Trenden håller i sig när det kommer till ishockey på damsidan. 

Efter ett par intensiva veckor i Utica kan vi konstatera att Kanada lyckades med sitt mål. Man tog revansch på ärkefienden USA och visade därmed att man är en maktfaktor att räkna med även 2024 – om nu någon hade trott något annat. I samband med att turneringen slutfördes har det internationella ishockeyförbundet gått ut med vilka spelare som prisas och det finns en tydlig nordamerikansk dominans, den saken är tydlig.

Här är Ishockey-VM:s Allstar Team 2024

Målvakt

Sanni Ahola – Finland
Inför VM var det svårt att veta vilken målvakt Finland egentligen skulle satsa på men valet föll på Ahola och 23-åringen visade att det var helt rätt. Collegespelaren imponerade från start och har stor del i att Finland lämnar Utica med en bronsmedalj. Det här är utan tvekan säsongen då Ahola tagit steget att bli en av Europas främsta på positionen.

Backar

Renata Fast – Kanada 
Kanada lyckades ta guldet och det är många som lyfter fram Fast som en av de bärande spelarna i laget. Backen har varit bra tidigare men frågan är om inte årets VM varit hennes bästa hittills i karriären. Är en i stort sett komplett spelare som klivit fram när det behövts som mest.

Caroline Harvey – USA 
Harvey har, precis som Fast, varit bra även tidigare i karriären och det här blir tredje året i rad som 21-åringen tar plats i VM:s Allstar team. Mycket talar för att det här är en spelare som kommer hålla en väldigt hög klass i många år framöver. Är inne på sin andra säsong i Collegeligan men är säkerligen en spelare som samtliga klubbar i PWHL skulle älska att värva.

Forwards

Alex Carpenter – USA
Många pratade om att USA åkte till VM med ett talangfullt lag men det fanns även en hel del rutin och Carpenter visade att hon fortfarande håller en väldigt hög klass. 30-åringen hade stor del i att USA kunde utmana Kanada hela vägen ut och hon fortsätter att vara en spelare som levererar i de stora mästerskapen. Lämnar VM med sina sex mål vilket är nytt personligt rekord.

Laila Edwards – USA 
Här hemma i Sverige pratar vi ofta om spelare från Europa som de nya stora talangerna men det är inget snack om att Edwards också är en riktig supertalang. 20-åringen fick, efter en lysande säsong i collegeligan, chansen att göra mästerskapsdebut och som hon gjorde det. Efter en trevande start blev hon bättre för varje match som gick och i semifinalen mot Finland briljerade hon. Dessutom blev det mål i finalen och här har USA en nyckelspelare i många år framöver.

Natálie Mlýnkova – Tjeckien 
Det finns många spelare som är större stjärnor men Mlýnkova är utan tvekan värd sin plats i det här laget. 22-åringen är till vardags en poängmaskin i collegeligan och under VM har hon visat att hon kan spela på den allra högsta nivån. Stod bland annat för fyra mål och hade stor del i att Tjeckien tog sig hela vägen till en bronsmatch.

Edwards stora succé

Trots att det “bara” blev silver kan Laila Edwards lämna VM med ett stort leende. 21-åringen gjorde succé under sitt första mästerskap och förutom att ta plats i Allstar team får forwarden även ta emot priset som VM:s mest värdefulla spelare. Dessutom kan Edwards blicka tillbaka på sitt första VM som mästerskapet där hon även tog hem skytteligan, hennes sex mål räckte nämligen till en delad förstaplats med lagkamraten Alex Carpenter.

Just Carpenter blir även utsedd till VM:s främsta forward medan Renata Fast tar emot priset som den bästa backen och på målvaktssidan har man valt att lyfta fram Sandra Abstreiter som hade stor del i att Tyskland lyckades så bra som man gjorde.

MER OM VM: Kanada Världsmästare efter dramatiskt avgörande 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här