Tre Kronor fick hårt motstånd i avslutningen av Karjala Tournament.

Efter två matcher där Tre Kronor på många sätt imponerat stod det redan klart att man vunnit Karjala Tournament, men dagens möte mot Finland innehöll ändå en hel del nerv. För första gången i turneringen bjöds det svenska laget på en riktig publikfest men tyvärr kunde varken Tre Kronor eller Finland bjuda tillbaka, åtminstone inte under den inledande perioden. Spelet präglades mer av kamp än skönspel men man skulle lyckas få till ett mål och det kom genom Hannes Björninen som kunde ta tillvara på att Oscar Möller fått sätta sig i utvisningsbåset.

En svensk uppryckning

Efter att inte riktigt fått ordning på spelet under inledningen av matchen lyckades Tre Kronor höja sig rejält i andra perioden. När spelet började fungera kom målchanserna och efter lite drygt två minuters spel fick man utdelning när Max Friberg lyckades ordna en kvittering. Under de kommande minuterna skulle Sverige fortsätta att sätta press mot det finska målet, intensiteten var på en helt annan nivå jämfört med första tredjedelen av matchen och stundtals var det närmare svensk ledning än ett nytt finskt mål.

Under andra halvan av perioden började Finland få tillbaka en del av det fina spelet från förra säsongen och man skapade några lägen men det svenska försvaret stod upp på ett bra sätt. I slutet av perioden drog hemmalaget på sig en utvisning genom Ilari Melart och i det efterföljande powerplayspelet hade Tre Kronor en utmärkt chans att ta ledningen men Harri Säteri stod på huvudet och såg till att det fortsatt stod 1-1 på resultattavlan inför eftermiddagens tredje period.

– Jag tycker vi tar över fullständigt och trycker tillbaka Finland på ett bra sätt. Finland blir kvar med spelarna på isen och får långa byten, vi ska försöka ta betalt nu här i sista, sa assisterande förbundskapten Stefan Klockare till Viaplay efter den andra perioden.

Finsk sisu fällde avgörandet

Om Tre Kronor ville fortsätta med sitt fina spel i tredje perioden så blev inledningen ett tungt bakslag, redan efter halvminuten drog man på sig en utvisning och strax efter Pär Lindholm återvänt ut på isen kunde Finland kontra in 2-1 när Marko Anttila hittade fram till Antti Suomela som fint kunde placera in pucken bakom Marcus Högberg.

Den lyckosamma starten på perioden gjorde att Finland fick ny luft under vingarna, plötsligt var det Tre Kronor som hade pressen på sig och man lyckades inte riktigt få till en tillräckligt bra offensiv för att få till en snabb kvittering. Vid ett par tillfällen skapade Sverige bra målchanser men den rutinerade målvakten Harri Säteri hade läget under kontroll och stod för sin bästa match i turneringen.

Med knappt tre minuter kvar av matchen tog Tre Kronor timeout för att samla sina styrkor och i samma stund plockade man även ut Högberg ur målet. En extra spelare slängdes in i jakten på kvittering men precis som så många gånger tidigare resulterade det istället i ett baklängesmål, Marko Anttila kunde placera in 3-1 i tom bur vilket gör att Finland tillslut får med sig en seger från hemmaturneringen. Innan slutsignalen skulle man som grädde på moset få in ytterligare ett mål, den gången genom talangen Eetu Liukas som spikade slutresulatet till 4-1 med sitt första landslagsmål i karriären.

Trots förlusten vinner Tre Kronor Karjala Tournament, man lämnar Finland med två segrar och en förlust och fem inspelade poäng.

Finland – Sverige: 4-1 (1-0,0-1,3-0)
1-0, Hannes Björninen (Antonen, Lehtonen)
Publik: 8512 (Gatorade Center, Åbo)

I dagens andra match bjöds det på en hel del spänning, Tjeckien inledde på ett lovande sätt och ledde med 2-1 efter första perioden men Schweiz skulle få till en kvittering och i förlängningen kunde Sven Senteler skjuta hem segern till alplandet som därmed lämnar Karjala med fem poäng och en fin andraplats.