VMishockey har haft en pratstund med en av svensk hockeys mest meriterade ledare. 

I förra veckan hade svenska ishockeyförbundet en stor tillställning där tidernas främsta hockeyspelare prisades och man lyfte även fram enskilda klubbar, landslag och ledare som gjort extra bra ifrån sig. Hade det funnits en kategori som hette “tidernas målvakstränare” är chansen stor att Stefan Ladhe varit en av de nominerade.

53-åringen från Stockholm hade en ledarroll i en lång rad elitklubbar under både 90 och 00-talet men sedan 2010 är han målvaktstränare i Tre Kronor. Under sin period med landslaget har Ladhe bland annat varit med i tre olympiska spel och vid lika många tillfällen har han varit med och tagit VM-guld. VMishockey tog en pratstund med den meriterade tränaren för att se hur livet som målvaktstränare egentligen är.

Om vi börjar med det mest aktuella så hade ni nyligen säsongens första turnering, hur skulle du summera dagarna i Tjeckien och Finland?
– Vi hade bra dagar och framförallt var det, som varje säsong, skönt att komma igång. Alltid lite extra när det är nytt coach-team. Få allt på plats, säga tillräckligt mycket men undvika att säga för mycket och krångla till det för att vi är sugna på att köra igång säsongen.

I Karjala hade du Marcus Högberg och Joel Lassinantti att jobba med, hur mycket har du tränat dem tidigare?
– Båda har spelat i Tre Kronor tidigare. Högberg debuterade redan 2014 men den matchen bröts på grund av isproblem i Sundsvall. Sen var han med förra säsongen och i VM. Lassi har varit borta från landslaget några år men var med som tredjemålvakt i VM 2016 bland annat.

“Har alltid brunnit extra för målvaktsspelet”

Du har varit målvaktstränare i Tre Kronor mer än tio år, minns du hur det kändes när du fick det erbjudandet?
– Sånt glömmer man inte! Jag var hemma hos Pär Mårts, vi skulle på möte hos Västerås SK Bandy och hjälpa dem med några grejer. Då hade Pelle inte från början bestämt sig om han skulle ta erbjudandet om att coacha Tre Kronor. Han sa då att han ville ha med mig till Tre Kronor, efter tre år i Juniorkronorna. Vi hade även jobbat tillsammans i AIK och HV 71 innan.

Under dina första år med landslaget jobbade du även i Wien, hur ser du tillbaka på tiden nere i Alperna?
– Positivt, en bra klubb med ordning och reda som ligger i en fin stad. Det är ganska många importspelare i Österrike så jag jobbade med två Kanadensiska målvakter och några unga Österrikare. Det var kul, jag var där en vecka i månaden. Var mentor åt målvaktstränarna där så det var mycket utbildning och utvecklingsjobb som jag gillar.

Det har blivit en hel del framgångar under dina år i Tre Kronor, finns det några speciella höjdpunkter som du värdesätter lite extra?
– Det finns många såklart. OS är speciellt, 2014 med NHL-spelarna var en grym turnering. World Cup 2016 i Toronto var också speciell och såklart VM-gulden.

Tidigare i karriären var du även målvaktstränare i juniorlandslaget där det bland annat blev två JVM-finaler, hur minns du tillbaka på dem?
– Att få vara med om JVM är häftigt, speciellt i Kanada där vi spelade två av turneringarna. Första finalen var i Pardubice, Tjeckien med 88:orna, vi vann gruppspelsmatchen över ett Kanada som inte förlorat i JVM på väldigt många år. Sen vann dom efter övertid i finalen. Andra gången var i Ottawa med 89:orna. Galen match där Markström blev överkörd två gånger bland annat. Intresset i Kanada är stort så det var knökfullt på läktarna under hela turneringen men speciellt matcherna mot Kanada kommer man komma ihåg.

Nu är det som sagt var några år sedan du tränade i ett klubblag, är det något du kan sakna?
– Det är det, miljön i ett hockeylag är något man längtar tillbaka till. Nu jobbar jag på Svenska ishockeyförbundet och har vanliga arbetstider under veckorna vilket också är bra vid sidan om jobbet som målvaktstränare.

Går vi tillbaka till tidigt 90-tal då gjorde du debut som målvaktstränare, hade du en bakgrund som målvakt eller hur kommer det sig att du föll för just den rollen?
– Jag spelade målvakt. Slutade efter juniortiden och blev ”vanlig” tränare i tre säsonger. Har alltid brunnit extra för målvaktsspelet och började gå kurser, som knappt fanns på den tiden. 1991 började jag i Djurgårdens IF med pojklagen och började jobba ihop med Thomas Magnusson, vi har gjort och gör mycket tillsammans sen dess.

“Snabbaste målvakten jag jobbat med”

Under säsongen spelas flera turneringar innan det är dags för VM, hur ser ditt arbeta ut mellan samlingarna med landslaget?
– I tränarjobbet så ser jag mycket hockey. Följer de målvakter som är intressanta för Tre Kronor. Dessutom jobbar jag med kommunikation på Svenska ishockeyförbundet när jag inte är iväg med landslaget.

Under alla dina år som tränare har du fått chansen att vara med många riktigt duktiga målvakter, bland annat en viss Henrik Lundqvist – vad var egentligen hans storhet?
– Henrik är den snabbaste målvakten jag jobbat med, han är väldigt reaktionssnabb. Han är bra på att läsa spelet och har ett lugn i sitt sätt att vara på isen, trots farten i både spelet och skotten. Han tränar och tävlar på en hög nivå. Ger sig aldrig. Är länge kvar på isen vid träning och strävade alltid efter utveckling så länge han spelade.

Du har en minst sagt imponerande meritlista, finns det några mål eller drömmar som du hoppas uppnå i framtiden?
– Det finns det alltid. Man drömmer och ser fram emot fler segrar och att spelarna och laget får lyckas. För egen del, vilket jag förstår att du menar, skulle jag gärna jobba i Schweiz några år. Vackert land som har en liga som blir bättre för varje år som går.

FAKTA: Stefan Ladhe
Ålder: 53 år
Nuvarande uppdrag: Målvaktstränare i Tre Kronor, samt kommunikatör på svenska ishockeyförbundet
Klubbar som tränare: Arlanda, Stockholm (TV-pucken), Djurgården J20, Hammarby, AIK, Färjestad, Malmö, HV71, Almtuna, Oskarshamn, Luleå, Leksand, Södertälje, Vålerenga, Bålsta U16, Vienna Capitals
Meriter: 3 VM-guld, 1 OS-silver, 1 VM-silver, 1 VM-brons, 2 Junior-VM silver, 1 Junior-VM brons

MER OM TRE KRONOR: Tre Kronor vinner Karjala

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.