Det har börjat hända intressanta saker på andra sidan Svinesundsbron. 

Årets upplaga av Junior-VM kommer allt närmare och i dagarna har flertalet länder presenterat sina trupper till mästerskapet. Bland dessa finns grannlandet Norge som är tillbaka i högstadivisionen för första gången sedan 2014 efter att ha vunnit B-divisionen på ett imponerande sätt. Nu vänds allt fler blickar mot landet som ser ut att ha något väldigt lovande på gång.

En blågul invasion

En hel del av de norska spelarna i truppen håller till på hemmaplan men det finns även en väldigt stark koppling till den svenska klubbhockeyn – faktum är att hela tolv spelare spelar i svenska klubbar vilket kan vara positivt nu när mästerskapet äger rum på svensk mark. Bland dessa hittar vi forwarden Noah Steen som håller till i Mora, den lovande centern Felix Granath som fått debutera i SHL med Frölunda samt Oskar Kind Bakkevig som öst in mål i Malmös juniorlag under inledningen av säsongen. Noterbart är att hela fem av spelarna i truppen håller till i Mora och där finns det ett namn som sticker ut lite extra.

Supertalangens chans

Inför varje Junior-VM finns det vissa spelare som det snackas lite extra om och då handlar det oftast om talanger från antingen Nordamerika eller klassiska länder som Finland, Sverige eller Ryssland men den här gången har en norsk talang fått mycket uppmärksamhet. Under hösten har intresset ökat kring forwardstalangen Michael Brandsegg-Nygård, 18-åringen debuterade i Hockeyallsvenskan med Mora redan förra säsongen och nu spås norrmannen bli något utöver det vanliga.

Brandsegg-Nygård stod för fina insatser under förra årets junior-VM då Norge tog sig tillbaka till den högsta divisionen och under hösten har flertalet scouter från NHL följt norrmannens framsteg i Hockeyallsvenskan. I ett möte med Djurgården ska upp emot 50 scouter varit på plats för att granska talangen lite extra och han spås nästa år bli den tidigast valda norska spelaren någonsin i en NHL-draft. Kanske så tidigt som bland de tio första. Junior-VM i Göteborg blir därför en chans för supertalangen att visa upp sig.

– Han älskar verkligen sporten. Han kommer att bli bra och jag förstår att de (NHL-scouterna) tittar på honom. Han är stor, stark och har bra räckvidd. Han har en öga-hand-koordination som man sällan ser. Sen finns det så klart delar i spelet han behöver jobba på för att spela där borta i slutändan. Men han har en bra chans att göra det till slut, säger Moras tränare Daniel Hermansson till Aftonbladet.

Tre andra intressanta spelare i den norska truppen

  1. Mathias Dehli (forward)
    Trots sin ålder (17 år) är Dehli redan en spelare som hunnit med en hel del, förra säsongen slog han sig in i Lörenskogs A-lag och under hösten har den lovande forwarden fått sitt genombrott i den norska högstaligan. Potentialen är stor och Dehli kan bli intressant att följa under JVM.
  2. Stian Solberg (back)
    Heter man Solberg förväntas man hålla på med motorsport men Stian är som gjord för ishockey och ses av många som en av Norges största talanger. 17-åringen debuterade i den norska högstaligan redan för två säsonger sedan och kommer ha många blickar riktade mot sig under matcherna i Göteborg. Kan precis som Brandsegg-Nygård bli vald i nästa års NHL-draft.
  3. Kasper Magnussen (forward)
    Trots att Magnussen bara är 19 år gammal har han redan hunnit med att vara en poängspelare i Leksands juniorlag samt debutera i SHL och nu åker forwarden till JVM som Norges enda spelare i den nordamerikanska collegeligan. Har ett fint spelsinne och förväntas dra ett tungt lass i den norska offensiven.

 

HÄR ÄR NORGES TRUPP TILL JUNIOR-VM

Målvakter

Martin Holtet Lundberg – Mora J20
Markus Röhnebaek Stensrud – Storhamar
Sebastian Haugen Aarsund – Linköping J20

Backar

Stian Solberg – Vålerenga
Christopher Lie – Malmö J20
Mathias Papuga – Storhamar
Tobias Bjercke Larsen – Färjestad J20
Gabriel Koch – Vålerenga
Daniel Gloppen – Lörenskog
Ludvig Lafton – Frisk Asker
Emil Kvernsmo Wasenden – Frisk Asker

Forwards

Kasper Magnussen – Bemidji State University
Patrik Dalen – Mora J20
Michael Brandsegg-Nygård – Mora
Mathias Dehli – Lörenskog
Martin Johnsen – Storhamar
Felix Granath – Frölunda J20
Noah Steen – Mora
Mats Bakke Olsen – Malmö J20
Sander Wold – Gatineau Olympiques
Oskar Kind Bakkevig – Malmö J20
Casper Haugen Evensen – Victoria Royals
Petter Vesterheim – Mora
Christian Lillestöl Torrissen – Vålerenga
Johannes Lökkeberg – West Kelowna Warriors
Alieu Moldal Bah – Brynäs J20

Innan Junior-VM inleds ska Norge ha ett läger i Ulricehamn och då kommer även truppen minska med tre spelare. Norges JVM-premiär spelas mot USA på annandag jul. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.