I eftermiddag ska det avgöras om Sverige tar sig till final i Junior-VM. 

Kvartsfinalen mot Schweiz blev något av en nervpärs men det blev tillslut seger efter Axel Sandin-Pellikkas mål i förlängningen och nu är Sverige bara en match ifrån en final i Junior-VM på hemmaplan. Tjeckien står för motståndet och det är ett lag fylld med självförtroende efter att man lyckats slå ut favoriten Kanada efter avgörande där Jakub Stancl satte 3-2 pucken med endast elva sekunder kvar att spela. Målet var forwardens andra i matchen och efter slutsignalen var glädjen stor hos 19-åringen som till vardags spelar i Växjö.

– Det är otroligt, en underbar känsla. Jag fick pucken från Ondrej (Becher, reds anm) och försökte bara ta den till nätet. Det var en lycklig studs, men de här sakerna händer ibland, sa forwarden till IIHF.com efter matchen.

Motståndarkollen

Det tjeckiska laget har blandat högt och lågt under turneringen men nu står man redo inför semifinalen. I premiären mot Slovakien blev det en tung förlust mot rivalen Slovakien men sedan dess har spelet sett allt bättre ut och i kvartsfinalen mot Kanada visade man prov på ett spel som höll en liknande nivå som förra året då man tog sig hela vägen till final. Precis som den gången finns Jiri Kulich med i truppen och 19-åringen är utan tvekan en av lagets  nyckelspelare, och under de fem första matcherna har forwarden noterats för fyra mål och lika många assist.

Tre andra spelare att hålla ögonen på i Tjeckiens trupp

  1. Eduard Sale (forward)
    Talangfull spelare som var bra redan förra året som som höjt sig ytterligare ett snäpp. Stod för tre mål i gruppspelet och kan han komma upp på en liknande nivå i dagens match så är mycket vunnet för Tjeckien.
  2. Jakub Stancl (forward)
    Var på förhand inte en av lagets “stjärnor” men har klivit fram när det behövts som mest och det gäller för de svenska backarna att hålla ett extra öga på forwarden som stod för två mål i segern mot Kanada.
  3. Matyas Melovsky (forward)
    Har inte fått så mycket uppmärksamhet men är en lovande spelare med hög potential som gjort bra ifrån sig i QMJHL den här säsongen. Är med sina sju assist en av turneringens främsta framspelare och kan mycket väl få en nyckelroll i dagens match.

Läget i Juniorkronorna

Efter den spännande matchen mot Schweiz är Sverige redo för dagens match och enligt uppgifterna som kom under onsdagen då väljer förbundskaptenen Magnus Hävelid att ge Hugo Hävelid ett fortsatt förtroende i målet. I övrigt ser man ut att ställa upp på ett liknande sätt som i kvartsfinalen vilket innebär att det fortsatt blir en förstakedja med Anton Wahlberg, Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki. Trion samlade ihop fyra poäng i kvartsfinalen och har totalt gjort imponerande 16 poäng sedan turneringen startade.

Förstakedjan har visat fin form men det finns fler spelare som producerat bra i JVM, inte minst Otto Stenberg som gjort fyra mål och totalt sju poäng vilket gör att han är delad etta i den interna poängligan. Dessutom har Felix Unger Sörum gjort sex poäng och på backplats är Theo Lindstein fortsatt främst med sina sex poäng, tätt följd av Mattias Hävelid som gjort fem poäng på lika många matcher.

Semifinalen spelas 15:00 och kan ses på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här