Ikväll avgörs det om Tre Kronor får vara med och slåss om medaljerna i ishockey-VM. 

Efter två händelserika kvartsfinaler är det dags för Sverige att kliva in i slutspelet och man gör det mot en motståndare som är fylld av självförtroende – värdnationen Lettland. Senaste nytt kring Tre Kronor är att backen Rasmus Sandin inte kommer vara med i kvällens match, skadan han ådrog sig i mötet med USA har inte läkt tillräckligt bra och under gårdagens träning tvingades han lämna isen i förtid.

– Sandin kommer inte till spel i kväll. Han är en skicklig spelare och en av de som ätit mest speltid av backarna. Han är en viktig spelare för oss, men vi har sju andra duktiga backar tillgängliga, säger assisterande förbundskaptenen Stefan Klockare till SVT.

I Sandins frånvaro kliver Christian Folin in i laget, Frölundabacken har inlett turneringen som reserv men gör sig nu redo för att spela sin första VM-match i karriären. 32-åringen har spelat knappt tio landskamper tidigare under säsongen och förra vintern spelade han i OS, på meritlistan finns även ett SM-guld samt drygt tvåhundra matcher i NHL mellan 2013-19. Sedan tidigare står det även klart att André Petersson missar resten av VM vilket gör att Dennis Rasmussen flugits in och han är därmed med i sitt fjärde VM där debuten skedde våren 2014. På hans meritlistan finns ett SM-guld med Växjö samt tre säsonger i NHL.

Motståndarkollen

Det var länge osäkert vilket lag Sverige skulle få möta i kvartsfinalen men efter att ha besegrat Schweiz i gruppavslutningen lyckades Lettland bli trea och därmed Sveriges motståndare. Laget inledde turneringen på sämsta tänkbara sätt i och med förlusten (0-6) mot Kanada men sedan började spelet sätta sig och mot Schweiz visade man prov på ett väldigt fint spel och även en fin moral.

I truppen finns flertalet spelare med koppling till svensk hockey, inte minst Rodrigo Abols som spelet fem säsonger i Örebro men som till hösten flyttar ner till Ängelholm och Rögle. 27-åringen har inlett VM på ett väldigt bra sätt och stod bland annat för fem mål under gruppspelet, vilket är ett tydligt tecken på hans offensiva roll i laget. Noterbart är att Rodrigos pappa, Artis Abols, sedan många år är assisterande förbundskapten och att även han har ett förflutet i svensk hockey. Redan 1996 testade han på spel i division 2 med Nittorp och mellan 1999-2002 samt 2003-2004 spelade han i Nyköping som på den tiden höll till i allsvenskan.

I Lettlands trupp finns totalt fem spelare som håller till i svenska klubbar men lagets största stjärna är forwarden Rudolfs Balcers som spelat närmare 200 matcher i NHL och som stod för åtta poäng i gruppspelet. 26-åringen gjorde debut i världens bästa liga 2018 och har hunnit med att spela i fyra olika klubbar där den senaste är Tampa Bay.

Lettlands resultat i gruppspelet

Lettland – Kanada: 0-6
Slovakien – Lettland: 2-1
Tjeckien – Lettland: 3-4 (efter förlängning)
Lettland – Norge: 2-1
Lettland – Slovenien: 3-2
Kazakstan – Lettland: 0-7
Schweiz – Lettland: 3-4 (efter förlängning)

Matchen börjar 19:20 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.