Schweiz, 19:30 (SVT2/SVT play)
USA – Tyskland, 22:00 (SVT2/SVT play)
Kanada – Slovakien, 00:30 (TV6/Viaplay)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.