Två svenska serier får lite extra stjärnglans lagom till säsongsstarten. 

Om ett par veckor är det dags för serierna inom svensk klubblagshockey att ha sina respektive premiärer men det finns fortfarande tid att spetsa till trupperna lite extra. I dagarna har flera klubbar på damsidan presenterat nya värvningar och vi börjar uppe i Värmland där Färjestad slagit på den stora trumman. Trots att man misslyckades att ta klivet upp till SDHL i våras har klubben visat att det finns en attraktionskraft, detta genom att presentera ingen mindre än den tjeckiska landslagsstjärnan Katerina Mrazova som sin senaste värvning.

– Att vi kan få hit en spelare av Katerina Mrazovas kaliber är en fjäder i hatten för Färjestad BK som organisation. Det är också ett kvitto på vilket gott jobb Emma Murén gör i sin nya roll, samt att det visar var vi vill med vår damsatsning. Mrazova kommer också att bli en inspiration för tjejerna i laget, och alla andra unga tjejer som spelar hockey, säger sportdirektören Rickard Wallin till klubbens hemsida.

Mrazova är ett stort namn internationellt sätt och kommer senast från spel i den amerikanska collegeligan men hon har ett tidigare förflutet i Sverige, mellan 2019-22 representerade forwarden nämligen Brynäs där hon noterades för imponerande 206 poäng på 109 matcher. Under sin tid i Gävle blev det dubbla SM-silver och säsongen 20/21 fick hon dessutom ta emot priset som ligans mest värdefulla spelare. Färjestad kan därmed vara väldigt nöjda med sin värvning men den är bara kortsiktig eftersom 30-åringen som bland annat har två VM-brons på meritlistan har siktet inställt på att spela i den amerikanska proffsligan som startar efter nyår.

Landslagsstjärna till SDHL

Det är inte bara Färjestad som förstärkt truppen med en tjeckisk landslagsspelare, det är något som även Brynäs gjort. I dagarna har man presenterat Noemi Neubauerova som sin senaste värvning vilket innebär att hon lämnar den amerikanska collegeligan där de sex senaste säsongerna spenderats. 23-åringen har varit hela åtta år i USA vilket resulterat i en hel del rutin som kan bli värdefull för Brynäs, och hon har även representerat det tjeckiska landslaget vid ett flertal tillfällen. Mästerskapsdebuten skedde redan vid VM 2019 och sedan dess har det blivit ytterligare tre världsmästerskap samt ett olympiskt spel.

– Jag är väldigt exalterad över att få möjligheten att vara en del av Brynäs IF och att ta nästa steg i min karriär, det var ett enkelt beslut. När jag fick höra om klubben och kulturen som finns här kände jag att det finns stora möjligheter till att utvecklas som spelare, säger forwarden till Brynäs hemsida.

MER DAMHOCKEY: Så ser damernas nya proffsliga ut 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här