Flera svenska spelare prisas efter ett lyckat U18-VM. 

Efter slutsignalen i finalen stod det klart att Kanada, precis som väntat, vann guld i U18-VM men även att Sverige lyckas med bedriften att ta silver. En prestation som gör att man noterar insatsen från 2018 då det också blev silver, men med den fjädern i hatten att man lyckades slå ut USA. Något inget annat landslag lyckats med tidigare.

I takt med att mästerskapet rundades av började man även lyfta fram spelare som gjort extra bra ifrån sig och det fanns några som stack ut lite extra. Den mest omtalade spelaren har utan tvekat varit Nela Lopusanova och supertalangen från Slovakien lämnar Östersund med fyra stycken utmärkelser. 14-åringen från Zilina vann som bekant poängligan men togs även ut i turneringens Allstar team, dessutom blev hon utsedd till den bästa forwarden och som grädde på moset fick hon även ta emot priset som turneringens mest värdefulla spelare. Hon kan därmed summera mästerskapet på ett liknande sätt som Connor Bedard gjorde efter JVM, med den skillnaden att han även fick med sig ett guld.

U18-VM’s bästa forward de senaste tio åren

2023 – Nela Lopusanova (Slovakien)
2022 – Laila Edwards (USA)
2021 –
2020 – Kristi Shashkina (Ryssland)
2019 – Elisa Holopainen (Finland)
2018 – Taylor Heise (USA)
2017 – Sophie Shirley (Kanada)
2016 – Alina Müller (Schweiz)
2015 – Sara Potomak (Kanada)
2014 – Taylar Cianfarano (USA)

Svensk succéduo prisas

Den slovakiska talangens genombrott är värd all uppmärksamhet men det internationella ishockeyförbundet har även valt att prisa två svenska spelare. Målvakten Felicia Frank blev uttagen i turneringens Allstar team men valdes även som den bästa målvakten, och Mira Jungåker fick även hon plats i den bästa femman samtidigt som hon blev utsedd till turneringens främsta back. Något som blir ett fint bevis på att de båda spelarna gjort väldigt bra ifrån sig.

U18-VM’s Allstar Team

Målvakt 

Felicia Frank (Sverige)

Backar

Mira Jungåker (Sverige)
Molly Jordan (USA)

Forwards

Caitlin Kraemer (Kanada)
Pauliina Salonen (Finland)
Nela Lopusanova (Slovakien

Skyttedrottningens succé

Precis som Lopusanova kan lämna Östersund med en god känsla i kroppen kan även Caitlin Kraemer blicka tillbaka på ett lyckat mästerskap. Den kanadensiska talangen gick in i turneringen med många blickar på sig men lyckades hantera pressen på ett väldigt bra sätt, något som inte minst syntes i finalen där hon stod för hela fyra mål. Totalt noterades 16-åringen för tio fullträffar vilket gjorde att hon vann skytteligan och hon flyger även hemåt med en guldmedalj runt halsen och – föga överraskande – tog hon även plats i turneringens Allstar team.

U18-VM’s skyttedrottning de tio senaste åren

2023 – Caitlin Kraemer, 10 mål (Kanada)
2022 – Laila Edwards och Tereza Pistekova, 4 mål (USA och Tjeckien)
2021 –
2020 – Hana Haasová och Laura Zimmerman, 4 mål (Tjeckien och Schweiz)
2019 – Natálie Mlýnková och Elisa Holopainen, 5 mål (Tjeckien och Finland)
2018 – Lisa Rüedi, 6 mål (Schweiz)
2017 – Lisa Rüedi, 5 mål (Schweiz)
2016 – Alina Müller, 7 mål (Schweiz)
2015 – Melissa Samoskevich, 6 mål (USA)
2014 – Taylar Cianfarano, 6 mål (USA)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här