Inatt blev Henrik Lundqvist den åttonde svensken att bli invald i hockeyn finrum. 

Under den aktiva karriären spekulerades det och när plockhandsken lades på hyllan var de flesta överens om att Henrik Lundqvist någon gång skulle bli invald i NHL:s Hall of Fame. Frågan var bara när. I somras kom beskedet att den svenska stjärnmålvakten blivit utvald i 2023 års kull av legendarer och efter flera dagars festligheter blev Lundqvist natten till tisdagen slutligen officiellt inskriven i samma exklusiva klubb där storspelare som Mario Lemieux, Wayne Gretzky och Joe Sakic också ingår.

 – Jag var ganska intensiv, krävande ibland. Men alla mina tidigare lagkamrater vet att jag krävde ännu mer av mig själv. Det var en berg-och-dalbana. Jag älskade att vinna så mycket… det fanns inget värre än att förlora. Den inställningen påverkade verkligen hur jag levde mitt liv. Men jag hade också turen att få spela med så många fantastiska lagkamrater. Jag tänker ofta på dem och hur mycket glädje de bidrog med i mitt liv, sa Lundqvist på scenen.

Här är 2023 års upplaga av Hockey Hall of Fame

Henrik Lundqvist – Sverige 

Att Lundqvist någon gång skulle bli invald i NHL:s verkliga finrum var väntat, den svenske stjärnmålvakten rankas som en av 2000-talets främsta på sin position och många ser honom även som en av svensk ishockeys bästa spelare genom tiderna. Efter att ha vunnit två SM-guld med Frölunda gick flyttlasset 2005 till New York Rangers där han slog sig in direkt och redan under sin första säsong blev svensken en av lagets nyckelspelare. Samma säsong vann han dessutom OS-guld med Tre Kronor i Turin och under de kommande åren etablerade han sig som en av ligans främsta på sin position.

Säsongen 2011/12 valdes Lundqvist till NHL:s bästa målvakt och under sina år i ligan fick han vara med i NHL:s Allstar game vid ett flertal tillfällen. Totalt blev det femton säsonger i New York Rangers organisation innan flytten till Washington Capitals men på grund av ett hjärtfel tvingades Lundqvist avsluta karriären sommaren 2020. Med sina närmare 900 matcher är Lundqvist den målvakt från Europa som spelat flest matcher i världens bästa ishockeyliga och han är dessutom den förste europeiska målvakten sedan 2014 att bli invald i Hockey Hall of Fame.

Tom Barrasso – USA

Precis som Lundqvist väljs Barrasso in i Hockeyns finrum och precis som svensken kan den här amerikanska målvakten blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär. Efter fina år i den amerikanska juniorligan debuterade Barrasso i NHL med Buffalo hösten 1984 och han blev snabbt en nyckelspelare för laget. Genombrottet bekräftades när rookien blev utsedd både till ligans främsta nykomling samt den bästa målvakten – en bedrift som saknar motstycke i den moderna hockeyn.

Under de kommande åren var amerikanen fortsatt en av ligans främsta målvakter och därför blev han ett eftertraktat namn vilket gjorde att Pittsburgh värvade honom under säsongen 90/91. Väl i sin nya klubb blev succén totalt och under sina två första säsonger i den svarta tröjan lyckades han vinna Stanley Cup två gånger i rad. Under resterande del av 90-talet var Barrasso klubben trogen och vid två tillfällen (1993,1998) nominerades han på nytt till säsongens målvakt i ligan. Totalt blev det hela nitton säsonger i NHL och han rankas alltjämt som en av USA:s främsta målvakter genom tiderna.

Caroline Ouellette – Kanada

De senaste åren har flertalet kvinnliga spelare blivit invalda i Hockey Hall of Fame och i år är det Ouellettes tur. 44-åringen från Montréal kan blicka tillbaka på en väldigt framgångsrik karriär där hon under många år skördade framgångar med det Kanadensiska landslaget. Det som står ut mest i hennes karriär är bedriften att hon varit med och vunnit hela fyra olympiska guldmedaljer – dessutom i följd.

På meritlistan finns även hela sex VM-guld mellan 1999 och 2012 vilket gör Ouellette till en av tidernas mest framgångsrika spelare på damsidan. Utanför landslagshockeyn lyckades kanadensiskan även vinna collegemästerskapet och vid hela fyra tillfällen vann hon den kanadensiska damhockeyligan.

Pierre Turgeon – Kanada

Nattens tillställning blev en riktig fest då flertalet kanadensiska legendarer prisades och Turgeon var en av dem, vilket var välförtjänt och många tyckte att det var på tiden att forwarden fick uppmärksamhet för den karriär han hade. Förväntningarna på enorma när kanadensaren valdes först av alla i draften 1987, före framtida legendarer som Brendan Shanahan och Joe Sakic, men han skulle visa sig leva upp till hypen.

Redan under sin andra säsong i ligan stod han för 88 poäng i grundserien och den tredje höjdes poängproduktionen ytterligare – till 106 poäng varav 40 mål. Turgeon blev en offensiv kraft att räkna med för Buffalo men 1991 gick flyttlasset vidare till New York Islanders och där skulle han som mest noteras för hela 145 poäng varav 132 under grundserien (1992/93). Under karriären representerades ytterligare fyra klubbar där de två sista åren spenderades i Colorado innan skridskorna kastades upp på hyllan 2007. Totalt blev det hela 1294 matcher i världens bästa liga och man kan bland annat lyfta fram tiden i Montréal (1995-96) där han stod för imponerande 133 poäng på 110 matcher. I den klassiska klubben var Turgeon dessutom lagkapten större delen av tiden och han var senare assisterande lagkapten i både Colorado och St Louis, vilket säger en hel del om kanadensarens ledaregenskaper.

Mike Vernon – Kanada

Det räckte inte med två målvakter utan NHL valde att lyfta fram hela tre stycken spelare från den positionen och ser man till meriterna är det välförtjänt att även Vernon prisades. 60-åringen är född i Calgary och den staden skulle visa sig bli kärnan i Vernons karriär, allt från de tidiga pojkåren till 1981 då Calgary Flames draftade honom.

Efter fina år i juniorligan med stadens WHL-lag blev det slutligen debut i NHL säsongen 82/83 men det skulle ta ytterligare några år innan Vernon på allvar slog sig in i Flames, det riktiga genombrottet kom under slutspelet 1986 och ett år senare blev han uttagen till ligans Allstar game. Den stora succén under sina drygt tio år i Calgary kom säsongen 88/89 då laget vann Stanley Cup och där Vernon blev nominerad till priset som ligans främsta målvakt.

1994 gick flyttlasset till Detroit och väl där hade kanadensaren tre fina år där höjdpunkten kom 1997 då laget vann Stanley cup och där Vernon blev utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare. Efter succén flyttade han vidare till San Jose och senare även Florida innan cirkeln slöts med två avslutande säsonger hemma i Calgary innan plockhandsken lades på hyllan 2002. Då kunde Vernon se tillbaka på nästan tjugo år i världens bästa ishockeyliga.

Legendariska ledarna prisades

Under nattens gala valdes även Pierre Lacroix in. Kanadensaren var historisk general manager i Québec 1994 innan klubben flyttade till Colorado och väl där hade han stor del i att man lyckades vinna Stanley cup både 1996 och 2001. Efter tolv år som GM blev Lacroix utsedd till ny president och den rollen hade han i ytterligare sju år innan tiden i klubben rundades av som rådgivare 2014. Lacroix avled vintern 2020 i sviterna av Covid-19.

Förutom Lacroix prisades dessutom en annan kanadensare som haft stort inflytande inom den moderna hockeyn. Ken Hitchcock är en riktig legendar inom hockeyn och var under 80-talet en framgångsrik tränare i juniorligan WHL men 1990 tog han klivet in som assisterande tränare i Philadelphia och 1995 fick han slutligen ta över som huvudtränare i Dallas, detta efter en lyckad sejour i IHL.

1999 tog Hitchcock Dallas hela vägen till final där Buffalo besegrades med 4-2 i matcher och året efter nådde man på nytt final, men den gången blev det förlust. 2002 klev han in som assisterande förbundskapten när Kanada vann OS-guld och under resterande del av 2000-talet var han tränare i både Philadelphia och Columbus. 2011-17 blev det en lång sejour i St Louis innan tiden som ledare avslutades med en säsong i Dallas och en i Edmonton innan han istället blev rådgivare i klubben 2019. Trots att Hitchcock hunnit bli 71 år gammal är han fortfarande högst aktiv inom hockeyn, sedan några år tillbaka som rådgivare i St Louis. På meritlistan finns, förutom Stanley cupsegern 1999, även hela tre OS-guld som assisterande förbundskapten med Kanada (2002,2010,2014) och 2012 fick han ta emot priset som NHL:s främste tränare.

–  Jag antar att det här är en stor ära för mig personligen, men det är också en stor ära för spelarna jag tränade, sade han. Jag är så hedrad över att få vara med i den här gruppen människor. Jag beundrade dem på långt håll, men jag har lärt känna dem genom inte minst här i förra veckan och visst, det finns några riktigt imponerande människor här, sa Hitchcock från scenen.

HÄR ÄR SVENSKARNA I HOCKEY HALL OF FAME

1996 – Börje Salming
2012 – Mats Sundin
2014 – Peter Forsberg
2015 – Nicklas Lidström
2022 – Henrik Sedin
2022 – Daniel Sedin
2022 – Daniel Alfredsson

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.