VMishockey har tagit ett snack med en av alla VM:s mästerskapsdebutanter.

För ett par dagar sedan tog vi en titt på Norges trupp och den kryllade av rutinerade spelare som tidigare varit med i både VM och OS, men det finns även plats för spelare som aldrig varit med i ett liknande sammanhang. En av dessa är Kristian Jakobsson, som gjort succé i Sparta Sarpsborg och som nu ska få chansen att spela sitt första ishockey-VM.

– Nerverna är lugna och fina. Man är mest bara förväntansfull och vill dra igång, säger forwarden till VMishockey under tisdagen.

Det verkar ha gått väldigt bra för dig den här säsongen, hur skulle du summera säsongen hittills för egen del? 
– Ja, jag har haft en väldigt fin säsong och utveckling i år. Har fått vara skadefri och inte varit sjuk så allt har flutit på hela säsongen. Har haft stort förtroende och spelat mycket igenom hela säsongen vilket hjälper för utveckling och produktion.

“Jag kommer njuta”

Med tanke på att du är född och har levt många år i Sverige är det för den del överraskande att du ska spela för Norge, när väcktes den idén till liv?
– Det är lite speciellt men eftersom jag föddes med norskpass och mamma är norsk så är de inte så överraskande på de sättet. Idén kom egentligen efter första året jag flytta hit och spela hockey.

Nu har du spenderat tre säsonger i den norska ligan, skiljer sig spelet där något jämför med Hockeyallsvenskan? 
– Det skiljer sig lite. Ligan i Sverige är mer strukturerat och jämnare överlag. Här är det lite mer öppet och mer anfallsspel.

Du har varit med i ett par landskamper tidigare under säsongen, har du fått någon känsla för vilken typ av roll du kommer för i VM-laget? 
– Jag har prövat lite olika roller, så man får se när vi väl kommer till VM.

Den norska truppen kryllar av rutinerade spelare, finns det någon speciell som du tror kan bli extra viktig under VM? 
– Målvakten är alltid viktig sen måste vi ha ett bra försvarsspel. (Jonas) Holøs är skadad vilket är synd för vår del när han brukar vara en nyckelspelare. Men nu får andra kliva in och visa vägen. Svårt att utse en specifik.

Den 22:e maj ska Norge ta sig an Sverige, hur tror du det kommer bli att spela den matchen?
– Jag har faktiskt hunnit att möta Sverige i uppladdningen och det var såklart speciellt, men framförallt väldigt roligt och stort. Så de kommer bara bli kul, jag kommer njuta.

Känslan är att Norge åker till Finland med relativt låga förväntningar sig, vad tror du om era chanser att skrälla i VM? 
– Vi vet att vi inte är högt rankade inför VM men vi ska ut och göra match av alla matcher och försöka ta oss till kvartsfinal.

FAKTA: Kristian Jakobsson 
Ålder: 26 år
Längd/Vikt: 177cm/85kg
Position: forward
Moderklubb: Modo
Statistik den här säsongen: 58 matcher, 77 poäng (32+45), 32 utvisningsminuter
Meriter: J18 SM-Guld, J18 SM-silver, U16 SM-silver

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här